mikkonummelin

Viron taloudessa on piileviä ongelmia

Kristillisdemokraattisten nuorten puheenjohtaja Lauri Kangasniemi esitti väkevän kannatuspuheenvuoron Viron nykyiselle talouspolitiikalle ja sen monille uusliberalistisille piirteille edellisessä kirjoituksessaan:

http://laurikangasniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/93203-virolaiset-ovat-p...

Jo keskustelussa tuli ilmi monia epäkohtiakin, kuten nuoren työvoiman pakeneminen Virosta Suomeen ja länteen, joihin alkuperäinen kirjoittaja ei ollut kiinnittänyt paljoakaan huomiota.

Itse katson jopa, että Viron nykyinen politiikka sisältää merkittäviä riskejä, joiden vuoksi nykymeno ei voi siellä kauaa jatkua ilman suuria ongelmia. Erityisesti progressiivisella tuloverolla olisi jo periaatteen vuoksi kiire. Viron taloudessa on esimerkiksi piirteitä, jotka viittaavat "irlantilaistyyppiseen" taloudenpitoon, jossa julkisen sektorin riskejä ja potentiaalisia alijäämän aiheuttajia on siirretty pankkimaailmaan ja asuntomarkkinoille. Tällöin valtion velkataakka pysyy hyvissä olosuhteissa varsin matalana, mutta riskin realisoituessa välttämättömätkin pelastustoimenpiteet voivat murtaa koko valtiontalouden pohjan. Virossa nimittäin suuri osa keskiluokasta on ottanut niin suuria asuntolainoja ja hankkinut niin uusia ja hienoja autoja, etteivät he pysty niitä nykyisillä palkoillaan maksamaan, vaan mukaan on pankkien toimesta hinnoiteltu suuria talouskasvuodotuksia ja Viron valtiohan ei välttämättä pysty kattamaan edes oman, pitkin Eurooppaa kontrolloimattomasti seikkailevan BigBank:insa talletussuojavastuita. Muu pankkimaailma tosin on pohjoismaisten pankkien, erityisesti Swedbankin, kontrollissa, mutta epäselvää on, mitä tapahtuu, jos ne äkkiä vetäytyisivät Virosta ja muualta Baltiasta. Latviassa nähtiin tästä esimakua, kun ihmiset kerääntyivät nostamaan tyhjäksi yllä mainitun Swedbankin tilejään.

Viroa, samoin kuin monia muita itäisen Euroopan maita, koskevat myös sosiaaliset ja poliittiset riskit. Tällä hetkellä Virossa talousoikeistolaiset puolueet, eli Reformipuolue ja Isänmaan ja Res-Publican liitto ovat voineet pärjätä, koska niillä on ollut sellainen agenda, jonka suurin osa ainakin vironkielisestä väestöstä on voinut hyväksyä - aktiivinen Viron vieminen mukaan eurooppalaisiin ytimiin, kuten NATO:on, EU:hun ja euroalueeseen ja siten pesäeron tekeminen Venäjän etupiiriin. Nyt kun tämä agenda on ajettu niin pitkälle, kuin se tällä hetkellä on mahdollista, saattavat myös vironkieliset äänestäjät alkaa vaatia sosiaaliturvaa, minimipalkkojen korotusta ja etenkin Tallinnan ulkopuolisten pienpaikkakuntien köyhyysongelman kitkemistä. Viron maantieteellisestä sijainnista johtuen myös Suomen ja läntisen Euroopan tulisi pitää huoli siitä, että siellä ei pääse missään tapauksessa syntymään suurmielenosoituksia ja lakkoilua, koska tätä lievemmän ja venäläisväestötaustaisen patsasmellakankin aikana Venäjä käytti tilannetta propaganda-aseena ja käynnisti samalla myös verkkohyökkäyksiä virolaista mediaa ja valtiollisia sivustoja kohtaan. Koko maa meni tällaisestakin poikkeustilaan, jossa viranomaiset joutuivat äkkipäätöksellä vetämään myös alkoholijuomatkin myynnistä rauhoitellakseen tilannetta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset