mikkonummelin

Kreikan kriisin ympärille ei ole edes yritetty rakentaa palomuuria

Hyvin usein päättäjät puhuvat yhtä ja tekevät toista. Viime aikoina olen kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka keskeiset europäättäjät ovat puhuneet "palomuurin rakentamisesta", jotta Kreikan kriisi ei leviäisi muualle euroalueelle. Mutta palomuurin rakentaminenhan tarkoittaa nimenomaan sitä, että ongelmapesäke pyritään eristämään muusta systeemistä, jotta haitat eivät leviäisi. Se, mitä Kreikan kriisin hoidossa on tehty, on ollut täysin päinvastaista, eli velkavastuita ja mahdollisia riskejä on nimenomaan tahallaan levitetty ympäri euroaluetta ja koko unionia.

Oikea palomuuritaktiikka Kreikan suhteen olisi tietysti tarkoittanut sitä, että sinne ei olisi mennyt yhtään tukipakettia eikä takausta, vaan sijoittajat olisivat joutuneet kantamaan Kreikan lainojen kaikki riskit, sekä sitä, että Kreikka olisi eristetty erottamalla se euroalueesta ja Schengenin passivapaussopimuksen piiristä, mahdollisesti yhdessä Portugalin kanssa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Heli Hämäläinen

Ja virustorjunta tarkoittaa kaiken saastuttamista. Vipuvaikutus tarkoittaa kriisin siirtoa takaajille. Vivussa kun vieras pääoma saa ne takuut. Se ei tarkoita meitä, jotka olemme ehdoin tahdoin hakeutuneet kriisin ytimeen. Omasta tahdostamme panttivangeiksi. On tabuja, joita ei saa sanoa. Yksi tabu on, etteivät italialaiset poliitikot voi päättää asioita kysymättä neuvoa kummeiltaan, jotka pyörittävät harmaata taloutta. Olemme suojattomia siihen saakka kunnes meilläkin on samanlainen kusettamiseen perustuva talousjärjestelmä. Virolaiset osaavat meitä neuvoa harmaan talouden pystyttämisessä. Ja komkokoomus ja sen kielipoliittinen siipi huolehtii etteivät lait hommaa haittaa.

Pertti Väänänen

Mikko Nummelinin ehdottama palomuuri olisi ollut hyvä ratkaisu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset