mikkonummelin

Keskusta ja Kokoomus eivät välttämättä helpolla luovu vallasta

  • Jussi Halla-aho on Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja.
    Jussi Halla-aho on Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja.

Perussuomalaiset ovat tänään vaihtaneet korkeimpia luottamushenkilöitään ja voittajien joukossa ovat esimerkiksi uusi puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja ensimmäinen varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari. Tämä, samoin kuin muutkin valinnat ovat herättäneet kauhistusta ja muiden hallituspuolueiden, Kokoomuksen ja Keskustan puheenjohtajat ovat joutuneet kertomaan medialle, miten suhtautuvat hallitusyhteistyön jatkoon.

Todennäköinen lopputulos on kuitenkin, että hallitus jatkaisi nykykokoonpanossaan.

Kokoomus ja Keskusta ovat jo viime eduskuntavaalien jälkeen tehneet niiden lopputuloksen perusteella valinnan, että toimivat hallituksessa yhdessä Perussuomalaisten kanssa siten, että myös Perussuomalaisilla on hallituksessa kokonsa vuoksi vaa'ankieliasema. Perussuomalaisten poistaminen hallituksesta lakkauttaisi samalla koko hallituksen ja johtaisi vaikeaan tilanteeseen, jossa tukea pitäisi hakea RKP:ltä ja Kristillisdemokraateilta tai mennä ennenaikaisiin vaaleihin.

Kuten Isossa-Britanniassa aivan hiljattain nähtiin, uusiin vaaleihin ei saa vietyä tulokseksi uusien vaalien päättämispäivän mielipidemittauksia vaan vaaleissa voi myös hävitä. Jos Kokoomus ja Keskusta sovittelevat tilanteen Perussuomalaisten kanssa, jopa siinä määrin, että antavat Halla-aholle ministerinsalkun, ne varmistavat vallassa pysymisen vielä melkein kaksi vuotta vuoden 2019 kevääseen asti. Jos pakka sotketaan, mikä tahansa hallituspuolue voi päästää vallan käsistään pian ja pitkäksi aikaa.

Sosialidemokraattien tilanne on se, että nykyisten hallituspuolueiden tempoilu on mahdollisuus parantaa kannatusta. Uusintavaalit voisivat sinänsä olla eduksi, kun voitaisiin osoittaa, ettei hallitus ole kyennyt sopimaan asioista edes senkään vertaa, että pysyisi kasassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Halla-aho ei halua ministerin salkkua, joten kyse ei ole siitä annetaanko sitä sille.

Kokoomus ja keskusta ilman uusi vaaleja pysyvät joka tapauksessa hallituksessa, joten vaihtoehto ottaa vihreät ja RKP tilalle sattaa olla hyvin houkutteleva niille.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Vihreät eivät ihan helpolla lähde samaan hallitukseen Kokoomuksen kanssa, ellei sitten hallitusohjelma varsin kelvollinen sille. Sipilä tuskin haluaa tehdä hallitusohjelmaa ihan kokonaan uusiksi. Jos hallitus hajoaisi, mikä on hyvin epätodennäköistä, edessä olisi uudet vaalit.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin
Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tuossa ei kyllä sanota, että Halla-aho itse haluaisi olla ulkoministeri.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Oletusarvo olisi, että minä perisin Soinin salkun ulkoministerinä. Odotan, että toiveeni huomioidaan kun ministereitä valitaan."

Ensimmäinen lause on fakta, jonka jokainen tietää ja ymmärtää.
Toinen lause on toivomus siitä, että hänen oma toiveeensa asian suhteen huomioidaan. Tässä kohden hän ei kertonut mikä se toive on, mutta aiemmin, esimerkiksi pari viikkoa sitten aamu-TV:ssä hän ilmoitti, ettei halua ministeriksi.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Taatusti ei Sipilä mene hajottamaan hallitusta ennen kuin Sote- ja maakuntauudistus ovat valmiita. Ennenaikaiset vaalit sisältäisivät aika ikäviä riskitekijöitä, jotka pääministeri May on jo saanut havaita.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Keskusta ei ole valmis ennenaikaisiin vaaaleihin eivätkä varsinkaan persut niitä juuri nyt toivo.

Mutta hallituksen kokoonpanoa on Suomen historian aikana vaihdettu tavan takaa kesken vaalikautta. Siinä ei ole mitään uutta tai ihmeellistä.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Ihanteellistahan voisi olla, jos Kokoomus lähtisi hallituksesta, jota täydennettäisiin X:llä ja loppukausi olisi taloudellista kasvua maassamme (hallituksen toimista riippuen tai huolimatta) ja sotehätäilyä hillittäisiin, niin ettei tule sotkua.
Nythän joka tapauksessa varsin arvovaltaiset kokoomuslaiset ovat todenneet, etteivät sovi samaan hallitukseen Halla-ahon PS:n kanssa. Tai ainakin yksi on sanonut.
http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005249319.html

Se vaan on aika hakusessaan tuo X:kin. Antti Rinne irtisanoutui tästä mahdollisuudesta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Persut mielisivät hyvillään hallituskaveriksi SDP:n mieluumin kun Kokoomuksen vasemmistolaisen äänestäjäkuntansa puittein. Ei nämä muukalaiskammoiset ole markkinatalousihmisiä pienissäkään määrin, vaan lähinnä kansallissosialisteja vanhoin opein. Halla-ahohan aloitti ensimmäiseksi Kokoomuksen nälvinnän hallituskummpanina eilisessä puheissaaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Ei nämä muukalaiskammoiset ole markkinatalousihmisiä pienissäkään määrin, vaan lähinnä kansallissosialisteja vanhoin opein. Halla-ahohan aloitti ensimmäiseksi Kokoomuksen nälvinnän hallituskummpanina eilisessä puheissaaan."

Omassa blogissani pohdin sitä mitä konsteja Sipilällä voisi olla pussissaan tässä tilanteessa, enkä keksinyt mitään vastausta.

Nyt tuli mieleen sellainen seikka että kaikkein paras ratkaisu olisi kuitenkin se että hallitusyhteistyön edellytyksenä Hallis pakotettaisiin ottamaan ministerinsalkku. En kuitenkaan itse antaisi Hallikselle ulkoministerin salkkua, vaan istuttaisin hänet varapääministerin paikalle, toteuttamaan hallitusohjelmaa valtiovarainministerinä ja Orposta tekisin ulkoministerin.

Uskoisin että Hallis olisi rahaministeriksi yhtä pätevä kuin kuka tahansa ja homma veisi Halliksen ajan, niin ettei ennättäisi juonimaan seuraavia vaaleja, kuten hän pystyisi Brysselistä käsin tekemään.

Lisäksi hallituksessa vielä loppuaikana jäljellä olevat kovat ratkaisut ja leikkaukset söisivät Halliksen suosiota, joskin orastava nousukausi toisi myös valtiovarainministerille nostetta.

Ehkä Hallis saataisiin painostettua ja suostuteltua tähän vaihtoehtoon.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Väärin tuli sitten tämä arvioitua ja Sipilä ja Orpo lähtivät seikkailemaan mutkikkaille poluille. Seuraavaksi jää nähtäväksi, toimiiko ajatus siitä, että Perussuomalaisesta ryhmästä kukaan loikkaisi. Potentiaalisten loikkareiden omasta näkökulmasta tosiasiat puhuvat jyrkästi loikkaamisen kannattavuutta vastaan.

Nykytilannehan on se, että Perussuomalaisten kannatus oli hallitustaipaleen aikana alentunut murto-osaansa ja normaalissa järjestyksessä kohti seuraavia eduskuntavaaleja meneminen olisi tarkoittanut ainakin joka toiselle Perussuomalaisten kansanedustajalle eduskunnasta putoamista. Tämä tulevaisuudennäkymä ei henkilökohtaisilla loikkauksilla parane, koska jos Perussuomalaisten listalta on tullut valituksi, osa kannatuspotentiaalista on väistämättä ollut kiinni EU-, euro- ja maahanmuuttokriittisissä äänestäjissä, halusi niin olevan tai ei.

Jos sen sijaan Sipilä ja Orpo virittävät edes joksikin aikaa muuta hallitusyhteistyötä RKP:n ja Kristillisdemokraattien kanssa sen sijaan, että tähtäisivät mahdollisimman nopeasti uusintavaaleihin ja kun se menee tavalla tai toisella pieleen, tarjoutuu Perussuomalaisille mahdollisuus pelastaa osa menetetystä kannatuksesta takaisin ennen seuraavia vaaleja, sitä suuremmalta osin, mitä pidempään heikot ja väliaikaisen oloiset hallitusratkaisut ovat voimassa. Yksittäisen Perussuomalaisten kansanedustajan kannalta tämä tekee eron eduskunnasta putoamisen ja eduskuntapaikan uusimisen välillä, ei sen vähempää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset