Kaikki Suomen työmarkkinoiden kattojärjestöt kannattavat tiivistä EU-jäsenyyttä

Työmarkkinajärjestöt on totuttu näkemään usein keskenään riitojen eri osapuolina, mutta ikään kuin liennytyksenä tähän ja eri tyyppisen äärikansallismielisyyden ja separatismin nousua vastaan, sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöt ovat johtajiensa suulla päättäneet tukea Suomen EU-jäsenyyttä ja osallistumista Euroopan Unionin ytimiin. Yhteisen julkilausuman ovat allekirjoittaneet SAK, STTK, Akava, EK, Kuntaliitto, Valtion työmarkkinalaitos ja Kirkon työmarkkinalaitos. Tiivistelmä julkilausumasta löytyy SAK:n sivulta ja koko julkilausuma PDF-muodossa EK:n sivulta.

Ettei tämä menisi pelkäksi tietotoimistoiluksi, laitan vielä oman spekulointini työmarkkinaosapuolten erityisintresseistä. Elinkeinoelämän järjestöt luonnollisesti haluavat tavaroille, palveluille ja yritysten väliselle yhteistyölle avoimia rajoja ja näitä tukevaa yhteisvaluuttaa ja pankkiunionia. Työntekijäjärjestöjen johdon ja asiantuntijoiden mielipiteen pohja sen sijaan on monimutkaisemmalla pohjalla, koska ruohonjuuritasolla monilla matalapalkka-aloilla ja teollisuusaloilla on työntekijöiden keskuudessa selkeää EU:n, euron ja maahanmuuton vastustusta. Ammattiyhdistysjohdon sanoma kuitenkin on selkeä: (1) [ainakin EU:n sisäisen työperäisen] maahanmuuton vastustus eriarvoistaa ihmisiä eikä voi tuoda aitoa hyvinvointia ja (2) eurovaluutasta luopumiseen houkutteleminen on iso huijaus ja monet sen toteutustavoista tekevät väkivaltaa perustuslaillista omaisuuden suojaa ja työntekijöiden toimeentuloa kohtaan.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu