Kasvisruokapäivät eivät saa vaarantaa armeijan ruokailun laatua

Jo ennen kuin nykyinen kohu armeijan kasvisruokapäivistä nousi, on kasvisruokapäiviä ja niiden merkitystä pohdittu monissa kunnissa kouluruokailussa. Sinällään ei ole mitenkään outoa, että välillä tarjoillaan ruokalajeja, joissa ei ole lihatuotteita eikä kalaakaan, mutta tällaiset valinnat täytyisi tehdä taidolla, joka saattaa monilta laitoskeittiöiltä puuttua. Kasvisruoat ovat taitolaji sinällään ja muistan esimerkiksi syöneeni muutaman, joskin harvahkon kerran kohtalaisen hyvää vegaanistakin ruokaa.

Mutta paljon yleisempiä ovat tapaukset, jossa kasvisruoka on suunniteltu "vastaava liharuoka edellä" ja yritetty tehdä liharuokareseptiä lihankorvikkeella. Eräs heikoksi osoittautunut esimerkki oli eräällä rippikoululeirillä päivälliseksi tarjottu kasvismakaronilaatikko, jossa liha oli korvattu porkkananpaloilla. Sanomattakin on selvää, että sen ruoan maku kertoi selvästi, että jotakin olennaista puuttuu. Lisäksi paljon kritiikkiä ovat saaneet kouluruokailussa ruoat, joissa siihen normaalisti kuuluva liha on korvattu quornilla, eli punahomesienivalmisteella, jonka ohessa on tosin käytetty useimmiten ainakin kananmunaa ja joskus myös maitoakin. Näitä ruokalajeja suurin osa ruokailuihin osallistumaan tarkoitetuista pitää pahanmakuisina ja jättää niitä myös väliin.

Leijona-Cateringin suunnitelmat kuuluvat juuri tähän lihankorvikeruokalajikategoriaan ja tulevat johtamaan siihen, että niinä päivinä kuin niitä tarjotaan, varuskuntien sotilaskotien munkkipossuja syödään enemmän, varuskuntien läheisten grillien myynti iltaisin kohenee ja varuskuntiin tilataan enemmän pizzoja, mikäli tämä sääntöjen ja palvelustilanteen mukaan osoittautuu mahdolliseksi, eli käytännössä usein. En vaadi varusmiesten aterioille summanmutikassa mitä tahansa lihatuotteita joka kerralle täyttämään liharuokaehtoa, mutta ruokien laatu on muuten tärkeä asia asevelvollisten palvelusmotivaatiolle.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu