mikkonummelin

Kaikki Suomen työmarkkinoiden kattojärjestöt kannattavat tiivistä EU-jäsenyyttä

  • Kaikki Suomen työmarkkinoiden kattojärjestöt kannattavat tiivistä EU-jäsenyyttä

Työmarkkinajärjestöt on totuttu näkemään usein keskenään riitojen eri osapuolina, mutta ikään kuin liennytyksenä tähän ja eri tyyppisen äärikansallismielisyyden ja separatismin nousua vastaan, sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöt ovat johtajiensa suulla päättäneet tukea Suomen EU-jäsenyyttä ja osallistumista Euroopan Unionin ytimiin. Yhteisen julkilausuman ovat allekirjoittaneet SAK, STTK, Akava, EK, Kuntaliitto, Valtion työmarkkinalaitos ja Kirkon työmarkkinalaitos. Tiivistelmä julkilausumasta löytyy SAK:n sivulta ja koko julkilausuma PDF-muodossa EK:n sivulta.

Ettei tämä menisi pelkäksi tietotoimistoiluksi, laitan vielä oman spekulointini työmarkkinaosapuolten erityisintresseistä. Elinkeinoelämän järjestöt luonnollisesti haluavat tavaroille, palveluille ja yritysten väliselle yhteistyölle avoimia rajoja ja näitä tukevaa yhteisvaluuttaa ja pankkiunionia. Työntekijäjärjestöjen johdon ja asiantuntijoiden mielipiteen pohja sen sijaan on monimutkaisemmalla pohjalla, koska ruohonjuuritasolla monilla matalapalkka-aloilla ja teollisuusaloilla on työntekijöiden keskuudessa selkeää EU:n, euron ja maahanmuuton vastustusta. Ammattiyhdistysjohdon sanoma kuitenkin on selkeä: (1) [ainakin EU:n sisäisen työperäisen] maahanmuuton vastustus eriarvoistaa ihmisiä eikä voi tuoda aitoa hyvinvointia ja (2) eurovaluutasta luopumiseen houkutteleminen on iso huijaus ja monet sen toteutustavoista tekevät väkivaltaa perustuslaillista omaisuuden suojaa ja työntekijöiden toimeentuloa kohtaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Eikö sinua huoleta lainkaan se,että palkkojen leikkauksista puhutaan jatkuvasti? Noin niinkuin työntekijöiden toimeentuloa ajatellen?

Nimittäin euro valuuttana pakottaa siihen vielä jossakin välissä,jos ei sitten vaihtoehtoisesti jatkuva kasvua ole luvassa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Palkkojen leikkaus ja työttömyys ovat todellisia uhkia ja ongelmia, mutta ei niihin kannata reagoida väärillä lääkkeillä. Työmarkkinaongelmiin tulee reagoida ensisijaisesti nostamalla ne julkisuuteen näkyvästi ja jos ne eivät korjaudu, sitten oikeusjutuilla ja työtaisteluilla. Kunnollinen palkka on maksettava ja kikkailematta palkansaajan kannalta huonolla valuutalla.

Muista EU-maista tulevien työntekijöiden halvemmalla tekemiä työsuorituksia vastaan taas ei tule taistella vaatimalla rajoja kiinni vaan edellyttämällä, että ne työsuoritukset, jotka tapahtuvat Suomessa osittainkin, tulevat hyvitetyksi vähintäänkin suomalaisten työehtosopimusten minimiehdoin. Tätä varten on esimerkiksi suomalaisissa satamissa saarrettu laivoja, joiden miehistön olosuhteissa on ollut parantamisen varaa.

Ammattiliittojen perinteinen kanta Suomessa ja useissa muissa Euroopan maissa on ja on ollut se, ettei työvoiman suoja ole kansallinen vaan kansainvälinen kysymys.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Työvoimalla pitäisikin olla kansainvälisesti samat oikeudet ja säännöt. Se olisikin melkoinen harppaus. Tosin tähän ei sitten suostutakkaan ihan niin helposti.

Liian korkeat palkat..miten nostaa se näkyviin ja miten ne korjataan ilman palkkojen leikkaamista tai miten ne korjataan työtaistelulla?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Liian korkeat palkat korjaantuisivat itsestään siten, että työttömyys kasvaisi sietämättömäksi ja työntekijät liittoineen suostuisivat tekemään töitä pienemmillä palkoilla, kunhan ne ovat elämiseen riittäviä. Käytännössä tällaisissa pitkälle kehittyneissä pohjoismaisissa hyvinvointivaltioissa ainakin suuryritysten voitoista riittää kovin helposti hieman lisää jaettavaksi palkkoihin kun sopivasti "tiristetään", eli emme ole lähellä tuollaista murtumispistettä.

Keskeistä on myös se, että tarve täyspäiväisten töiden palkkojen tilkitsemiseksi sosiaaliturvalla myönnetään dystopiaksi ja sitä herkeämättä vastustetaan. Amerikassa sitä on alkanut oikeistokin vihata nähdessään ruokakuponkien ja negatiivisiin veroprosentteihin asti ulottuvien työtulovähennysten hintalapun liittovaltion budjetissa, joskin toivoo, että joku muu kuin valtio eli veronmaksajat hoitaisi palkan ja toimeentulon välisen kuilun paikkaamisen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ylempää käynyt käsky laulaa samaa virttä jos haluaa jatkaa tehtävässään. Työntekijät niin Suomessa kuin muissakin euromaissa ovat olleet häviäjiä joten ay-liikkeen motiiveja voi vain arvailla. Euro ei tule kestämään vaikka muuta yritetään loppuun asti näytellä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Me ennen unioniaikaa eläneet muistamme miten valuutan arvon heikennys oli palkanalennus ja samalla kotimaiseen kulutukseen jäi vähemmän rahaa.

Tuontia rajoittamalla suojeltiin kotimaista mafiaa ja siitä on monella mmedelleen ns kana kynimättä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Se on vielä kevyempi tie verrattuna palkkojen suoraan leikkaamiseen.

Velat kun ei leikkaannu.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

En kyllä havainnut mitään suurta muutosta 90 luvun alun devalvaatiossa. Siinä oli se hyvä puoli, että se kohteli suurinta osaa ihmisistä tasapuolisesti. Nämä kikyt eivät kohtele. Käytnännöt ovat todella kirjavia. Jotkut tekevtä pari arkipyhää, itse varmaan muutenkin olisin ollut töissä, mutta nyt siitä ei vaan saa palkkaa. Joiltakin leikataan tuo kolmen päivän osuus lomarahoista. Saa tehdä takaisin lauantaisin. On jopa suotavaa. Eräs porukka pyydettiin lauantaiksi töihin ja kun palkkaa odotettiin pomo ilmoitti, että se oli sitä kikyä. Ei tullut 50% ylityötunteja vaan tuli ihan puhdasta nollaa. Siinä sitä saa sitten riidellä, jos haluaa. Pääsee lomautuslistan kärkeen.

Eu teki meille kahdet työmarkkinat. Ihan käymieni keskustelujen perusteella voisin sanoa, että niillä toisilla tehdään 7-11e tuntipalkoilla, kuusi päivää viikossa töitä, kymmenen tuntia päivässä ja ilman ylityökorvauksia. No kai tästä joku hyötyy. Yleissitovuus on sitten jo murtunut tai ainakin on keinot sen kiertämiseksi. Suomalaiset pistetään lomalle tai firmat eivät pysty voittamaan tarjouskilpailuja lainkaan. Mitenkä verot näistä ulkomaisista yrityksistä? Minne uskotte niiden päätyvän. Jos niitä nyt ollenkaan maksetaan.

Jos mahdollisuus tulee, kuten toivon. Äänestän eruosta eroamisen puolesta. Olen siis muuttanut mielipiteeni viimeisen parinvuoden aikana.

Liittojen ihmisiä ei kiinnosta pätkääkään. Malliksi pari härskeintä tapausta on hoidettu. Siellä on tärkeintä, että venettä ei keikuteta ja kun tarpeeksi tulee jäsenmaksutuloja, niin kaikki on ok.

Toimituksen poiminnat