mikkonummelin

Miten euroalueen romahdus voi tulla ja miten se näkyisi arkielämässä

Niin kauan kuin euroalueen ongelmien todellisia ratkaisuja pantataan, pidetään yllä riskiä, että nykytilanne päättyisi suureen ja äkilliseen taloudelliseen romahdukseen. Pohdin seuraavassa niitä seikkoja, jotka voivat tilanteen laukaista ja miten kriisi alkaisi tuolloin näkyä asiansa toistaiseksi hyvinkin hoitaneiden euromaiden kansalaisten arkielämässä.

Tällä hetkellä väliaikaista vakuusrahastoa oltaisiin "vivuttamassa". Koska tällainen vivuttaminen on monimerkityksellinen termi, jota ainakaan pääministerimme Katainen tai valtiovarainministerimme Urpilainen ei missään tapauksessa ymmärrä, oletan, että kysymyksessä on joku entistä isompi EKP:n takaussitoumus. Käytännössä siis vakuusrahaston koko pidettäisiin periaatteessa entisellään, mutta EKP antaisi sitoumuksen ostaa "tarvittaessa" jollakin ylimääräisellä summalla kuten yli biljoonalla (10^12) eurolla yksityisen sektorin ja pankkien roskavelkakirjoja. Kun tällainen "vipuvarsi" olisi vakausrahastoon luotu, iso romahdus tulee silloin kun se katkeaa ja EKP joutuu vastaamaan megasitoumuksestaan. On huomattava, että tällaisella vipuvarrella voidaan vielä "suojautua" Italian ja Espanjan ongelmilta, eli kriisi ei salakavalasti vielä laukeaisi näihin.

Kriisin voi laukaista esimerkiksi Saksan äkillinen ilmoitus luopua eurosta ja vaivihkaa painettujen uusien Saksan markkojen levittäminen omalle alueelleen korvaamaan eurot siellä. Toinen mahdollisuus kriisin laukaisevaksi tekijäksi olisi Ranskan luottoluokituksen romahdus ja kolmas mahdollisuus paha pankkien välinen luottolama. Käytännössä romahduspäivänä pankit ja pankkiautomaatit menevät kiinni ja elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnat moninkertaistuvat muutamassa päivässä tai näiden saatavuus tyrehtyy, etenkin jos niitä yrittää ostaa euroilla. Eduskunta joudutaan kutsumaan koolle suljettuun istuntoon ja yleislakon uhkaa ja mellakoita joudutaan torjumaan poikkeustoimin.

Eli mieluummin jokin oikea ja kivuliaskin ratkaisu pöytään ennen kuin tällaiseen johdutaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Ari Anttila

Koko "kriisi" tiivistettynä:

Väärin sijoittaneet tarvitsevat rahojaan takaisin, eikä Suomi näihin kuulu. Suomi suostuu tähän nöyryyttään, koska kuvittelee vielä hyötyvänsä eurosta. Kreikkahan on elänyt EU:ssa velaksi tähänkin asti, joten miten kukaan voi kuvitella sen maksavat velkojaan ja alkavan tuottamaan mitään?

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Mikko Nummelin kirjoittaa aika hyvin. Minä ainakin uskon, että jotain tuollaista voisi sitten tapahtua, jos tuossa luetellut asiat menevät pieleen.

Kreikan pääomittaminen suunnilleen koko ajan vain viivästyttää koko prosessia, joka kaiken todennäköisyyden mukaan tapahtuu ennemmin tai myöhemmin. Ja Berlusconi kurkkii myös jo ovensuussa.....

EV

K Veikko

Itse uskon, että romahdus saa alkunsa asiaan täysin liittymättömästä pikkuseikasta, epärelevantista ja absurdista "syystä".

Euroopassa näyttäisi vallitsevan täysi yksimielisyys siitä, että kaikki mahdollinen tehdään jotta valtioiden ei tarvitse vähentää velkaantumistaan. – Velkaantumista, ehkä, aletaan vähentää sitten, kun kriisistä on selvitty!

Käyttäjän malva kuva
Eeva Vasenius

Niin...Tämä on hiukan sellainen "God only knows" fiilis.

http://www.youtube.com/watch?v=BC_UILNwWrc

Koitetaan tsempata!

terv. Eeva

Don Carlos

Eikös jotkut laukaukset aloittaneet ensimmäisen maailmansodan ja meitä lähempänä olleet talvisodan;=J

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Mikko Nummelin menee jonkinverran siihen, mitä voi tapahtua, ellei tätä kriisiä saada hoidettua.

Ylen A-ohjelmissa oli ehkä kuukausi sitten keskustelu, jossa olivat mukana Timo Soini, Miapetra Kumpula-Natri, Jani Toivola ja Mari Kivimäki. Puhuttiin Euroopan rahoituskriisistä. Soinin tavallisen liturgian jälkeen pj. Jan Andersson pyysi Soinia kertomaan mitä hän uskoo seuraavan, mikäli epäonnistutaan Euroopan vakauttamisessa. Sehän vain osoittaisi Perussuomalaisten olleen oikeassa vastasi Soini, mutta ei mennyt aiheeseen. Muutamaa puheenvuoroa myöhemmin Kumpula-Natri kysyi suurin piirtein samaa. Ei minkäänlaista vastausta. Keskustelun loppupuolella Kivimäki ihmetteli, että on se kummallista, ettei voi puhua seurauksista, jos näitä rahoitustoimenpiteitä ei olisi tehty. Soini sai vielä pitkän puheenvuoron, mutta ei tietenkään mennyt asiaan.

Soini kun jankuttaa kriisin hoitamisen kustannuksista Suomelle, mutta ei voi edes keskustella kriisin hoitamattomuuden seurauksista Suomelle.
Eihän Timo Soinille sovi ajatuskaan siitä, että Kreikan hallitsematon romahtaminen aiheuttaisi Suomelle muun Euroopan kaaoksen seurauksena jotain negatiivista.

Pelkästään epävarmuus aiheuttaa sen, että Suomen BKT ensi vuonna vähenee PTT:n mukaan 3,5%. Noin 80 mrd:n BKT:ssä se merkitsee Suomelle 2,8 mrd:n tulonvähennystä ensi vuonna. Soini ei ole päättänyt sitä vähennystä, mutta hänellä on sen syntymiseen merkittävä osuus.

Mikäli kukaan ei tee mitään on se tulonvähennys toistakymmentä prosenttia eli yli 8 mrd:a ja useampina vuosina.

Anssi Luoma-aho

Uskottavuuttasi lisäisi pelkästään se, että tiedoissasi Suomen BKT:sta ei olisi 100 mrd€ virhettä.

Käyttäjän timoelonen kuva
Timo Elonen

Kommentoin samaa aihetta Jaskarin blogiin. Ei kukaan lukenut. Ajattelin, että katsotaanpa lukeeko tätä kukaan. Yksi luki. Numeroita osaa verrata, mutta asiaa ei ymmärrä. Katso ne oikeat luvut sieltä Jaskarin blogista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset