mikkonummelin

EK ja "rakennus- ja palvelualojen rekrytointivaikeudet"

  • Rakennusalan osaajia tarvitaan, mutta palkka ja työehdot eivät ole yhdentekeviä
    Rakennusalan osaajia tarvitaan, mutta palkka ja työehdot eivät ole yhdentekeviä

Elinkeinoelämän Keskusliitto on julkaissut sivuillaan tiedotteen suhdanteiden kääntymisestä nousuun. Paikkansa pitäessään tällainen käänne on ilman muuta toivottu, koska nousukausi johtaa todennäköisesti työllisyyden paranemiseen ja bruttokansantuotteen nousuun, jolloin esimerkiksi sosiaalimenot alenevat ja valtion velan suhde bruttokansantuotteeseen pienenee, erityisesti, mikäli menokurista muistetaan huolehtia.

EK:n tiedote pitää sisällään myös tällaisen mielenkiintoisen maininnan:

" Rekrytointivaikeudet ovat jo melko yleisiä erityisesti rakentamisessa ja palvelualoilla. "

Useiden palvelualojen avainsanana tässä on tietenkin riittävä palkka ja järkevät työehdot. Kun ne ovat kohdallaan, hakijoitakin riittää. Rakennusalalla tilanne on sen sijaan monimutkaisempi. Jos useamman vuoden ajan sen alan töissä, jotka vaativat koulutusta ja ovat raskaita ja vaarallisia, on pidemmän aikaa palkkoja poljettu, työnantajavelvoitteita kierretty ja työsuhteita pätkitty, siitä seuraa hystereesivaikutus, koska se voi tehdä peruskoulunsa päättävien nuorten keskuudessa alalle kouluttautumisestakin epäsuosittua, jolloin osaavaa työvoimaa ei palkkoja nostamallakaan saada lähivuosina työmaille.

Pessimistisemmän kuvan avoimista työpaikoista ja niiden tosiasiallisesta luonteesta antaa Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas Rakennusliiton sivuilla julkaisemassaan artikkelissa, joka myös kannattaa lukea.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat