mikkonummelin

Metsäteollisuudesta voi tulla kiistan aihe hallitusneuvotteluissa

  • Metsä Group suunnittelee Kemin sellutehtaan uudistamista
    Metsä Group suunnittelee Kemin sellutehtaan uudistamista

Hauskaa loppukeväistä Wapun alusaikaa!

SDP:n puheenjohtaja ja hallitustunnustelija Antti Rinteen viime viikolla muille puolueille lähettämät kysymykset osoittivat sen, mikä osattiin aavistaa jo ennalta. Uusiksi hallituskumppaneiksi tavoitellaan ensisijaisesti Vihreitä ja Vasemmistoliittoa ja viimesijaisesti Perussuomalaisia. Selvää on myös, että SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton eduskuntaryhmien yhteinen paikkamäärä, 76, on vielä huomattavan kaukana enemmistöstä. Jos Kokoomukseen turvaudutaan lisäksi, paikkojen enemmistö täyttyisi, mutta Vihreille ja Vasemmistoliitolle jäisi vielä erillisetkin vaa'ankieliasemat, Vasemmistoliitolle 2 paikan marginaalilla. Tällaiseen hallitukseen Kokoomus ei haluaisi mennä.

Hallitusneuvotteluissa on joka tapauksessa odotettavissa, että ilmasto- ja ympäristökysymykset ovat suuressa roolissa. Erityisesti, kun Kemiin ja mahdollisesti muuallekin Suomeen on tarjolla useita metsäteollisuuden suurhankkeita, kuten sellutehtaita. Metsätalous on aina ollut itsenäisessä Suomessa tärkeä vaurauden ja hyvinvoinnin lähde ja se on Etelä-Suomen kasvukeskusten ulkopuolella hyvin tärkeä työllistäjä. On selvää, että jos metsäteollisuutta aletaan ajaa alas, Suomi ajautuu taantumaan. On myös selvää, että Vihreät vastustavat metsäteollisuuden laajenemista ja Vasemmistoliittokin joutuu suhtautumaan siihen kaksijakoisesti.

Metsäteollisuuden koolla ja laadulla on ympäristövaikutuksia, merkittävimpänä ja näkyvimpänä se, että se tarvitsee paljon puuta ja mitä suurempi on metsäteollisuuden kapasiteetti, sitä enemmän raakapuulle on kysyntää ja valtio ja yksityiset metsänomistajat tekevät isoja avohakkuita. Asiaa mutkistaa myös se, että Suomen valtio on mukana kansainvälisissä sopimuksissa, jotka asettavat velvoitteita metsien hiilensidonnalle. Metsistä saatavalle talouskasvulle, työllistävyydelle ja ihmisten paremmalle taloudelliselle toimeentulolle on ympäristön maksettavaksi tuleva hinta. Siksi erityisesti politiikan vasemmalla laidalla esitetään kysymyksiä, millaiselle toiminnallisuudelle ihmisten taloudellisen toimeentulon ja tulonjaon oikeudenmukaisuuden saa perustaa ja pitääkö liiketoiminnan rakenteita ohjata jakautumaan toisin kuin nykyään ympäristövaikutusten ja suurten tulojen ja omaisuuksien verotuksella. Jos esimerkiksi metsätalous tai muu liiketoiminta tuottaa kielteisiä ympäristövaikutuksia, huomiota tulee kiinnittää siihen, miten taloudelliset hyödyt jakautuvat yksityisten voittojen, rivityöntekijöiden palkkatulojen ja (tulontasauksiin tarvittavien) valtion ja kuntien verotulojen välillä. Jos yksityisten voittojen osuus on silmiinpistävän suuri, huomio kiinnittyy siihen, kuinka isolla ympäristökuormituksella keskimääräisen ihmisen toimeentulo turvataan.

