mikkonummelin

Avoimen yliopiston väylä tuo lukukausimaksut saranapuolelta sisään

  • Lukukausimaksut syventävät luokkaeroja ja ylivelkaannuttavat opiskelijoita.
    Lukukausimaksut syventävät luokkaeroja ja ylivelkaannuttavat opiskelijoita.

Runsas kuukausi sitten kirjoitin tällä palstalla, kuinka yliopistojen pääsykokeiden poisto johtaisi lukukausimaksujen käyttöönottoon. Sittemmin professori Matti Virén tapansa mukaan muisti esittää lukukausimaksuja puoltavan puheenvuoron myös tällä samalla palstalla, kirjoituksen ollessa sen verran suorasukainen, että epäselvyyksiä tarkoitusperistä ei jäänyt.

Nyt on osoittautunut, että epäilykseni pääsykokeiden poistohankkeen ja lukukausimaksujen kytköksestä on tulossa todeksi eräässä nykyhallituksen hankkeessa, joskin kiertelevin termein ja hyvin salakavalasti. Tämän päivän Helsingin Sanomat julkaisi ison (mahdollisesti maksumuurin takana olevan) artikkelin, jonka mukaan "avoimesta yliopistosta halutaan tehdä valtaväylä tutkinto-opiskelijaksi". Vaikka artikkeli ei mainitse itse L-sanaa suoraan kertaakaan, kyseessä on kuitenkin varsin selkeä lukukausimaksuhanke kun ajatuksella lukee. Toisin kuin pääsykokeet, avoimen yliopiston opinnot ovat maksullisia ja mikään ei estä näitä maksuja kohoamasta nykyiseltä tasoltaan huomattavastikin, jos avoimen yliopiston opinnot alkavat saada enemmän merkitystä tutkinto-opiskelijaksi sisään pääsemiseksi. On myös mahdollista, että järjestelmä voi degeneroitua sellaiseksi, että yhtä useampi opiskelija suorittaa koko tutkinnon, ehkä poislukien yksittäisen muutaman opintopisteen kurssin tai gradunsa, maksullisessa järjestelmässä ja tulee loppupuolella vain muodon vuoksi hyväksytyksi verorahoitteiseen opiskeluun oikeutetuksi tutkinto-opiskelijaksi, jotta paperit saataisiin ulos "siististi". Tutkinto-opiskelijoiden ja avoimen yliopiston opiskelijoiden taloudellisen aseman eroa kasvattaa myös se, että vain tutkinto-opiskelijat ovat oikeutettuja opintorahaan ja opintolainan valtiontakaukseen.

Pääsykokeiden kautta oleva sisäänpääsyväylä verorahoitteisiin tutkinto-opintoihin tulee jatkossakin säilyttää ilman mitään kikkailuja toisten tutkintojenkaan maksullisuudesta! Mikäli avoimen yliopiston väylää käytetään, tulee tarjota mahdollisuus samantapaisiin MOOC-verkkokursseihin kuin esimerkiksi Helsingin yliopiston tietojenkäsittelyopin laitoksella on käytössä ja näiden tulee olla suoritettavissa verorahoitteisesti. Toivon, että sosialidemokraatit kiinnittävät laajemminkin huomiota tähän hallituksen yliopistojen hakujärjestelmän uudistushankkeeseen sen lieveilmiöiden torjumiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Toni Rintala

Kunnallisvaalien alla täällä meillä päin (Hyvinkää) kiersi lehdessä Kokoomuksen edustajien kirjoitus, jossa vaadittiin pääsykokeista luopumista. Sama kirjoitus oli muidenkin maakuntien lehdissä eri edustajan nimellä. Ei hyvä.

Kokoomuksen tavoitteitahan tuo lukukausimaksun tulo palvelee. Vain rikkailla olisi varaa opiskella.

Toisaalta erilaisilla vähemmistöryhmillä on jo ollut oikopolku ohittamaan pääsykokeet. Ja toisaalta taas jotkut suomalaiset ovat lähteneet ulkomaille opiskelemaan maksullisella vaihtoehdolla. Tosin suurin osa heistä on tehnyt sen (urheilu)stipendin avulla.

Toimituksen poiminnat