mikkonummelin

Sote- ja tiedustelulaeista ei pidä tehdä perustuslain vastaisia

  • Tiedustelulakeja ja tiedustelupalveluita tarvitaan, mutta ne eivät voi toimia valvomatta
    Tiedustelulakeja ja tiedustelupalveluita tarvitaan, mutta ne eivät voi toimia valvomatta

Viime viikkoina on vuoron perään ihmetelty kun tiedustelulait ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuslait takkuavat milloin hallituskumppanien riitojen takia, milloin perustuslakiongelmien vuoksi. On esimerkiksi moitittu, että perustuslakia tulkittaisiin perustuslakivaliokunnassa liian tiukasti ja lausuntoja antaneita asiantuntijoita on moitittu henkilökohtaisuuksiin menemisellä.

Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla. On muutama hyvin yksinkertainen perusasia, jotka näitä lakeja säädettäessä tulisi muistaa ja ne liittyvät ihmisoikeuksiin.

Siviili- ja sotilastiedustelu on esimerkiksi asia, joka tietenkin puuttuu ihmisten yksityisyydensuojaan, joten on selvää, että toiminnalta odotetaan hienovaraisuutta ja pätevää valvontaa. On eettisesti kestämätöntä, jos viranomaisten kuten suojelupoliisin annettaisiin valvoa itseään sen sijaan, että valvontaan valittaisiin esimerkiksi kansanedustajia eduskunnan sisäisessä vaalissa riippumattomasti. On myös huolehdittava siitä, että jos tiedustelua on tehty väärin perustein, kohteella olisi oikeus siitä jälkikäteen tietää, samoin kuin siitä, ettei väärin perustein saatua tiedusteluaineistoa saisi hyödyntää muiden mahdollisesti lievempien rikosten tai rikkomusten syytetoimissa.

Mitä tulee sote-uudistukseen, siinä on suurimpana ongelmana se, että yksityistämisen kohteena on julkisia palveluita, jotka on lailla säädetty valtion tai kuntien tai mahdollisesti tulevaisuudessa maakuntien velvoitteiksi. Näitä palveluita ei siis voi jättää tarjoamatta ja se jättää etenkin syrjäseuduilla auki mahdollisuuksia terveydenhuollon yksityisiin monopoleihin, joilla on myös piikki auki verovaroista. Ongelma ratkeaisi pitämällä kunnallinen terveydenhoito julkisena, mahdollisesti isompien yksiköiden järjestämänä ja jättämällä yksityiselle puolelle palvelut, joita voidaan tarjota markkinaehtoisina ilman, että perusoikeudet saada terveydenhoitoa vaarantuisivat. Nykyiselläänkin monet työnantajat maksavat yksityisille lääkäriasemille työterveydenhuollon järjestämisestä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat