mikkonummelin

Eduskunnan ulkopuoliset puolueet mukaan puoluekannatusmittauksiin

  • Piraatit ja Liberaalit olivat kunnallisvaaleissa vaaliliitossa Espoossa ja monissa muissa kunnissa.
    Piraatit ja Liberaalit olivat kunnallisvaaleissa vaaliliitossa Espoossa ja monissa muissa kunnissa.

Perussuomalaisten ryhmän hajoaminen kahtia ja "Uusi vaihtoehto"-ryhmän jäsenten mahdollisesti aloittama uuden puolueen kannattajakorttien keruu ovat muuttaneet edellytyksiä, joilla esimerkiksi YLE ja Helsingin Sanomat voivat tehdä luotettavan suuntaisia puoluekannatusmittauksia. On vaadittu "Uuden vaihtoehdon" mukaan ottamista kannatusmittauksiin omana rivinään, mikä sinänsä on järkevää. Mielestäni tämä ei kuitenkaan riitä.

"Uusi vaihtoehto" ei siitä huolimatta ole tällä hetkellä rekisteröity puolue, mikä merkitsee sitä, että sen ottaminen mukaan kannatusmittauksiin omana rivinään, mutta eduskunnan ulkopuolisten puolueiden eli Suomen Kommunistisen Puolueen, Kommunistisen työväenpuolueen, Liberaalipuolueen, Piraattipuolueen, Eläinoikeuspuolueen, Kansalaispuolueen ja Feministisen puolueen, jättäminen pois tai niputtaminen yhteen riviin, merkitsisivät perusteetonta tukea "Uusi vaihtoehto"-ryhmän taustajoukkojen harjoittamalle kannatuskorttikeräykselle yli seitsemän jo puoluerekisterissä olevan puolueen ja etenkään YLE:n tekemissä gallupeissa käytäntö, jossa mukana olisivat eduskuntapuolueet ja "Uuden vaihtoehdon" ryhmä, rikkoisivat neutraliteettia. Joillakin mainituista eduskunnan ulkopuolisista puolueista on Suomessa myös kunnanvaltuustopaikkoja.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki
Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Vielä niin että kohta "muu" olisi joku muu kuin rekisteröity puolue (senkin voi eritellä). Silloin olisi kaksi tärkeää asiaa kunnossa noissa.

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Olen pohtinut myös palkkiasiaa uudessa tilanteessa. Muistaako kukaan, miten M11:n kanssa toimittiin? Ikäänkuin se olisi aina joskus ollut joissakin kannatusmittauksissa omana palkkinaan, mutta ei läheskään kaikissa.

On sanomatakin selvää, että kohtelun pitäisi olla tasapuolista.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Ryhmät, joiden kannatus on tutkimuksen virhemarginaalia pienempi mukaan gallupeihin?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Virhemarginaalit esiintyvät tilastollisesti suhteessa kyseisen ryhmän kannatusprosenttiin, eli jos jonkun suuren puolueen kannatus olisi gallupin mukaan 19%, mutta sen käytännössä epäiltäisiin olevan välillä 18-20%, se ei tarkoittaisi sitä, että 0.1%-kannatuksen saava mikropuolue samassa gallupissa voisi olettaa itsellään olevan parhaimmillaan 1.1% kannatusta, vaan ennemminkin välillä 0.095-0.105%. Jos otos on tarpeeksi suuri, tulee varmasti eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannatuslukuihinkin merkittäviä keskinäisiä eroja.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Totta, Itsenäisyyyspuolue on myös puoluerekisterissä.

Käyttäjän esalehtinen kuva
Esa Lehtinen

Jos promillepuolueiden yhteinen kannatatus on noin 1 - 2%, tarkoittaa se sitä että jos gallupissa puoluekannatuksensa on ilmaissut vaikkapa 1500 ihmistä, niin promillepuolueiden osuus heistä on 15 - 30 henkeä. Näin pienestä ihmnismäärästä on kyllä kovin hankalaa lähteä löytämään yksittäisen peomillepuolueen kannatusta.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Tässä sekavassa tilanteessa mielipidemittauksetkin menevät miltei väistämättä sekaviksi. Ehkä lyhytaikaisesti käytetty oma rivi lohjenneelle ryhmälle ei taida paljoakaan parantaa tilannetta siihen nähden, että se kaadetaan vielä tässä rekisteröitymättömässä vaiheessa ryhmään muut.

Kohtalaisestihan se todennäköinen tilastollinen hyppy ylöspäin ryhmässä muut on UV-ryhmän vaikutusta ja näin ongittavissa uteliaiden käyttöön. Kun se sitten joskus on rekisteröitynyt puolue, niin oma rivi on sitten kohdillaan.

Muutoin voisi hyvä olla kysymykset, joissa kysyttäisiin hallituspuolueiden/hallituksen kannatusta ja opposition kannatusta ihan omina kysymyksinään. Siitäkin saisi ehkä UV:n ulos?

Toimituksen poiminnat