mikkonummelin

Älkää ylistäkö rekisteröityä parisuhdetta

Seuratessani viimeaikaista keskustelua, on siinä esiintynyt lähinnä joidenkin Perussuomalaisten toimesta, mutta aiemmin myöskin Kristillisdemokraattien toimesta sellaista älyllistä epärehellisyyttä, että homoavioliittoja ollaan torjuttu puolittain kehumalla rekisteröityjen parisuhteiden homopareille tuomia oikeuksia. Tosiasiassa kuitenkin Kristillisdemokraatit vastustivat aikanaan rekisteröityjä parisuhteitakin aiheellisesti kovinkin sanoin, sillä edelleen pätee se, että tällainen parisuhdemuoto rinnastuu liiaksi avioliittoon ja hämmästelisin, jos tämä kanta olisi muuttunut tai pehmentynyt.

Homoavioliittoa tulee mielestäni tarkastella muun siihen liittyvän lainsäädännön näkökulmasta ja niistä hyödyistä ja haitoista, joita yhteiskunnalle tällaisesta lainmuutoksesta seuraa. On huomattava, että homoavioliittoon liittyvä lainsäädäntö pitää sisällään myös sellaiset lait, joita voidaan ajatella todennäköisesti säädettävän kyseistä instituutiota myöhemmin tukemaan. Lähinnä mieleen tulevat perheoikeudelliset säädökset, eli adoptio, sijaissynnytys, vanhemmuusolettamat ja etävanhemmaksi jääneen parisuhteen ulkopuolisen vanhemman tai peräti sukusolujen luovuttajan oikeudet. Kirkkoon kuuluvia kiinnostaa myös se, kuinka tosissaan ollaan sen kanssa, ettei valtionkirkkoon kohdistu lain säätämisen jälkeen tai jo rekisteröityjen parisuhteiden voimassa ollessa paineita hyväksyä homoparisuhteiden siunaaminen tai niihin vihkiminen tai se, oltaisiinko valtionkirkkoa suoranaisesti pakottamassa myöhemmin näihin toimenpiteisiin, jos ne eivät normaalia tietä kirkolliskokouksessa edistyisi tarpeeksi nopeasti.

Itse katson, että homoavioliiton haitat ylittävät selvästi hyödyt. Suomen valtion ei tule kannustaa ja tukea kansalaisiaan ryhtymään homoseksuaalisiin parisuhteisiin. Katson, että poliittisen tilanteen salliessa tulisi mahdollisuus rekisteröidä samaa sukupuolta olevia parisuhteita siihen liittyvine oikeusvaikutuksineen kumota Suomen lainsäädännöstä ilman, että samalla avattaisiin avioliittoa muille kuin yhden aikuisen miehen ja yhden aikuisen naisen muodostamille pareille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Jari Niemi

MN: "Katson, että poliittisen tilanteen salliessa tulisi mahdollisuus rekisteröidä samaa sukupuolta olevia parisuhteita siihen liittyvine oikeusvaikutuksineen kumota Suomen lainsäädännöstä ilman, että samalla avattaisiin avioliittoa muille kuin yhden aikuisen miehen ja yhden aikuisen naisen muodostamille pareille."

Tällaista ei sentään ole edes KD tai PS ehdottanut. Päinvastoin PS:n eduskuntaryhmästä on kuultu jopa vaatimuksia saattaa rekisteröity parisuhde juridisesti samaan asemaan kuin avioliitto. Viimeksi tällä viikolla.

Kun elämäntehtäväsi näyttää olevan homojen oikeuksien polkeminen, jopa jo hyväksytyn parisuhdelain kumoaminen, niin pakko on kysyä: mikä sinun henkilökohtainen tragediasi on?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei minun elämäntehtävänäni ole homojen oikeuksien polkeminen. En esimerkiksi katso, että homoseksuaalisuus olisi peruste olla ottamatta töihin tai irtisanoa töistä muissa kuin uskonnollisten yhteisöjen hengellisissä tehtävissä. Homoseksuaalisuuden ei niinikään tule olla peruste laittaa ihmisiä vankilaan tai pakkohoitoon.

Katson monien muiden suomalaisten ohella, että avioliitto ei ole perusoikeus vaan erioikeus ja sen ohella halutaan tuoda samaa sukupuolta oleville pareille sellaisia oikeuksia, joita he eivät tarvitse tai joihin heillä ei tarvitsisi lasten edun nimissä olla jakoa.

Mitä tulee jo myönnettyjen laajennettujen seksuaalivähemmistöoikeuksien vetämiseen takaisin, on niin tapahtunut tai suunnitteilla useissa maissa. Esimerkiksi Espanjan konservatiivipuolue on suunnitellut alentavansa homoavioliittojen oikeuksia rekisteröityjen parisuhteiden tasolle ja Unkarin pienempi hallituspuolue Jobbik haluaa kumota homoparien rekisteröidyt parisuhteet. Liettuassa on vireillä sukupuolenkorjausprosessien kieltäminen.

Jari Niemi

Kanadassakin konservatiivit yrittivät aluksi kumota homoavioliitot. Nyttemmin jopa pääministeripuolueena konservatiivit ovat tunnustaneet tosiasiat eli homojen avioliitto-oikeuden osaksi Kanadan lakia.

Edes katolisessa Espanjassa, vaikka joku konservatiivipuolue sitä vaatisikin, tuollainen homojen avioliiton kumoaminen ei tule ikinä onnistumaan.

Unkari ja Liettua taas ovat ihmisoikeustilanteeltaan muutoinkin lähes kehitysmaita että niiden esimerkillistä voimaa en paljon mainostaisi. Kas kun et ottanut Venäjää tai Irania esimerkiksi... Eiköhän Suomen viiteryhmä löydy läntiseltä pallonpuoliskolta ja erityisesti muista Pohjoismaista.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Homoavioliittojen kumoaminen saa poliittista pontta alleen siinä tapauksessa, että tulee useita korkean huomion saaneita tapauksia, joissa voidaan osoittaa asiasta epäsuorasti aiheutuneen epäkohtia. Esimerkkejä näistä voivat olla väkisinadoptiot, sijaissynnytysriidat, etävanhemmaksi jääneen isän hankaluudet saada vahvistettua vanhemmuuttaan kun kiistan toisena osapuolena on naimisissa oleva lesbopari tai adoptoidun tai luovutetusta sukusolusta syntyneen huonot oikeudet saada väestörekisteristä tietoa biologisista vanhemmistaan tai kopioita adoptioasiakirjoistaan. Kanadassa ja Espanjassa on ollut tapauksia, jossa ravintoloitsijat ja pitopalveluiden pitäjät ovat suivaantuneet siitä, etteivät he ole saaneet torjua homohäiden järjestelyä pyytäviä asiakkaita, vastoin uskonnollista näkemystään.

Homoavioliittolainsäädännön asema kansan silmissä riippuu siis paljolti siitä, miten sellainen on toteutettu. Jos lainsäädäntö on muiden oikeuksiin nähden tunkeilevaa ja räikeää, sitä aletaan pitää kaiken pahan alkusyynä. Jos se taas jää huomaamattomammaksi, se myös kestää torpedoinninkin paremmin.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Saat Mikko odottaa sopivaa poliittista tilannetta turhaan.

Sinä näytät perustavan toivosi siihen että tulevaisuudessa tehdään huonoa lainsäädäntöä joista seuraisi huonoja tuomioistuinpäätöksiä. Näistä sitten syytettäisiin homoja:-O

Epätoivo paistaa nyt kauas!

Jari Niemi

KA: Epätoivo paistaa nyt kauas!

Niin minäkin olen tulkinnut. Jostain syystä tämä asia on Mikolle hyvin tärkeä...

Erityisen suurella ilolla olen pannut merkille, että Perussuomalaisten uusien jäsenten joukosta löytyy paljon homomyönteisiä ihmisiä. Eduskuntaryhmästä löytyy 4 homoavioliittoja kannattavaa. Sen lisäksi ryhmässä on useita, jotka kannattavat rekisteröidyn parisuhteen saattamista juridisesti samaan asemaan avioliiton kanssa, vaikkakaan he eivät halua nimetä sitä avioliitoksi.

Mikko taisi taannoin kuitenkin toivoa, että Soini olisi käyttänyt diktaattorin otteita ja evännyt näiltä edustajilta omantunnonvapauden. Pettymys lienee nyt Mikolla suuri. Vaikka olihan Soini itse julkisesti sanonut, että hän ei kannata homoavioliittoja, mutta jos joku on eri mieltä, niin olkoon!

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Mitä yllättävää tuossa oli, eihän tämä ole persuille mikään kynnyskysymys tai keskeinen ohjelmakohta, kuten kristillisille taas on?

Jari Niemi

JS: Hieman yllättävä tieto. Tiedätkö Jari, ketkä persuedustajista kannattavat?

Reijo Tossavainen, Kaj Turunen, Arja Juvonen ja Anne Louhelainen.

Maria Tolppanen haluaa rekisteröidyt parisuhteet juridisesti samalle viivalle avioliittojen kanssa. Hän ei halua kuitenkaan kutsua niitä avioliitoiksi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ryhmäkuri tiukassa muodossaan tarkoittaa sitä, että linjasta lipsuminen johtaa ryhmästä erottamiseen ja hankaluuksiin päästä saman puolueen listoille seuraavissa vaaleissa. Ryhmäkurista on myös lievempi muoto, eli se, että ryhmä suosittelee tiettyä ratkaisutapaa. Tällöin kansanedustajat saattavat myös oma-aloitteisesti taipua yhteiseen ratkaisuun ilman pakotteitakin, koska sooloilut tärkeissä kysymyksissä voivat aiheuttaa sekä puolueen että oman kannatuksen putoamisen.

Erityisesti Perussuomalaisille on koko ajan ollut ensiarvoisen tärkeää pysyä useillakin politiikan aloilla hyvin kapealla ja puoluejohdon huolellisesti harkitsemalla tiellä. Perussuomalaisten kannatus ei todellakaan kestä mitään virheitä. Onhan Perussuomalaisessa ryhmässä vastaavasti myös yrittäjätaustaisia henkilöitä, jotka joutuvat vastaavalla tavalla varomaan etteivät lähde tekemään verotus- ja budjettipolitiikassa mitään omista lähtökohdistaan syntyneitä repäisyjä vaan huomioivat puolueen oletetun kannattajaprofiilin kokonaisuuden.

Käyttäjän Kira kuva
Kira Arn

Kuule, oletkos tullut ajatelleeksi, että näiden kyseisten kansanedustajien kanta oli äänestäjien tiedossa ennen vaaleja. Heidät valittiin silti.

Tämä kysymys ei heilauta persujen kannatusta sinne taikka tänne.

Ryhmäkurin käyttäminen omantunnonkysymyksessä olisi poliittinen virhe, johon Soini ei lankea. Se antaisi vääränlaisen kuvan puolueesta ja varsinkin, kun Soinin oma konservatiivinen kanta on selvillä.

Sinä yrität nyt ajaa omaa päähänpinttymääsi, sekä kristillisille, että persuille.
Eikä siinä sinäänsä mitään, mutta mitä minä sanoin epätoivosta tuolla ylhäällä:-O

Jääkö sinulle elämässä mitään, jos tämä laki menee nyt läpi? Minua alkaa jo vähän säälittää, joka on taas sen verran älytöntä, että taidan mennä ja juosta vaikka seinään, josko se sillä tokenisi!

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ensinnäkin, jos tällainen laki uhkaisi mennä läpi, olisi tärkeää, että poliitikot lakivaliokunnassa ovat aktiivisia ja eivät tee samaa virhettä kuin sisäisen adoption lain kohdalla tai parisuhdelain kohdalla, jossa ainoat vastalauseet olivat hylkäysvastalauseita, mutta pykälävastalauseita ei tehty. Hylkäysesitystä ei nimittäin saa tehdä ensimmäisessä käsittelyssä, jos se oli valiokunnan vähemmistökanta, mutta toisessa käsittelyssä sellaisen saa tehdä, vaikkei sitä olisi asiakirjoissa.

Mietintöä koostettaessa tulee siis valiokunnassa keskittyä siihen, millaisen sanamuodon laki olisi saamassa ja mitä oikeusvaikutuksia siitä tarkalleen seuraa. Tällöin voidaan laatia pykälävastalause, jossa ongelmallisimpia kohtia voidaan vaatia muutettavaksi ja niistä äänestää ensimmäisessä käsittelyssä. Norjan sukupuolineutraalia avioliittolakia nimenomaan viilattiin lakivaliokunnassa sellaiseen suuntaan, että uskontokuntien oikeutta päättää omista vihkimisistään korostettiin ja säädettiin erityisesti, että uskontokuntien toimittamat avioliittoon vihkimiset eivät ole päteviä, elleivät niiden hallintoelimet ole niitä hyväksyneet. Tämä vastaavasti on varmistanut sen, että Norjan kirkon papit voivat laillisesti vihkiä vain eri sukupuolta olevia pareja ja jos joku pappi pitäisi oma-aloitteisesti samaa sukupuolta olevan parin vihkitoimituksen, se ei aikaansaisi laillisesti pätevää avioliittoa, vaan korkeintaan kyseisen papin viraltapanon.

Jos laki menee läpi, ei se tiputa taivasta niskaan. Poliittinen työ myös perhe-eettisissä töissä jatkuu kuten ennenkin ja puolueet joutuvat reagoimaan erilaisin tavoin kaikkiin uusiin muutoksiin, mitä esitetään. Suomessa on tälläkin hetkellä hallitus esittänyt uutta adoptiolakia ja oikeusministeriö pohtii sijaissynnytyksen laillistamista.

Jukka Johansson

"Itse katson, että homoavioliiton haitat ylittävät selvästi hyödyt."

- En minä näe mitään haittoja siinä, että homoilla olisi samanlaiset oikeudet kuin heteroillakin.

"Suomen valtion ei tule kannustaa ja tukea kansalaisiaan ryhtymään homoseksuaalisiin parisuhteisiin."

- Missä sinä olet tuollaista ryhtymään kannustamista havainnut?

Eila Jokimaa

"Itse katson, että homoavioliiton haitat ylittävät selvästi hyödyt."

"Suomen valtion ei tule kannustaa ja tukea kansalaisiaan ryhtymään homoseksuaalisiin parisuhteisiin."

Haittana voimme toki nähdä sen, että promille väestöstä tahraa symbolisesti miehisen kunnianne penetroimalla samaan parisuhdekategoriaan kanssanne, mikä saattaa herättää teissä hämmennystä suhteessa seksuaali-identiteettiinne ja saada teidät tiedostamaan sen painostavan tosiasian, että nuoret alastomat komeat miehet seksiobjekteina ovat varsin kiihottava näky, ettekä te siksi voi sietää tuota näkyä, koska se johtaisi yhteiskunnalliseen haureuteen. Tämä on toki se moraalinen puoli, jonka meidän kaikkien tiedostavien ihmisten tulisi ottaa huomioon. Jos et ole varma viehtymyksestäsi miehiin ja pelkäät valtion kannustavan sinua toteuttamaan mahdollisia epätoivottuja paheitasi, niin totta kai se on sinulle ymmärrettävän hyvä syy vastustaa tätä rappiollista lakiehdotusta. Varmaan kuitenkin tiedät, että hyvin suuri osa äänestäjistä ovat melko varmoja seksuaali-identiteettinsä suhteen eivätkä ole lainkaan kiinnostuneita toisten ihmisten petipuuhista -eivät edes sen promillen.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

Sieltäpä se totuus saattaakin löytyä,just näin kuten Eila sanoo.
Suurimalla osalla hulluina huutavista homofobikoista on ns henkilökohtainen
ongelma tässäkin asiassa.Kaksoiselämää...kaksoiselämää.
Diploooooomi-insinööri on ajatellut ja kirjoittanut hienoin sanakääntein
pahinta potaskaa mitä pitkään aikaan olen nähnyt.Diplomi insinöörien koulutus pitäisi lopettaa.Peruste on se,että teknisen tiedon opettaminen
poistaa kaiken muun inhimillisen ja muunkin järjen.Taidankin perustaa
antidiplomi-insinööri puolueen.Nii ja jonkun pitäis tehdä lakialoite siitä
että typeryyttä ei voi eikä saa suosia sakon uhalla peräti.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

No rakennetaanpa sitten vastedes sillat, pilvenpiirtäjät sun muut ilman insinööriosaamista niin ei taida salaliittojutut loppua arvuuteltaessa miksi se ja sekin rakennelma ei kestänyt. Järjen riemuvoittokohan näin saavutettaisiin?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Nähtävissä on jonkinlaista uuslukutaidottomuutta. Esimerkiksi tämän keskusteluketjun kommenteissa ja lukuisissa muissakin kirjoituksissani olen käsitellyt perustellusti erilaisia sivuseuraamuksia, joita homoavioliittojen laillistamisesta todennäköisesti seuraa. Osa näistä on selvästi kielteisiä lasten oikeuksien ja uskonnonvapauden kannalta.

Mutta en ole kuitenkaan yllättynyt, koska kuten aikaisemmin on nähty esimerkiksi keskusteluohjelmien jälkipalautteessa, onnistutaan maltillisetkin puheenvuorot ja asiaperustelut kääntämään ilkeäksi vihapuheeksi, jos itse perusasia eli laajennetut seksuaalivähemmistöoikeudet, on kyseenalaistettu.

Käyttäjän HannesV kuva
Hannu Valjakka

jos mikko nummelin listaisi niittä haittoja,niin voitais vähän tsekata.

Toimituksen poiminnat