Parempi kutsua sidosryhmät hallitusneuvotteluihin julkisesti kuin salaa

Alkaneet hallitusneuvottelut ovat herättäneet huomiota suunnilleen samasta syystä kuin kaikki aikaisemmatkin, eli hallituksen muodostamisesta neuvottelevien puolueiden kansanedustajien lisäksi Säätytalolla käytäviin neuvotteluihin osallistuvat myös sidosryhmien edustajat. Porvarihallituksesta neuvoteltaessa painotus oli työmarkkinaosapuolista työnantajajärjestöissä, punamultahallituksesta neuvoteltaessa taas työntekijäjärjestöissä. Sinällään tällaisessa ei pitäisi olla mitään yllättävää. Samoin kuin ei siinäkään, että Keskustan osallistuessa hallitusneuvotteluihin, erilaisia mielipiteitä kysytään tietenkin myös maa- ja metsätalouden etujärjestöiltä.

Ammattiliittojen mukanaolon suurin etu on se, että sillä todennäköisesti ehkäistään ennalta monet sentyyppiset työtaistelut, joita nähtiin Sipilän hallituksen alkuaikoina, oikeisto taas näkee tämän haittapuolena sen, että jos tämä johtaa hallituskauden puolella työmarkkinoiden sääntelyn ja verotuksen kiristymiseen, työntekijöiden lakisääteisten vapaa-aikojen lisääntymiseen  tai pakollisten vakuutusluontoisten työnantaja- ja työntekijämaksujen nousuun, se vähentää voittoja ja samalla haluja investoida.

Kun eturyhmien edustajia joka tapauksessa osallistuu hallitusneuvotteluihin, on parempi, että ne osallistuvat sinne kutsuttuina ja julkisesti eikä salaa. Hallinnon läpinäkyvyyden kannalta on paljon ikävämpi, jos vasta myöhemmin ilmenisi, että suuri osa eturyhmien johdon ja poliitikkojen mielipiteidenvaihdosta olisikin käyty salaa pelkästään sähköisessä viestittelyssä tai muuten hallitusneuvottelujen varsinaisen paikan ulkopuolella.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu