mikkonummelin

Vallan hajauttaminen ehkäisee vallan väärinkäyttöä

  • Suomessa valta on hajautettu osittain eduskunnan ulkopuolisille kansallisille ja ylikansallisille tahoille
    Suomessa valta on hajautettu osittain eduskunnan ulkopuolisille kansallisille ja ylikansallisille tahoille

Juuri tulleen tiedon mukaan ilmailualan työriidassa on saatu aikaan sopu ja enemmät suunnitelmissa olleet työtaistelutoimet ovat peruuntuneet. Lentomatkustajat voivat luottaa turvatarkastusten ja muiden palveluiden toimivuuteen ja tätä arvokasta työtä tekevät työntekijät saaneet oikeutta. Tässä nimenomaisessa tapauksessa työmarkkinajärjestöt keskenään sopimalla saivat aikaiseksi lopputuloksen, jossa molempien osapuolten intressit tulee huomioida.

Monissa maailman maissa valta on tavalla tai toisella päässyt kasautumaan pienelle ryhmälle, joskus vallankaappausten, joskus alunperin demokraattisten vaalien perusteella, jotka on käyty kansan voimakkaan tyytymättömyyden vallitessa ja vaihtoehtojen ollessa vähissä. Suomen valtiojärjestelmä on onnistuttu rauhan aikana organisoimaan niin, että valta on voimakkaasti hajautettua. Eduskunta on periaatteessa ylimmän valtiollisen vallan vaalija, mutta sen toimintaa hillitsee aitoa monipuoluejärjestelmää tukeva vaalitapa, jossa yksittäisellä puolueella on käytännössä mahdotonta saada yksinkertaistakaan enemmistöä paikoista tai lähellekään sitä. Kaikki lainsäädäntö on pakko tehdä nykyään ainakin kolmen puolueen välisellä yhteistyöllä. Valtaa on hajautettu eduskunnan ulkopuolelle myös yllä mainittuihin työmarkkinajärjestöihin työelämän kysymyksissä ja ylikansallisissa kysymyksissä pitkälti eurooppalaisiin yhteistyöelimiin. Euroopan Unioni on itsessään parlamentaarinen demokratia ja suomalaiset valitsevat viisivuosittain sinne oman vaalipiirinsä alueelta edustajat. Euroopan Unionin komission on nautittava Euroopan parlamentin luottamusta samoin kuin kansallisten hallitusten on omien parlamenttiensa luottamusta nautittava.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Ikävä kyllä vallan mukana on myös hajautettu vastuu, kuka tässä maassa menettää yöunensa kun päätökset jäävät tekemättä?

Toimituksen poiminnat