mikkonummelin

Parempi kutsua sidosryhmät hallitusneuvotteluihin julkisesti kuin salaa

  • SAK:lla on merkittävä edustus Rinteen hallitusneuvotteluissa
    SAK:lla on merkittävä edustus Rinteen hallitusneuvotteluissa

Alkaneet hallitusneuvottelut ovat herättäneet huomiota suunnilleen samasta syystä kuin kaikki aikaisemmatkin, eli hallituksen muodostamisesta neuvottelevien puolueiden kansanedustajien lisäksi Säätytalolla käytäviin neuvotteluihin osallistuvat myös sidosryhmien edustajat. Porvarihallituksesta neuvoteltaessa painotus oli työmarkkinaosapuolista työnantajajärjestöissä, punamultahallituksesta neuvoteltaessa taas työntekijäjärjestöissä. Sinällään tällaisessa ei pitäisi olla mitään yllättävää. Samoin kuin ei siinäkään, että Keskustan osallistuessa hallitusneuvotteluihin, erilaisia mielipiteitä kysytään tietenkin myös maa- ja metsätalouden etujärjestöiltä.

Ammattiliittojen mukanaolon suurin etu on se, että sillä todennäköisesti ehkäistään ennalta monet sentyyppiset työtaistelut, joita nähtiin Sipilän hallituksen alkuaikoina, oikeisto taas näkee tämän haittapuolena sen, että jos tämä johtaa hallituskauden puolella työmarkkinoiden sääntelyn ja verotuksen kiristymiseen, työntekijöiden lakisääteisten vapaa-aikojen lisääntymiseen  tai pakollisten vakuutusluontoisten työnantaja- ja työntekijämaksujen nousuun, se vähentää voittoja ja samalla haluja investoida.

Kun eturyhmien edustajia joka tapauksessa osallistuu hallitusneuvotteluihin, on parempi, että ne osallistuvat sinne kutsuttuina ja julkisesti eikä salaa. Hallinnon läpinäkyvyyden kannalta on paljon ikävämpi, jos vasta myöhemmin ilmenisi, että suuri osa eturyhmien johdon ja poliitikkojen mielipiteidenvaihdosta olisikin käyty salaa pelkästään sähköisessä viestittelyssä tai muuten hallitusneuvottelujen varsinaisen paikan ulkopuolella.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ay liike maksoi melkoisesti pääsystään hallituspöytään. Sak 1,5 miljoonaa ja paljonko vielä lisäksi esim eri ammattiosasto. Vastinetta on saatava, vaikka tulos oli heikko.
Jäsenten rahoja käytettiin runsaasti, joten kyllä Ay liikkeen veroedut ja muut oikeudet ovat turvassa.

Käyttäjän hexu980 kuva
Heikki Aukee

Nummelin heittelee niin paksua settiä, ettei riippumaton äänestäjä tuota osta ollenkaan. Rahalla vaikutettu toiminta ei muutu korruptiosta muuksi sillä, että viestintätoimistojen poliitikko-osakkaat ja -työntekijät saapuvat kutsuttuna neuvotteluihin, toimivat poliitikoiden avustajina. Korruptio on korruptiota, vaikka se tapahtuisi julkisesti ja avoimesti. Lobbarirekisteri on korruption valkopesua.

Ay-liikkeen palveluksessa olevien osallistuminen hall. ohjelman kirjoittamiseen vertautuu siihen, että yrityksen edustaja lähettää oman konsulttinsa kirjoittamaan hallitusohjelmaa.

SDP yrittää nyt venäläistä harhautusliikettä. Koska vasemmistoliitto, kokomus ja vihreät toimivat vastaavalla tavalla, tämä legitimisoi sdp:n toiminnan. Venäjä perustelee Krimin miehityksen ja liittämisen osaksi Venäjää, koska aiemmin Kosovo.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tämä on myös mielipiteenvapauskysymys. Ihmisillä on oikeus lausua mielipiteensä siitä, mitä he uudelta hallitusohjelmalta haluaisivat. Säätytalolle kutsutaan niitä, joiden mielipiteet ja asiantuntemus ovat hallitusneuvottelijoille erityisen tärkeitä perinteisesti. En sulje pois myöskään vieläkin avoimempia tapoja, kuten sitä, että hallitusneuvottelujen ajan pidettäisiin auki verkkosivuja, joissa olisi eri järjestöjen, virkamiesten ja taloustieteilijöiden lausuntoja hallitusneuvottelijoiden käytettäväksi. Sen, millaisia muutoksia mihinkään lainsäädäntöön tulee, ratkaisee lopulta eduskunta ja lain käsittelyvaiheessakin suurin osa valmisteluasiakirjoista on julkisia.

Toimituksen poiminnat