mikkonummelin

Töihin mennään yleensä toimeentulon, ei töiden itsensä vuoksi

 • Salo (monille hieno asuinpaikka, mutta rakennemuutospaikkakunta)
  Salo (monille hieno asuinpaikka, mutta rakennemuutospaikkakunta)
 • Kouvola (sama toteamus rakennemuutospaikkakunnasta)
  Kouvola (sama toteamus rakennemuutospaikkakunnasta)
 • Kajaani (hyvin riippuvainen Kainuun AMK:sta)
  Kajaani (hyvin riippuvainen Kainuun AMK:sta)
 • Uudenkaupungin autotehdas (työpaikat tulevat ja menevät, muuttoon sisältyy riski)
  Uudenkaupungin autotehdas (työpaikat tulevat ja menevät, muuttoon sisältyy riski)

Kuntavaalipäivä on koittanut ja tänään kello 20 vaalihuoneistot sulkeutuvat, jonka jälkeen tiedämme tuloksen. Näin viimeisillään ennen kuntapäättäjien voimasuhteiden muutosta voisi vielä ottaa esiin tärkeän ajankohtaisen keskustelunaiheen työpaikkojen kohtaanto-ongelmasta ja syistä, miksi töitä haetaan. Viime aikoina on nostettu erään kilpailevan puolueen poliitikkojen suulla esiin se, että työllisyysaste ei olisi niin korkea kuin se voisi olla, koska kaikki työttömät työnhakijat tai muista syistä työmarkkinoiden ulkopuolella olevat eivät suostu hakemaan tai vastaanottamaan töitä.

On ylevä periaate, että työnteon tulisi kannattaa joutilaisuuteen verrattuna ja myös sosialidemokraateissa työn arvostus sekä työntekijöiden että työnantajien puolelta on tärkeää. Vaikka työllistymispalveluita kuinka suunniteltaisiin ja virtaviivaistettaisiin, verokiilaa pienennettäisiin ja työhönottokynnystä madallettaisiin, esiintyy kuitenkin aina tilanteita, joissa työn vastaanottaminen ei millään kannata tai ainakaan tuo tarpeellista lisäarvoa työnhakijalle. Tunnettu ongelma ovat epätyypilliset työsuhteet, joista ei makseta palkkaa lainkaan tai ehdottomasti liian vähän toimeentuloa varten. Toinen ongelma on töiden sijainti eri paikkakunnalla kuin missä työnhakijat asuvat.

Vaikka epätyypilliset työsuhteet ja karkeimmat kannustinloukut kuten toimeentulosumman pieneneminen siksi, että uusi palkka olisi aiempia työttömyyskorvauksia vähäisempi, muitakin syitä esiintyy. Vaikka tulot laskennallisesti kasvaisivat jonkin verran, monille työnhakijoille on selvää, että tulojen jääminen 100€ alle elinkustannuksiin riittävän tason on käytännössä samantekevää kuin tulojen jääminen 300€ alle elinkustannuksiin riittävän tason. Molemmissa tapauksissa lopputulos on pakkasella ja voi johtaa aivan samantapaisiin ongelmiin tukien anomisen kanssa tai aiheuttaa luottotietojen menettämisen uhan, jos niitä ei ole jo menetetty. Raskas työ on tässä tapauksessa tietenkin turha ylimääräinen rasite virtuaalisen 200€:n edestä. On havaittu, että useimmat ihmiset, joiden taloudenhallinta pettää, eivät sillä hetkellä ajattele rationaalisesti tai kiinnitä enää huomiota siihen, kuinka isoja summia velkaa kertyy myöhemmän maksuhäiriön ja ulosoton perustaksi, vaikka asialla voikin olla merkitystä 5-10 vuoden päästä.

Monet ovat ymmärrettävästi hyvin varovaisia siinä, etteivät työnhaun vuoksi veny siihen pisteeseen asti, että muuttaisivat erilleen puolisostaan tai perheestään. Pelko siitä, että avioeron riski kasvaa, ei ole aiheeton. Tiedän sekä työkaveri- ja muusta tuttavapiiristäni tapauksia, joissa tällaisesta syystä alunperin tapahtunut muutto erilleen tilapäistäkään komennusta varten on johtanut parisuhteen kariutumiseen ja perheen hajoamiseen kun jompikumpi tai molemmat ovat löytäneet asuinpaikaltaan uuden kumppanin.

Koko artikkelin otsikkoon palaten, silloin kun työ tuottaa toimeentulon ilman hankalia lisäselvityksiä, työssä viihtyvyys ja työn mielekkyys nousee hyvin arvokkaaksi lisähoukuttimeksi pysyä samalla työnantajalla ja tehdä työt hyvin ja erinomaisella motivaatiolla. Se, että ihan kaikki tehtäisiin vain leivän vuoksi on pessimistinen asenne, mutta keskustelusta ei saisi koskaan irtauttaa sitä, että työllä on usein välinearvo ihmisten toimeentulon takaamiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Mitä demarit ovat tehneet verojen alentamiseksi? Ette mitään, vaan jatkuvia korotuksia ja heikkoa osaamista.

Juuso Hämäläinen

Työtä kutsutaan usein leipätyöksi hyvästä syystä. Eiköhän pääosa töistä ole kaikkea muuta kuin kutsumus ja ilo. Rahaa on tienattava, kun ei itse osaa kaikkea tehdä.

Toimituksen poiminnat