Silakka on pula-ajan kala

Tämän päivän Helsingin Sanomissa 18.7. todettiin, että rannikkokalastus on Suomessa nykyään vaikeuksissa ja erityisesti silakasta vain pieni osa käytetään ihmisravinnoksi. Kyseessä ei ole silakan huono tarjonta kaupoissa vaan pohjimmiltaan se, ettei silakka käy nuoremmille kuluttajille kaupaksi. Jos kalaa syödään, paljon silakkaa suositumpia ovat tietyt tuodut kalalajit kuten seiti ja norjanlohi.

Vaikka ekologisin perustein tällaista ruokailutottumusten valintaa ja myös punaisen lihan suosiota ihmetellään, silakan osalta voi melko suoraan todeta, että silakan huonompi suosio ei ole mikään vahinko, vaan merkki siitä, että silakka ei oikeasti ole hyvä ruokakala, vaan sitä on aikaisemmin syöty enemmän siksi, ettei muuta ole ollut saatavilla tai siksi, että muuhun ei ole ollut varaa. Silakassa on paljon ruotoja ja vähän lihaa, joka sekin monien mielestä jättää pitkäksi aikaa suuhun pahan maun tai aiheuttaa närästystä, mikä on yleisempikin sillikalojen ongelma. Ruokavaliomme on muutenkin muuttunut vaativampaan ja monilta osin kyllä myös ravintoarvoiltaan parempaan suuntaan vaurauden lisääntyessä, silakkaa vieläkin harvemmin nykyään halutaan vieläkin ruotoisempia karppikaloja eli särkeä tai lahnaa ruokapöytään.

Pula-ajan keksinnöt ja kulutustottumukset eivät tapaa olla elinvoimaisia ja suosittuja rauhanaikaisen korkeasuhdanteen aikana. Paperikengät, voikukanjuurikahvi, pettuleipä, häkäpöntöt, laihat kasviskeitot tai säännöstelykorttien kanssa pelaaminen on hyväksytty ankaran pakon edessä, mutta aikojen parantuessa niistä on kyllä haluttu myös nopeasti eroon. Osa pula-aikaisista korvikeratkaisuista, erityisesti lämmityksen ja liikenteen osalta, eivät ole olleet edes ympäristöystävällisiäkään modernimpaan teknologiaan verrattuna.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu