mikkonummelin

Kaupunki on historiallisesti ennemmin kauppapaikka kuin asuinpaikka

  • Suuri kauppakeskus Yhdysvaltain Minnesotassa
    Suuri kauppakeskus Yhdysvaltain Minnesotassa

Suomen kielen sana kaupunki, samoin kuin vanhemman lainsäädännön aikaista pikkukaupunkia tarkoittava kauppala ja sitä vastaava ruotsin kielen sana "köping", paljastavat, että nämä sanat liittyvät etymologisesti kaupankäyntiä kuvaaviin germaanisiin sanoihin, joista ne on lainattu suomen kieleen. Tämä muistuttaa meitä myös siitä, että historiallisesti kaupunki on ollut ensisijaisesti kauppapaikka ja vain toissijaisesti asuinpaikka. Valtaosa väestöstä on asunut maaseudulla ja tuonut sieltä satoa kaupunkeihin myytäväksi ja kaupungeista on voinut ostaa myös käsityöläisten kuten seppien ja räätälien valmistamia tuotteita. Kaupungeissa asuvaa varakasta väkeä on sanottu porvareiksi (ruots. borgare). Jotkut Itämeren alueen aikansa mittapuun mukaan suurkaupungit olivat hansakaupunkeja, joilla oli lain suoma erioikeus käytä ulkomaankauppaa, mikä teki myös niiden satamista tärkeitä kohtaamispaikkoja.

Kun nykyään asuminen keskittyy entisaikaa enemmän kaupunkeihin, historian opetukset kaupungeista kauppapaikkoina meinaavat unohtua kaupunkisuunnittelijoilta. Satamia, lentokenttiä ja valtateitä, jotka mahdollistavat liikenteen maaseudulta ja ulkomailta suurkaupunkiin ei arvosteta, vaan niiden viemä maa-ala nähdään kaupungin sisällä turhakkeena ja halutaan ottaa asuinkäyttöön niin, että liikenteen tukahtuessa menee samalla myös kaupungin toiminnallisuus.

Kaupungin sisältä katsottuna on harmiteltu erilaisten haja-asutusalueelle tai esikaupunkien ulkosyrjille kohonneita "peltomarketteja" ja jättiläismäisiä kauppakeskuksia, joissa on kolossaaliset parkkihallitilat. Joissakin tapauksissa keskisuurten kaupunkien vanhat keskustat ovat tällaisten vuoksi näivettyneet. Tosiasia on kuitenkin se, että kaupankäynti kannattaa edelleenkin ja kauppakeskukset on keksitty siksi, että ne ovat liiketaloudellisesti toimivia. Niissä pystytään käsittelemään tavaroita suurella volyymeillä, niihin on hyvät liikenneyhteydet autolla ja tunnetusti autolla liikkuvat voivat ostaa kerralla enemmän ja isompia tavaroita kuin muita liikennemuotoja käyttävät ja siten he myös jättävät kauppoihin enemmän rahaa. Kauppakeskus on kapitalismin suomien vapauksien sisällä edenneen kulttuurievoluution käsitys siitä, minkälainen nykyaikaisen kaupungin todellisen keskustan kuuluu olla. Esimerkiksi kotikaupungissani Espoossa tähän on sopeuduttu siinä määrin, että merkittävä osa julkisista palveluista kuten kirjastot, sosiaalitoimistot, joukkoliikennepalvelut ja terveyskeskukset on sijoitettu kauppakeskusten yhteyteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhanikahelin kuva
Juhani Kahelin

Lähetä tämä tiedoksi Sanna Marinille.

Toimituksen poiminnat