mikkonummelin

Työtönkään ei voi perustaa yritystä ilman rahoitusta

  • Työttömyys on ongelma siksi, että se aiheuttaa monesti köyhyyttä
    Työttömyys on ongelma siksi, että se aiheuttaa monesti köyhyyttä

Helsingin Sanomissa julkaistiin eilen 28.12.2018 mielipidekirjoitus nimimerkillä "Onnellinen uusyrittäjä", jossa kirjoittaja kertoo, kuinka yli viiden vuoden työttömyyden ja työnhaun jälkeen työllistyi perustamalla itse konsulttiyrityksen ja tarjoaa osaamistaan "tuntihinnalla, jota ei työsuhteessa ollessaan ansaitsisi edes kokonaisessa työpäivässä". Kirjoitus on tältä osin varsin lennokas ja sen faktojen tarkastaminen kirjoittajan nimimerkin taakse piiloutumisen vuoksi mahdotonta.

Todellisuudessa suurimmalle osalle työttömistä yrittäjyyteen ryhtyminen on taloudellisesti mahdotonta. Yrittäjyys tarvitsee alkurahoituksen, se pitäisi saada kannattavaksi ja työttömyysturvan nostaminen kesken yrittäjyyttä ei yleensä onnistu lainkaan. Useat työelämässä pitkään olleet tekevät helposti ajatusvirheen siinä, että työttömän suurin ongelma olisi yleensä työn puute. Se ei ole, vaan rahojen loppuminen ja siitä jatko-ongelmina se, ettei pysty ostamaan mitään, maksamaan laskujaan tai asumiskustannuksiaan ja saattaa saada maksuhäiriömerkinnän. Harvoin saa lukea kirjoitusta, jossa olisi työttömyyttä valitettu, jos talouden turvaisi ehtymätön suvun tai puolison rahoitus tai lahjoina saatu tuottava sijoitussalkku.

Pitkäaikaistyöttömyyden tai ikääntyneiden työnhakijoiden työnsaantivaikeuksien ratkaisemiseksi kyseisellä mielipidekirjoituksella ei siis ole mitään arvoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Todellisuudessa valtio takaa pienyrittäjälainoja muutamaan kymppitonniin saakka jos bisnesideassa on vähänkään tolkkua.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Onhan tuokin tietenkin parempi kuin ei mitään. Ei sillä muutaman kymppitonnin lainalla kuitenkaan yritystä kauan pyöritetä, ellei pääse tuhansien eurojen tulovirtaan kuukaudessa suunnilleen heti.
Ilman sitä pääoma on äkkiä syöty. Jäljellä on vain velat ja yrittäjän asema, jolloin on turha kysellä edes työmarkkinatukea.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Karkea veikkaukseni on, että jos hakija on pitkäaikaistyötön, häneen ei todennäköisesti luoteta tarpeeksi, jotta tällaisia lainantakauksia myönnettäisiin. Tiedän lähipiiristä esimerkin, jossa toinen yrityksen aiotuista perustajista oli pitkäaikaistyötön ja toinen työkyvyttömyyseläkkeellä ja rahaa ei tippunut. Starttirahojen saajat lienevät enimmäkseen juuri korkeakoulusta valmistuneita nuoria tai työelämästä omaehtoisesti yrittäjiksi siirtyviä, joille ei ole vielä kertynyt rahaongelmia tai aukollista työhistoriaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Kerrotko millä tavalla pienyritykselle valtion takaamaan lainan? Siis niin että takaajana on valtio, eikä yrittäjä itse?

Pointti on se, että ei tarvitsisi epäonnistua yrityksessä niin, että omien henkilökohtaisten velkojen lisäksi tulee joku yrityslainan takaus.

Se että valtio takaa siinä kohtaa kun yrittäjän omaisuus tuhottu niin ei kiitos.

Lasketaanpa todennäköisyydet. 1/3 yrityksistä toimii, 1/3 menee konkkaan ja 1/3 jää helposti "ikuisiksiksi startupeiksi" joissa yrittäjä ei rahaa näe ja velkaa riittää.

Tuo on ihan ok nuorelle kun elämässä aikaa yrittää uudelleen mutta itse tuumailen että tämän ikäisenä en missään tilanteessa perusta yritystä jossa riskien realisoituminen tarkoittaisi henkilökohtaisen omaisuuden tuhoutumista. Se on ihan ok, että omista rahoista menee yrityksen ensimmäisten vuosien ajaksi omiin elinkuluihin rahaa kun ei nosta palkkaa sieltä mutta ei enempää.

Toisin sanoen, yrittämisen riskinsieto menee sen mukaan kuinka varakas on että on varaa epäonnistua tai kuinka paljon saa valtion takausta tai muuta pääomaa.

Mutta aika kauaslentoista ajatusta tuo, pitäisi nyt ensiksi keksiä liiketoimintaidea missä nyt olisi hyvät mahdollisuudet saada toimiva yritys aikaiseksi. Se on vasta 1% kaikesta.

Pekka Pylkkönen

T&K-lainat ovat sellaisia että niissä menee vain firma. Niissä omarahoitusosuuden täytyy toki olla varsin iso, yleensä 50%, vähintään 30%.

Tavalliset yrittämiseen tarkoitetut lainat taataan itse.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #10

Sepä se.

Pääoman puuttuminen ja elämäntilanteesta riippuva yksilöllinen riskinsietokyky estää tehokkaasti yrittäjyyttä.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #11

Ainakin instrumentteja tarjotaan. Eräs sukulainen, nuorena sairauseläkkeelle vapautettu, sai Finnveralta sen noin 40.000€ yritystoiminnan aloittamiseen. Että kyllä persaukiselle on myös ihan mahdollista saada lainaa jos uskoo bisnekseensä. Niiden kanssa on myös varsin helppo sopia niin kevyt maksuohjelma että tuokin pystyi takuueläkkeestään sitä lyhentämään ja silti elämään ihan tavallista elämää. Firmahan siis oli vuoden päästä nurin.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

Tavallista elämää, eli takuueläkkeestä joku 250€ pois seuraavat 15v. Siinä sitten syö kynsiä, vanhoja kengänpohjia ja hyvinä päivinä hernekeittoa hyvin, hyvin pitkään jos ei saa sairauseläkkeellä tuloja. Ja sitten jos hajoaa silmälasit, kännykkä tms. kun vuosia kitkuttelee niin talous menee nurin.

Pointti on se, että kyllä parikymppisenä voi tuohon voi vielä mennä mutta keski-ikäiset ei niin helposti käy loppuelämäänsä riskeeraamaan.

Kyse ei siis ole pelkästään siitä, että saako rahaa vaan mitkä vaikutukset tulevaisuuteen. Johtaa hyvin helposti tähän: https://en.wikipedia.org/wiki/Minimax

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #13

Senkin jälkeen käteen jää kaksi kertaa opintotuen verran eli köyhyyteen ei vajota.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu Vastaus kommenttiin #12

Koitan tässä vääntää sitä, että Suomesta on vähitellen tullut sellainen "kovien arvojen" maa joss raha ratkaisee. Viimeistään euroon mentäessä.

Samanaikaisesti suomalaiset ovat hyvin koulutettuja, että voivat myös itse laskea miten kannattaa toimia.

Tämä tarkoittaa sitä, että yhä suurempi osa kansasta alkaa ajatella kuin sijoittaja, että laskevat sitä tuottoa ja riskiä, ja riskin sieto riippuu elämäntilanteesta ja yksilöstä. Ei suurta tuottoa ilman suurta riskiä.

Suomessa on hyvin helppo perustaa yritys mutta suomessa epäonnistumisen riski on varsin korkea että siitä sitten seuraa vaikka semmoista, että työttömät vaikka nostaa työttömyyskorvausta ennemmin kuin perustavat yrityksiä ja työttömyyskorvaustakaan ei voi laskea kun on jo nyt niin pieni.

Sitä riskien vähentämistä ja byrokratian helpotusta tarvittaisiinkin. Äkkiseltään mietittynä työttömän pitäisi voida perustaa yritys ja kehittää omaa yritystoimintaa ilman byrokratiaa ja toimeentulon poistamista, että puuttuisi työmarkkinatukeen vaikka sitten kun yritys tuottaa rahaa tai vaihtoehtoisesti niin jos ei tuota rahaa tarpeeksi elämiseen mutta olisi (oikeata) työtä tarjolla niin sitten vasta katkaisee rahat, että firma katkolle ja palkkatöihin.

Meillähän on vähän tätä ongelmaa kun työpaikkoja ei ole ja yrityksiäkin vähenee joten voisi systeemiä miettiä vähän uusiksi. Olennaisen tärkeätä olisi vähentää riskejä työnantajilla ja työnhakijoilla. Työn teon ei pidä tarkoittaa järjetöntä riskiä talouden romuttumiselle jonkun byrokratian takia tai riskiä sille, että pilataan loppuelämä ja omien lastenkin elämä suurelta osin.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Ei rahakaan auta, jos yrityksellä ja sen perustajalla ei ole hallussaan jokin tuote tai osaamista, joka kelpaa asiakkaalle.

Yrityksen perustaminen sinänsä onnistuu nolla rahoituksella. Jos tarvitaan työkaluja esim. tietokone, tarvitaan tietenkin jonkin verran pääomaa.

Jos yrityksen idea ja tuote myy, ei peruskustannusten rahoittaminen ole ongelma. Työvoimatoimisto antaa aloittaville yrittäjille starttirahaa, jolla perushankinnat voidaan periaatteessa suorittaa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Starttiraha on tarkoitettu aloittavan yrittäjän omiin elämisen kuluihin. Sitä kai saa puoleksi vuodeksi. Vuodeksi voi saada myös ja jotkut joskus saaneet peräti 1,5 vuodeksi.

Itse taas lasken että kolmen vuoden elämisen kulut tarvitsee rahoittaa starttirahat + säästöpuskuri + luottokortti. Jos ei rahat riitä tähän niin yritystä ei kannata perustaa.

Tietokone tai muu työkalu on niin pieni summa että menee valmisteluihin mitä tehdään ennen yrityksen perustamista. Työnteossa tarvitsee usein kaikennäköisiä ohjelmia että niitä on ihan järkevää käyttää valmisteluvaiheessa ettei tarvitse yrityksen perustamisen jälkeen käydä opettelemaan. Tietysti kannattaa käyttää demoversioita tai halpaversioita ja jos jotain kalliimpaa tulee niin sitten alkaa maksaa lisensseistä yrityksen perustamisen jälkeen ja ne menee juokseviin kuluihin.

Kaikenlaisia pieniä tilpehöörejä "kynänteroittimia" ei oikeastaan kannata hankkia aloittavassa yrityksessä koska vähemmän sitä kirjanpitonysvää. Tietokonelaitteisto on helposti vielä kynänteroitin jota tarvitaan paljon ennen yrityksen perustamista kaikesa valmistelussa.

Yrityksen idea ja tuote voi myydä mutta siinä menee aikaa ennen kuin yrityksellä alkaa olla tuloja niin että menojen jälkeen jäisi rahaa niin että sieltä voi ottaa rahaa ulos.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olet oikeassa siinä mielessä, että jos laskut on maksamatta, sähkökatkaisuvaroitus tupsahtanut postilaatikosta, puhelin ja nettiyhteys katkaistu ja tilillä 28 senttiä luottovaraa, niin edes Y-tunnuksen rekisteröimismaksua ei pysty suorittamaan. Eikä ole rahaa matkustaa bussilla puhumaan starttirahoista. Köyhyys tuo täydellisen näköalattomuuden ja mahdotomuuden tehdä yhtään mitään.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Menee yksi vuosi siihen, että valmistellaan yrityksessä kaikki mitä pystytään (markkinatutkimus, mainosmateriaalit, tavarantoimittajat, oma tuote/palvelukehitys, liiketoimintasuunnitelma kokonaisuudessaan, prosessien hierominen, brändin suunnittelu, domain varaukset, työkalut). Tämä omilla varoilla, niillä tuloilla mitä on.

Sitten kun yrityksen rekisteröi niin tulee yrityksen perustamisen isoimmat kulut, jotka yrittäjän omat elämisen kulut kun pitää laskea niin, että yrityksestä ei oteta rahaa ulos vaikka kolmeen vuoteen. Se aika menee liikevaihdon kasvattamisessa, asiakkaita keräilee jne. ja kaikki raha mitä sattuu tulemaan menee yrityksen omien juoksevien kulujen hoitamiseen ja jos ylimääräistä tulee niin se on vain sitten plusssaa. Osakepääomaan menee sitten myös rahaa muutama tonni.

Sitten yrityksellä on lainat isompiin investointeihin mutta ne on yrityksen lainoja. Niille jos saisi sen valtion takauksen (miten?) niin se olisi hyvä.

Näin se yrityksen perustaminen suomessa. Näkisin että yrittämisessä näkyy myös se keskeisenä ongelmana se mikä riivaa koko suomea: Asumisen korkea hinta. Omilla rahoilla vuosien elämisen kulut ovat kallista, joten asumisen kulujen höylääminen helpottaa yrittäjyyttä huomattavasti.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Perustin yritykseni 1991 20 000 mk limiitillä. Ei mitään tukia. Yritykseni toimi vuoteen 2017 syksyyn. aikanaan työllistin montakin henkilöä, joskus vain yksi työntekijä. Moni konsultti yritti esittää laajentamista; sanoin, minulle riittää tämä, oma työllisyys ja ehkä pari työntekijää.

Toimituksen poiminnat