mikkonummelin

Verotuksesta ja vähävaraisten perheiden nuorten opiskelumahdollisuuksista

  • Ylioppilaskirjoitukset. Joillekin nuorille seinä nousee pystyyn ennen näitä vanhempien vähävaraisuuden vuoksi.
    Ylioppilaskirjoitukset. Joillekin nuorille seinä nousee pystyyn ennen näitä vanhempien vähävaraisuuden vuoksi.

Jonkin verran keskustelua on käyty ansiotulo- ja pääomaverotulojen progression kiristämisestä samoin kuin perintöveron korottamisesta paremman tulojentasauksen aikaansaamiseksi. Jotkut ehdotuksista ovat kieltämättä olleet radikaaleja ja niitä on pidetty luonteeltaan omaisuudensuojaa loukkaavina, esimerkiksi perintöveron runsas korottaminen ei toisaalta loukkaa yksilön omaisuudensuojaa, mutta vähentää yksilön määräysvaltaa omaisuudestaan hänen jälkeensä. Useimmat perheyritykset ovat sukupolvien mittaisen työn tulos, jossa uudet yrittäjät voivat käyttää hyväkseen edellisten sukupolvien menestystä.

Jos verojen kiristämistä haluaa kritisoida, tulisi kuitenkin huomioida paremmin niitä erityisongelmia, mitkä painottuvat tulo- ja omaisuusluokkien alapäähän. On esitetty useita tositapauksia siitä, kuinka toisen asteen opinnot ovat hankaloituneet vanhempien varattomuuden vuoksi ja esimerkiksi lukiolaisia on vaadittu nostamaan opintolainaa ennen harkinnanvaraisen toimeentulotuen saamista vaikka lukio ei suoraan johda ammattipätevyyteen vaan tarjoaa parhaimmat jatko-opintomahdollisuudet yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin. Opintolainan nostaminen voi olla epämiellyttävää, jos se erääntyy maksettavaksi työttömänä tai kesken seuraavaa koulutusastetta. Tietenkin toisen asteen koulutuksen tasapuolisuuden vuoksi tulisi myös välttää tilanteita, joissa pelkällä peruskoulupohjalla ammattikouluun menneet joutuisivat pakosta nostamaan opintolainaa, vaikka ammattikoulu valmistaakin ehkä epävarmaan ammattiin. Toisen asteen koulutuksessa olevat ja niihin hakeutuvat nuoret ovat lähes kaikissa tapauksissa itse syyttömiä siihen, jos rahaa oppimateriaaleihin ei ole.

Hyviä kompromisseja siis kaivataan. Jatkokoulutukseen karsinta tulisi tapahtua sekä peruskoulun että toisen asteen koulutuksen päätyttyä taitoperustein eikä varallisuusperustein ja yhteiskunnan rahaa on tähän löydyttävä. On ymmärrettävää, että ne nuoret, jotka kokevat taloudellisista eikä taitosyistä syrjäytyvänsä haluamastaan jatkokoulutuksesta, radikalisoituvat ja saattavat suhtautua kielteisemmin esimerkiksi omaisuudensuojaan ja nuorten miesten kohdalla myöskään lain kunnioitukseen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän abdurrahmanfaig kuva
Abdurrahman Faig

Hyvä pointti! Haluaisin myös lisätä tekstiisi, että myös lukiokirjat tulisi siirtää julkisen sektorin omaisuudeksi. On inhottavaa, kun kirjanpainamot hyötyvät uuden opetussuunnitelman takia meidän opiskelijoiden selkänahasta. Uusi opetussuunnitelma näet pakottaa meitä ostamaan kaikki kirjat uusina...

Toimituksen poiminnat