Suomen ilmasto on elinkelvoton ilman teknologiaa ja tuontiruokaa
Nyt kun lentomatkailu ja Helsingin lämmityksen hiilidioksidipäästöt ovat taas keskustelunaiheena, on hyvä muistaa, että Suomen ilmasto on ainakin maamme nykyisen väkimäärän elättämiseen raaka ja elinkelvoton ilman energiantuotannon ja elintarviketuonnin tuomaa apua. Satokautemme on lyhyt aika loppukesästä ja sekään ei aina tuota tarpeeksi hyvin, jos kesä on ollut yleisesti sateinen ja viileä tai termisen kevään tulo ollut kovasti myöhässä.
Vaikka matkustelu lentämällä ei ole sinällään elintärkeää, siitä on kuitenkin paljon apua ainakin kansainvälisen kaupan alalla, koska tärkeimpiä sopimisia ei voida hoitaa etänä ja maita ja meriä pitkin meneminen on hidasta ja maksaa selvää rahaa. Edestakainen matka Suomesta Keski-Eurooppaan hukkaa ainakin kolme päivää työaikaa ja Etelä-Eurooppaan viisi päivää, mikäli lentovaihtoehto ei ole käytössä. Lomamatkalla voi tietysti miettiä, miten ajankäytön painottaa, koska sekä maitse että lentoteitse mennessä on puolensa, mutta tietysti siinäkin jokaisella lomapäivällä on hintansa. Jos maitse menemiseen vaaditaan lomien pidentämistä palkattomilla lomapäivillä vuosilomaa jatkamalla ja lyhennettävänä on myös asuntolaina, keskituloinen kuluttaja katsoo ensin tiliotteitaan ja sitten toissijaisesti hiilibudjetteja. Voidaan myös sanoa, että etelänlomamatka on monille tilapäistä ilmastopakolaisuutta loskatalvista.
Ruoan rahtaamista pitkiä matkoja ulkomailta Suomeen paheksutaan, mutta pelkällä kotimaisella tuotannolla ei pitkälle pötkittäisi, se ei riittäisi tai jättäisi valikoiman todella yksipuoliseksi kuten pelkiksi perunoiksi, lantuiksi ja porkkanoiksi. Kun ruokaa on mahdollista tuoda ulkomailta, erityisesti muista Euroopan Unionin jäsenmaista, valikoima monipuolistuu ja hinnat halpenevat merkittävästi.
Erityisesti nuoret ja koulutetut ovat sen huomanneet ja muuttavat pois Suomesta.
Suomi on myös poliittisesti elikelvoton parinkymmenen vuoden kuluttua.
Noitavainot ovat jo alkaneet ja sensuuri vahvistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Suomi olisi yksinäänkään elinkelvoton ja kaikissa maissa tarvitaan energiaa. On tietämätöntä väittää suomalaisen elintarviketuotannon antimia todella yksipuolisiksi. Ympäri maailmaa haalitut eksoottiset hedelmät ynnä muut tarpeettomat tuotteet ovat todellisuudessa haitallisia niihin liittyvien ympäristörasitteiden kautta. Tässä on taas oiva esimerkki valinnanvapausajattelun järjettömyydestä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan esimerkiksi sitrushedelmissä etuna niiden C-vitamiinipitoisuus. 1800-luvulla olivat puutostaudit kuten keripukki varsin yleisiä talvikausilla vitamiinien puutteen takia.
Ilmoita asiaton viesti
#3
Taisto Tähkämaa laittoi appelsiineille tuontitullin, koska ovat saman värisiä kuin kotimaiset porkkanat.
Porkkanoita oli 1800 -luvulla.
Ilmoita asiaton viesti
1800 luvulla keripukkia ei suinkaan hoidettu tuontiappelsiineilla. Sitä olisi voinut kyllä helposti hoitaa esimerkiksi männynneulasteellä, mustaherukalla, tyrnillä tai mansikalla, joissa kaikissa kasveissa on painoon nähden enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. Toki hätäapua olisi saanut myös vähemmän C-vitamiinia sisältävistä kasveista ja marjoista. Ongelma oli vain se, ettei tuota tiedetty.
Jos sitä nyt pitäisi hoitaa, varmaan hoidettaisiin askorbiinihapolla.
Ilmoita asiaton viesti
No ei todellakaan tarvitse tuoda sitrushedelmiä C-vitamiinin takia. Metsämarjoissa ja herukoissa sitä on runsain mitoin. Emmekä me täällä nälkään kuolisi vaikka perustaisimme elantomme hyvin pitkälle omaan elintarviketuotantoon. Tarpeettomia kaupan hyllymetrejä vain jäisi pois ja turhaa fiilistely eksoottisilla elintarvikkeilla.
Energiastakin me selviäisimme muuton paitsi öljystä,kun sitä on vaikeampi ainakin toistaiseksi korvata.
Ilmoita asiaton viesti
Tuhansia vuosia pienemmälläkin valikoimal pärjätty Suomeessa . Mut kun säilöntäaineisiin ja erivärisiin muovikääreisiin pakattuja ruokatarvikjeita . Ympäri maapallon rahdataan lentokoneil jne.
Niin näin saamme tuhottua maapallon kiire on kova . . Suomen oma tuotanto varmasti muutamia poikkeuksia lukuunottamata riittäs jos haluttas ..
Ilmoita asiaton viesti
Suomen väkiluku on nykyään paljon isompi kuin ennen muinoin. Se ylitti miljoonan 1810-luvulla ja 2 miljoonaa 1870-luvulla. Nykyään meitä on noin 5,5 miljoonaa. Väestönkasvu ei nopeutunut siksi, että ihmiset olisivat lakanneet käyttämästä ehkäisyä vaan elintason kohoamisesta, kun teknologian keinoin voitettiin nälkä, kulkutaudit ja lapsikuolleisuus. Tämä pienemmällä valikoimalla ”pärjääminen” on ollut nykyiseen elämään verrattuna epätoivoista kamppailua hengestä ja kurjuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Oli puhe ruokakuvioista .. enkai tarkoittanut jotta alasti kävelen metsään ja yritän pärjätä ”omillani” .
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa joitain omavaraisuusprosentteja:
http://www.oph.fi/download/173481_Ruokaketjun_taus…
Ruis 71 %
Vehnä Yli 100 %
Vihannekset Alle 80 %
Sokeri 40 %
Kala 40 %
Naudanliha 83 %
Siipikarja 100 %
Sianliha 100 %
Lampaan liha 30 %
Liha 105%
Muna 110-120 %
Maitotuotteet 100 %
Ei se olisi suuren suuri ongelma lisätä noitakaan lukuja selvästi ”elinkelvottomasta ilmastosta” huolimatta. Oikeastaan ainoa isompi ongelma liittyy öljyyn, jonka suhteen emme ole omavaraisia.
Sekin ongelma voitaisiin ratkaista, mutta sitä ei kovin paljon haluta ratkaista. Se taas johtuu siitä, että valtio saa mittavat verotulot polttoaineiden veroista. Nykyisissä olosuhteissa korvaavat järjestelyt joko ovat öljyä kalliimpia tai vaativat investointeja. Ongelma siis ratkaistaan vain sitten kun on pakko – joko jonkun kriisin tai öljynhinnan merkittävän kohoamisen vuoksi.
Ilmoita asiaton viesti
Koulutettujen nuorten ulkomaille suuntautumisen taustalla on yleensä kansaivälisen työelämän kokemuksen hankkiminen, näin menetteli myös jälkikasvuni, kun lähti johtamaan kahdeksi vuodeksi Sanghaihin suomalaisen pörssiyhtiön Kiinan hankintojen hankintaosastoa. Kotimaamme ruokatuotanto on varsin yksipuolista, juuri maamme pohjoisesta sijannista johtuen ja on taloudellisesti järjetöntä, että tuontienergialla kasvatamme Suomessa mm. kurkkuja ja tomaatteja jotka etelän maissa kypsyvät auringon voimalla. Ympäristön kannalta on siis järkevämpää tuoda tälläiset tuotteet ulkoa kuin kasvattaa niitä keinovalon ja tuontienergian avulla talvisessa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kasveja kasvattaa keinovalolla, sitä ei tietenkään kannattaisi tehdä huonosti eristetyssä muovihuoneessa pihalla. Nythän niin toimitaan lähinnä tukiaispoliittisista syistä.
Ilmoita asiaton viesti
Milläs energialla espanjasta rekat appelsiini kuorman läpi eurroopan ajaa ??
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, kyllä Suomi pystyy elättämään ehkä puoli miljoonaa henkeä aivan omillaan. Me muut tarvitsemme tuontitavaraa elääksemme.
Ilmoita asiaton viesti
Otsikko ei ole aivan totta, mutta lähestulkoon. Niitä ihmisiä on kovin vähän, jotka pystyisivät selviämään Suomessa esim. 1920-luvun olosuhteissa, jplloin ruuan tuotanto oli täysin lihastyönä tehtyä.
Elintarvikkeita tuodaan Suomeen 4,5 miljardin euron arvosta vuodessa ja tämän vastapainoksi rahoitukseen täytyy olla saman verran myös muuta vientiä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä teoriassa päästäisiin vaikka 100% omavaraisuuteen elintarvikkeiden osalta, jos siis puhutaan siitä kulutustasosta että hengissä pitäisi pysyä eikä siitä kulutustasosta että halutaan syödä myös omasta mielestä hyvänmakuisia hedelmiä.
Kyse on siitä, mikä on kansantaloudellisesti järkevää. Ei kaikkea minunkaan mielestäni kannata tuottaa itse.
Ilmoita asiaton viesti