SDP:n kannalta lienee tärkeää, että metsäteollisuuden edellytykset turvataan Suomessa edes kohtuullisessa määrin. Alalla toimivat Suomen suurimmat ja vaikutusvaltaisimmat ammattiliitot ja niiden tuki on aina ollut SDP:lle tärkeä. Jos työttömyys maakunnissa alkaisi kasvaa sellaisten syiden takia, jotka näyttäisivät olevan seurausta hallituksen liian kunnianhimoisesta ympäristö- ja ilmastopolitiikasta, se johtaa hallitusvastuussa olevien puolueiden kannatuksen laskuun ja seuraavissa vaaleissa valta-aseman menetykseen. Eräs asia, johon SDP:nkin tulee kiinnittää huomiota aikaisempaa enemmän maakuntakeskuksissa on se, että monissa niistä isojen teollisuuslaitosten vuoksi työllisyys- ja elinkeinojakauma on hyvin yksipuolinen. Paikkakunta suunnilleen seisoo tai kaatuu sen perusteella, pysyykö paikallinen sellutehdas, metallitehdas, autotehdas tai telakka siellä vai lakkautetaanko se. Monet potentiaaliset teollisuustyöntekijät ovat tulleet hyvin varovaisiksi päätöksissään muuttaa isoista kasvukeskuksista "yhden laitoksen maakuntakeskuksiin", johtuen työllisyyttä koskevista systeemisistä riskeistä. Kun iso osa paikkakunnan työpaikoista häviää, häviää samalla ilmaan myös iso osa omistusasuntojen arvosta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Taatusti tulee kiistakysymys.
Tuli jo.
Rinne meni iän yksin lupaamaan noin 100 miljoonan epäsuorat yritystuet sellutehtaan uudistushankkeelle.
Vihreät tietysti hyppii tasakäpälää, pyrkivät heti profiloitumaan ja muodostamaan kynnyskysymystä, jonka hinnalla tinkaavat Rinteeltä jotain " kivaa".

https://www.ksml.fi/kotimaa/Pekka-Haavisto-komment...

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Tingatkoon itsensä saman tien oppositioon.

X

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Suomen ei kannata Vihreiden kantojen vuoksi jättää Lapin teollisuutta rakentamatta. Ilmasto ei ei siitä mitenkään vaarannu. Metsien kasvu vain paranee, kun niitä kestävästi käytetään ja tamikot hoidetaan. Vain kasvava puusto sitoo hiiltä. Vanhat metsät ja suojalualueet eivät enää lisää hiiltä sido. Ne vain säilövat sen hiilen mitä alueelle on aikojen kuluessa sitoutuut.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Voi hyvin olla, että SDP:n ja Vihreiden keskinäiset hallitusneuvottelut menevät alkulämmittelyjen vuoksi umpijumiin ja Vihreät marssii oppositioon. Hakkuiden lisäksi suuria kiistoja voi tulla ruuhkamaksujen perimisestä ja lentoverosta. Tällaisessa tilanteessa Rinne joutuu joko heittämään hallitusneuvotteluissa pyyhkeen kehään tai ottamaan Perussuomalaiset mukaan neuvotteluihin.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no voi käydä sillai, että vihreet ei pääsekään hallitukseen, koska Kemin äänet voi seuraavissa vaaleissa demareilta mennäkin Persuille. Vai?Jos tehas kielletään Kemin suhteen. Saattaa käydä demareille silloin kuten nyt Keskustalle, että osa maajusseista ei enää kannata Keskustaa. Torilla Kajaanissa maajussi sano, että Keskusta on jättänyt heidät. Täältä Kainuusta ei päässyt kuin demarien Piirainen ja yksi vasemmisto, ei yhtään Keskustaa enää päässyt. Vai??

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Ei Kemissä demareita juuri muutenkaan äänestetä. Kemi on punainen, eikä suinkaan ruusunpunainen.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

no kai vasemmistoliitto kannattaa sitä, että Keminseutu saisi työpaikkoja. Li Andersson kävi täällä Kainuussa ja sano Kainuun Sanomissa kannattavansa Terrafamen toimintaa, kun tilanne on kaivoksella parantunut.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Kyllä äänestetään. SDP oli Kemissä Vasemmistoliiton jälkeen kakkosena yli 20%:n kannatuksella. Persut kolmosena hiukka alle 20%.

https://vaalit.yle.fi/ev2019/fi/regions/13/municip...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Antti Rinne ja SDP ei ota riskejä, vihreät ja vasemmisto ilmeisesti ulkon seuraavasta hallituksesta?

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Parempaa elintasoa. Siitäkö kyse? Menköön mitä meni.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Nimen omaan,jos suomessa ei ole riittävästi puuuta, ostetaan puuta venäjältä ja tehdään siittä sellua. Kuulostaako pahalta, tiedän, kuulostaa pahalta. Suomalaisten osuus kaikesta saastuttamista on alle kaksi promillea, oletko ajatellut lopettaa hengittämisen jotta maailma pelastuu.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Sitten sellaista kokonaisvaikuttavaa politiikkaa, että on kestävät olot. Se on samalla turvallisuuspolitiikkaa. Miten toimitaan, sillä on seuraukset.

Kyseessä ei ole pelkästään oma toiminta. Isomman kestävyyden kanssa täytyy hakea linjat. Ei tätä voi välttää. EUssakin ollaan, ja puheenjohtajana kohta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #10

" Isomman kestävyyden kanssa täytyy hakea linjat." Näin, sitä en todellakaan voi ymmätää, osa suomalaisista on uhraamassa koko valtion, meillä ei saisi olla mitään kehitystä. Ilmeiseti Helsingin kallio on paikka jossa kehityksen pitää kehittyä, mikä hoitovastuu heistä meille tulee. Ei mitään, sillä he ovat lentäneet rahoineen pois suomesta. Tosin kelan kautta saamme maksaa heidän terveydenhuollosta pitkät centit.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #14

Suomi kohtaa kuihdutuksellista trendiä. Tämä on oma arvelunikin. Osana sitä, näen sellutehtaan ja kaivostouhut. Ei niidenmukaisuus ole Suomea nostavaa, vaan osa Suomen vientiä.

Isompia linjoja ovat luonnon suunnat, jotka ylipäätään mahdollisia. Niitä tarkoitin. Ihminen voi sopia ja harrastaa kauppoja, noista välittämättä. Jossain kohden narahtaa.

Narahdus pienelle maalle on killeri. Joskus suurvalloista puhutaan auttavaan sävyyn. Ei sitä apua ehkä heru, jos ei intressejä.

Jos pelautumista on laajemmalti, ei se iso takaa mitään, oli vaikka EUta suurempaa.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

(Kommentti Ari Tero Venäjän puurahtiviestiin)

Vänäjä ei suostu ehkä raaka-aineista kupattavaksi, Suomen jalostaessa ja myydessä ne kalliilla. Suomen kansa on lupaavampi, ja eteneminen helpompaa.

Mineraalit kuppaa suuryhtiöt, ja muun hoitaa Suomalaiset suurfirmat.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #11

Kuka tässä on puhunut kuppaamisesta, venäläinen ekonomia näyttää olevan muutaman askelen edellä Suomen ja EU:n ekonomeisteista edellä. Vuoden 2014 pakotteiden jälkeen täälläkin odotettiin milloin venäjä romahtaa, ei romahtanut, tosin kansa joutuu kärsimään. Sama meillä täällä suomessa, kansa joutuu kärsimään venäjä pakotteiden vuoksi.

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen Vastaus kommenttiin #16

Luulisin, että suuryhtiöt harrastavat toimia, jotka muistuttavat imperialisminkaltaista, nykymuotoisena. Paljon nostetaan kivoja asioita, alkuun. Lopulta rahavirrat päätyvät, kuten tähänkin saakka. Niistä on tehty jonkin verran kartoitusta, mm jakautuman osalta.

Kamppailu resursseista on eräs aihe, josta tutkijat muistuttaneet. Sellainen voi horjuttaa maailmantilannetta. Tästä vinkkelistä resurssikertymät ovat turvallisuuteen liittyviä, ja valtaan. Luo jännitteitä ja varautumista, sekä kierrettä, joka voi kasvaa vähän kuin itsekseen, ilman että ketään on erityisesti osoittaa.

Eletään hiljakseen, ja odotetaan elämän olevan sitä. Ei se ilo irti repimällä tule.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" Kamppailu resursseista on eräs aihe, josta tutkijat muistuttaneet. Sellainen voi horjuttaa maailmantilannetta. Tästä vinkkelistä resurssikertymät ovat turvallisuuteen liittyviä, ja valtaan. Luo jännitteitä ja varautumista, sekä kierrettä, joka voi kasvaa vähän kuin itsekseen, ilman että ketään on erityisesti osoittaa.

Tästä on kyse Krimin ja venäjä pakotteiden kohdalla. EU halusi laajeta liian pitkälle.

Käyttäjän TimoHietanen kuva
Timo Hietanen

Eihän Kemin tehdas ole vielä lopullisesti päätetty. Vihreiden jääminen
oppositioon ei ole missään tapauksessa suomalaisille tai lappilaisille
veronmaksajille mikään menetys. Islamin halaus voi jatkua kulisseissa
ilman soraääniä Vihreiden puoluetoimistoissa eurooppalaisia arvoja
laistaen, kuten viime vuosina. Uraani halkeaa ja tuottaa Cityvihreiden
kännykkään edelleenkin valkeaa...Demarit yhtyy samaan virteen, kun ovat
niin kovasti Afrikasta huolissaan. Vappusatasia ootellessa - toisen
luokan entinen demarien äänestäjä ruuhka-Suomesta.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Ei niin, päätökset ilmeisesti odottvat millainen hallitus tulee?

Toimituksen poiminnat