mikkonummelin

Juhannus on liian myöhäinen ajankohta aloittaa koululaisten kesäloma

  • Tällä kertaa koululaisten kesäloman myöhentämistä on esittänyt Olli-Poika Parviainen (vihr).
    Tällä kertaa koululaisten kesäloman myöhentämistä on esittänyt Olli-Poika Parviainen (vihr).

Ilmeisesti siksi, että koulut ovat tällä viikolla suurimmassa osassa Suomea alkamassa, on esitetty, että koulujen kesälomia pitäisi myöhäistää ja aloittaa ne vasta juhannuksena. Asiasta on tehty runsas kymmenen vuotta sitten myös virallinen selvitys, josta ilmeni ainakin opetushenkilökunnan, joita asia varsin paljon koskee, kielteinen kanta asiaan.

Koska kesäloman alkamisajaksi on esitetty juhannusta, on ilmeistä, että se on liian myöhäinen ajankohta koululaisten kesälomien alkamiselle Suomessa. Juhannus on suomalaisille hyvin tärkeä kesän juhla ja käytännössä kaikki perheet, joilla on oma kesämökki tai pääsy sukulaisten kesämökille, haluavat viettää sen maalla ja myös valmistella juhlaa juhannusta edeltävällä viikolla. Tämä on hankalaa, jos lasten pitäisi olla koulussa vielä päivää tai paria ennen juhannusaattoa ja olisi ilmeistä, että näin radikaali kevätlukukauden pidentäminen kohtaisi vastarintaa ja suuri osa lapsista olisi otettu juhannuksen alusviikoksi, mukaan lukien kevätjuhlan ajaksi, pois koulusta.

Keski-Euroopan tilanne eroaa Suomesta monella tapaa, tiheämmän asutuksen ja vähäisemmän metsäluonnon takia kesämökkejä ei useimmilla ole, yöt ovat keskikesälläkin säkkipimeitä, jolloin kesäkuun valoisien iltojen ja öiden arvosta ei ole tietoakaan ja juhannusta ei mahdollisesti vietetä ollenkaan tai sillä ei ole yhtä suurta merkitystä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Keskieuroopan suurin ero Suomeen on 6 viikon kesäloma ja 1-2 viikon pituisia lomia ripoteltuna suht taajaan.Vain Ruotsissa on 10 viikkoa kuten Suomessa.

Johanna Seili

Kantasi siis perustuu täysin mututuntumaan siitä, miten ihmiset ehkä reagoisivat? Uskallan väittää, että paljon hankalampaa varsinkin perheille, joissa molemmat vanhemmat käyvät töissä on järjestää päivähoitoa kesäkuussa, useimmat suomalaiset kun jäävät aikaisintaan juhannukselta lomalle.

En myöskään ihan ymmärrä, miten keskieuroopan pimeät yöt vaikuttavan koululaisten lomakauteen, kun taas lomien myöhäistäminen mahdollistaisi muun muassa palveluiden tasaamisen useammalle kesäkuukaudelle.

Toimituksen poiminnat