mikkonummelin

Kreikan sotilaallinen varustautuminen tässäkin taloustilanteessa on ymmärrettävää

Useat eurooppalaiset ovat viime aikoina hämmästelleet ja paheksuneet Kreikan asevarustelua ja sitä, että viime päivinä jopa Ranska on tässä tukenut ja antanut Kreikalle oikeuden maksaa myöhemmin jos maksavat. Vaikka itse talouskriisistä olisi mitä mieltä tahansa, on kuitenkin tämä seikka täysin loogisesti ymmärrettävissä.

Muiden maiden talousongelmien ja sisäpoliittisten ongelmien hyödyntäminen sotilaallisissa manöövereissä on maailman vanhimpia taktiikoita. Tämän johdosta muutamia aivan suojaisesti sijaitsevia maita lukuunottamatta voidaan pitää yleisenä sääntönä, että jos talousongelmien vuoksi joutuu tekemään leikkauksia, niitä ei tule tehdä ainakaan ensiksi armeijasta eikä poliisivoimista jos edes näistä ollenkaan. Poliitikoilla on tosin suuri houkutus täällä Suomessa unohtaa tämä arvokas periaate, mutta Kreikassa tässä erikoisasiassa on ajateltu tällä kertaa pidemmälle.

Välimeren alueella nimittäin sattuu ja tapahtuu koko ajan. Kreikan ja Turkin välit ovat olleet pitkään viileät Kyproksen kriisin vuoksi ja lisäriskinä on, että Turkki nostaa jossakin tilanteessa esiin rajariitoja Egeanmeren itäisimpien saarten kohdalla. Etenkin aluevesirajoista on riidelty siellä jo vuosikymmenet. Toisen riskin alueella muodostaa Turkin ja arabimaiden viilentyneet välit Israeliin, mitä on edesauttanut myös arabimaiden vapautusliikkeet, jotka valitettavasti tukeutuvat enemmän sotilasvallalla ylläpidettävään fundamentalistiseen islamin tulkintaan kuin länsimaiseen demokratiaan. Kreikka ja myös Italia tarvitsevat siis ehdottomasti riittävän merivalvonnan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Matias Härkönen

Tarvitsee varmasti hyvän merivalvonnan, mutta miksi minun pitää se maksaa?

Pertti Väänänen

Itäisen Välimeren alueella on havaittu olevan kaasuesiintymiä. Kyproksen ympärillä oleva kaasuesiintymä jatkuu kuulemma Israelin merialueelle asti. Turkki aikoo aloittaa koeporaukset Kyproksen aluevesillä. Egean meren pohjassa arvellaan olevan myös öljy- tai kaasuesiintymiä.

Jos em. asiat pitävät paikkansa, niin kaikki aluuen tapahtumat alkavat saada selityksensä. Turkin ja Israelin rettelöinti voikin johtua kaasuesiintymän tuomasta eturistiriidasta. Kreikka taas varustautuu pitämään Egean meren saaret itsellään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Eikä sovi unohtaa, että taloudellisen kuplan jäljet on korjattavissa yleensä vuosikymmenessä tai viimeistään viidessätoista vuodessa. Sotilaallisen konfliktin jäljet sen sijaan voivat jäädä pysyväksi kun menetettyä itsenäisyyttä tai alueita ei saisi takaisin vuosisadoissa tai koskaan.

Pertti Väänänen

Jos Turkki pystyy miehittämään esim. Dodekanesian saariston (mm. Khos, Rhohos, Leros ja Kalymnos), niin tuskinpa Kreikka niitä pystyy takaisin samaan.

Olli Polli

Kreikka ja Italia tarvitsevat rajavalvontansa, sen olen itse omin silmin nähnyt.

Nyt kuitenkin olisi syytä kysyä onko se Kreikan ja Italian, ehkä myös Espanjan ja Portugalin yksin tehtävä?

Suomen, Ruotsin, Saksan, Englanin, Ranskan laivastot vartioi mitä ? Omaa maataan vai YHTEISTÄ EU:n raatoa ?

Olisi ehkä syytä kertoa EU:n asukkaille että olemme maksamassa yhteistä puolustustamme eikä pelkästään välimeren maiden puolustusta ?

Jos verorahamme sijoitetaan aseisiin pakolaisvirran tyrehdyttämiseen selvillä sävelillä, ehkä PS:n kannattajatkin tulisivat samaan riviin ?

Toisaalta joudun kysymään onko eettisesti oikein suojautua nälkäisten ihmisten vyöryä vastaan asein ?

Itse omin silmin nähneenä, kuinka pakolaiset kävelevät nyytit ja lapset olalla Kreikalle EU:n tukirahoilla rakennetun moottoritien (Etniki odos - tie Turkista Ateenaan) vartta kohti parempaa tulevaisuutta.
Poloisia ei saa edes kyyditä, koska muutut ihmis-salakuljettajaksi samalla hetkellä, kun otat jonkun kyytiin. Tuhannen kilometrin taivalluksen vaikutin ei ole MB tai BMW vaan nälkä.

Jokainen voi mennä pelin eteen ja kysyä mikä on "elämän tarkoitus"? Elää ja antaa muidenkin elää, vai tämän päivän systeemi ?

Juhani Putkinen

Mikko: "Tämän johdosta muutamia aivan suojaisesti sijaitsevia maita lukuunottamatta voidaan pitää yleisenä sääntönä, että jos talousongelmien vuoksi joutuu tekemään leikkauksia, niitä ei tule tehdä ainakaan ensiksi armeijasta eikä poliisivoimista jos edes näistä ollenkaan."

Oikein.

On äärimmäisen typerää leikata Suomen jo muutenkin aivan liian alhaisella tasolla olevia puolustusmäärärahoja.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jussi, siksikö se tehdään, että Suomella olisi velkarahalla mahdollista tukea Kreikan varustautumista?

Pekka Heliste

Kreikka on NATOmaa.joten sillähän on NATOn antamat turvatakuut.
Turkkikin on NATO maa ja NATO-maat eivät NATO-uskovaisten mukaan käy sotaa keskenään

Kymmenen miljoonan asukkaan maa ylläpitää 160 000 sotilaan vakinaisia asevoimia .Varustukseen kuuluu 1600 taistelupanssarivaunua, 40 taisteluhelikopteria, 14 fregattia,10 sukellusvenettä ja 270 lentokonetta.

Puolustusmenot ovat 2,9 % bkt:ta esim Virolla 1,6 %, Latvialla 1,4%
Vaikka naapuri on uhkaavampi eikä edes NATO-maa

Eikä Virokaan rakenna puolustusta velalla vaan verotuloilla

Juhani Putkinen

Pekka: "Puolustusmenot ovat 2,9 % bkt:ta esim Virolla 1,6 %,"

Ensi vuonna Viron puolustusmäärärahat ovat 2% bruttokansantuotteesta.

Suomenkin puolustusmäärärahojen pitäisi olla vähintään 2% bruttokansantuotteesta.

Käyttäjän kaminiitto kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Suhtaudun erittäin nuivasti Kreikan puolustusvoimien rahoittamiseen Suomen veronmaksajilla. Mitä siihen Turkkikin sanoo. Oudolta tuntuu myös ajatus, että kaksi sivistynyttä nato-maata alkaa noin vain sotia keskenään.

Kreikkaa lukuina asukkaita: 11 miljoonaa, bkt: 220 mrd €, puolustusbudjetti: 11 mrd €, puolustusvoimien henkilökunta laskutavasta riippuen: 90 000 .. 220 000. Kannattaa verrata Suomen vastaaviin lukuihin. Meillä sentään on naapurina iso ei nato-maa.

Tässäkin kohtaa on hyvä muistaa, että Kreikan lainoista iso potti kohdentuu puolustusmateriaalihankintoihin viime vuosilta tietyiltä mailta:
USA 5 mrd € F-16 hävittäjiä
Saksa n. 3 mrd € panssarivaunuja ja -ajoneuvoja
Ranska 2,5 mrd € fregatteja (kauppa lainavakuuden ehtona! )

Käyttäjän jheyno kuva
Jouko Heyno

Mitä "sivistyneitä NATO-maita" tarkoitat? Tässähän on kyse Kreikasta ja Turkista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset