mikkonummelin

Antti Rinteen rohkea hallitusohjelma

  • Antti Rinne, todennäköinen seuraava pääministeri
    Antti Rinne, todennäköinen seuraava pääministeri

Tätä kirjoittaessa ei ole vielä varmaa, saadaanko Antti Rinteen (sdp) hallitusta muodostettua, koska odotettavissa on vielä esimerkiksi Vasemmistoliiton neuvoa-antava jäsenäänestys. Joka tapauksessa, odotettavissa oleva hallitusohjelma vaikuttaa useisiin edeltäviin hallitusohjelmiin verrattuna varsin rohkealta ja poikkeukselliselta. Säästö- ja leikkauslinjat on heitetty menemään ja mittavia yhteiskunnallisia uudistuksia, kuten oppivelvollisuuden laajentaminen lukioihin ja ammattikouluihin sekä näiden valtiorahoitteiset oppimateriaalit, aiotaan toteuttaa merkittävin julkisten menojen lisäyksin. Osittain näitä menoja tullaan rahoittamaan veronkiristyksin, valtion omaisuuden myynnein ja lisävelanotolla.

Ongelmiin tällainen ohjelma ajautuu kesken vaalikauden, mikäli uusien valtion velkojen korot nousevat. Tämä voi tapahtua esimerkiksi siksi, jos Suomen luottoluokitus heikentyy, joten siksi en voi aivan varauksettomasti suitsuttaa Rinteen hallituksen kaikkia suunniteltuja linjauksia. Toisaalta aiottu ohjelma voi olla myös huippumenestys, mikäli vastoin pelotteluja talous jatkaisi kasvuaan ja työllisyys ja ostovoima paranisivat myös.

Näen, että nämä linjat ovat osittain Rinteelle ja SDP:lle aiemman kannatuskehityksen valossa pakon sanelemia. Oikeistodemarilinja rapautti SDP:n kannatuksen Jutta Urpilaisen puheenjohtajakauden lopulla kaikkien aikojen pohjamutiin ja kurssia oli pakko kääntää vasemmalle ja perinteisiin työväenasioihin, jotta kannatusta saatiin palautettua edes tyydyttävälle tasolle. Lukuisat aiemmat hallitukset ovat olleet välinpitämättömiä pienituloisten ja köyhien suomalaisten arkitodellisuudesta. Ei ole ollut väliä esimerkiksi sillä, että pelkän peruskoulun pohjalta ei ole saanut kunnolla töitä 30 vuoteen tai sillä, että jotkut alat kuten matkailu- ja ravintola-ala tarjoavat niille kouluttautuneille niin epävarmat työllisyysnäkymät, että monille nuorille työn vastaanotto ei ole ollut kannattavaa. Myös rakennusalan, lähihoitajien ja lastentarhanopettajien palkat ja työolosuhteet ovat säännöllisiä keskustelunaiheita vähemmän myönteisessä mielessä.

Toisen asteen koulutuksen uudistus tulee siis tarpeeseen, mutta toivoisin hallitusohjelman ulkopuolelta siihen jatkotoimenpiteinä myös oppimateriaalien teetättämistä avoimilla lisensseillä myöhemmäksi kustannusten säästämiseksi ja peruskoulun laadun parantamista. Peruskoulussa tulisi entistä varhaisemmin varmistaa, että kaikki oppilaat oppivat lukemaan, kirjoittamaan ja laskemaan jo muutamien ensimmäisten alakoulun luokkien aikana. Mobiililaitteita, graafisia laskimia ja tietokoneita ei pitäisi tuoda opetukseen ja oppilaiden käytettäviksi ennen kuin muutamat muut perustaidot kuten kerto- ja jakolaskut sujuvat. 1-3. luokkien aikana älypuhelinten ainoa oikea käyttötapa oppituntien aikana on olla sammutettuna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän SJPHKI kuva
Seppo-Juha Pietikäinen

Rohkea hallitusohjelma !

Tästä oppivelvollisuusiän nostamisesta alan professorit ovat toista mieltä.
https://twitter.com/pasi_sahlberg/status/113471690...

Maakuntahallinnon luominen eli taas hallinto edellä johtaa sote viivästymiseen. Yksikään tunnettu asiantuntija ei kannata 18 maakunnan mallia.
https://www.kauppalehti.fi/uutiset/huippujuristi-m...

Sitten on tämä talouden tilannekuva -näkemys, joka johtaa Suomen julkisen talouden syvälle suohon, koska talouskasvu hiipuu ja työllisysasteen
pysyminen edes 72-73 tasolla voi olla utopiaa.
http://www.finanssiala.fi/tilastot/FA-tilasto-talo...

jne

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Mielenkiinnolla odotan, miten Rinteen hallituksen suunnitelmat onnistuvat. Vasemmiston lehdissä on pitkään kirjoiteltu uusklassisen talouspolitiikan kääntämisestä elvyttävämpään suuntaan, joten ehkä nyt aika on kypsä varovaisesti kokeilla. Kokoomuksen pahin pelko tällä hetkellä lienee se, että Rinteen hallituksen suunnittelemat ratkaisut toimisivatkin.

Sipilän hallituksen suurena painolastina on ollut se, että pienituloiset työntekijät ja työttömät työnhakijat ovat kokeneet sen harjoittaman politiikan itsensä kannalta häpäiseväksi ja nöyryyttäväksi, eivätkä tietenkään ole ajatelleet asiaa valtiontaloudelliselta tai taloustieteelliseltä näkökannalta.

Kun kasassa on vahvasti ammattiyhdistysliiketaustainen SDP:n johto ja hallitusneuvotteluissa mukana vaa'ankieliasemassa sitä radikaalimmatkin vasemmistopuolueet, pehmeälle työvoimapolitiikalle ja sosiaaliturvan näkyvälle kohentamiselle ei oikein jää vaihtoehtoa.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Vasemmistoliiton kiiltävin viehe äänten kalastelussa oli aktiivimallin poisto sekä demareilla hiukan kuluneempi ja jo pari ruosteläikkää saanut aktiivimallin leikkuriosan poisto.

Miksi ne nyt huutavat poissaoloaan, kun kuitenkin ne pienemmät asiat ovat jo vuotaneet julkisuuteen.

Eihän nyt vaan ole käynyt niin, että kiireessä saalis tuli mukaan, mutta nuo vieheet unohtui rannalle?

Toivotaan, että vaan unohtuivat siltä vuotolistalta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos olet seurannut uutisointia tarkasti, Rinne on ilmoittanut, että työttömyysturvan uudistaminen on lähetetty työmarkkinajärjestöjen valmisteltavaksi, eli tämän alan täsmällisten kirjausten puuttuminen tässä vaiheessa on tarkoituksellista.

Työntekijä- ja työnantajajärjestöiltä odotetaan kohtalaisen ripeällä aikataululla, kuten kesän loppuun mennessä ehdotuksia asiasta. Rinne tietää ammattiyhdistysmiehenä, että työmarkkina-asiat tulee Suomessa valmistella kolmikantaisesti, jos ei halua aiheuttaa levottomuutta ja ikävyyksiä. Sipilä ei tällaista periaatetta noudattanut.

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

OK... hyvä jos näin on.

Vaalipuheissa vaan ei ollut sitä kolmatta kantaa kun poistoja luvattiin.... nimenomaan LUVATTIIN.

Ainahan se on parempi jos tuo saadaan poistumaan sopimalla, ettei tarvitse runtata samalla lailla kuin se synnytettiin.

Pääasia että se lupaus tulee täytetyksi....sinällään ei ole väliä kuinka.

Käyttäjän kariilkkala kuva
Kari Ilkkala

Mahdollinen Rinteen hallitus toteuttaisi siis aikaisempaakin elvyttävämpää talouspolitiikkaa. Jos hallitus syntyy, niin hallituspuolueet taputtavat karvaisia käsiään tälle linjalle.

Samaan aikaan toisaalla Italian hallitus pyrkii toteuttamaan elvyttävää talouspolitiikkaa. Se on tuomittu hörhöilevien äärioikeistopoliitikkojen vastuuttomaksi talouspolitiikaksi. Ranskassa sama meno nähdään taas vastuulliseksi politiikaksi.

Kun sääntöpohjainen yhteisö on kunnossa, jossa isommat päättää mitä sääntöjä ja miten kunkin pitää noudattaa, isojen ei tarvitse eikä pienien kannata noudattaa sääntöjä, niin yhteisön legitimiteetiltä on pohja pois.

Käyttäjän jj2311 kuva
Jyrki Immonen

Kuulun siihen ryhmään mikä rakastaa veroja. Elämä on opettanut, että yhteiskunta joka kohtelee meitä hyvin on veronsa ansainnut. Se takaa onnellisen yhteiskunnan.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Autoilijoilta ja asunnon omistajilta ollaan valmiita hallituksesta toiseen ryöstämään kaikki. Lienee niin, että ns. keskiluokka on valjastettu kaikkien uhrilampaaksi, taas. Minusta Suomessakin olisi aika keltaliiviseen liikehdintään omien etujen tuvaamiseksi, koska hallitukset katsovat oikeudekseen ryöstää meitä. Tietullit ne vasta järjetön ajatus ovatkin, mutta eihän tästäkään ideasta pääse eroon millään. Nyt, kun tämäkin hallitus ajaa näyttävästi karille, niin seuraava vaalivoitto suurimmaksi puolueeksi löytyy takuuvarmasti perussuomaisten pesästä. Onnittelen jo nyt.

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Jotenkin vaikuttaa siltä, että hallitusneuvotteluissa takit pyörivät tuulimyllyinä ympyrää?

Käyttäjän ArtturiHard kuva
Artturi Hård

Eipä siinä. Toiveissa olisi Li Andersson valtionvarainministeriksi ja Dan Koivulaakso oikeus/sisä -ministeriksi.

Kansalaiset kaipaavat joskus huumoriakin...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hård, ei kaipaa, ei ainakaan sellaista huumoria, kuivaa, tosikuivaa huumoria, jota Sipilän porvarihallitus meille suomalaisille väkisin yritti syöttää.

Toimituksen poiminnat