mikkonummelin

15-19-vuotiaita tai yli 64-vuotiaita ei kannattaisi enää lukea työvoimaan

  • Vain oikeasti työikäiset kannattaisi lukea tilastolliseen työvoimaan.
    Vain oikeasti työikäiset kannattaisi lukea tilastolliseen työvoimaan.

Monissa kansantaloudellisissa tilastoissa ja valtiontalouden kestävyyden arvioinneissa kiinnitetään huomiota työttömyysasteen lisäksi työllisyysasteeseen. Nämä eivät ole toistensa komplementteja, koska työttömyysastetta laskettaessa huomioidaan vain työttömät työnhakijat ja työllisyysasteen komplementissa kaikki työelämän ulkopuolella olevat ikänsä perusteella työvoimaan kuuluvat henkilöt. Tilastokeskuksen käyttämän määritelmän mukaan

" Työvoimaan luetaan kaikki 15-74 -vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat työllisiä tai työttömiä. "

Nykyisessä Suomen kaltaisessa rikkaan teollisuusmaan yhteiskunnassa tuollainen määritelmä on mieletön. Sellaiset ammatit, joihin saattaisi mennä suoraan peruskoulun käytyään tai sitä aikaisemmin ja joilla voisi elättää itsensä, ovat kadonneet. Vähintään toisen asteen koulutuksen käymisestä on tullut käytännössä välttämättömyys, mikä on pyritty huomioimaan esimerkiksi viime vaalikaudella voimaan saatetussa nuorisotakuussa. Koska peruskoulu päätetään tyypillisesti 15-16-vuotiaana ja toisen asteen koulutukseen menee sen jälkeen tyypillisesti kolme vuotta, ei kukaan ole käytännössä täyspäiväisen työn ottamisen valmiudessa ennen 20-vuotispäiväänsä, miesten käydessä sen lisäksi myös armeijan tai siviilipalveluksen. Myös työvoimaan kuuluvien ikähaitarin loppupää herättää ihmetystä, koska tyypilliset eläköitymisiät ovat ammatista riippuen miltei aina 65 vuoden kohdalla tai sitä alempana. Joissakin ammateissa eläköityminen tapahtuu terveydellisistä syistä keskimäärin jopa alle 60-vuotiaana eläkelainsäädännöstä huolimatta. Ehdotan realistisemmaksi työllisyysasteen määritelmäksi

" Työvoimaan luetaan kaikki 20-64 -vuotiaat henkilöt, jotka vuoden viimeisellä viikolla olivat työllisiä tai työttömiä. "

Tällöin ei tietenkään saada täysin vertailukelpoista tilastotietoa aikaisempiin vuosiin nähden, mutta kuitenkin sellaisia lukemia työllisyysasteelle, josta nähdään, minkä verran on realistisesti tavoiteltavissa siihen parantamisen varaa. Nykyinen määritelmä rankaisee siitä, että 15-19-vuotiaat opiskelevat lukiossa tai ammattikoulussa tai eläkeiän saavuttaneet nostavat lakisääteisiä kansaneläkkeitä ja työeläkkeitään ja voi poliittisesti ohjata täysin vääriin toimenpiteisiin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän MattiKarjalainen1 kuva
Matti Karjalainen

Työvoimaan kuulumisen ikärajoja ei tietenkään ole keksitty Suomessa, vaan noudatamme tässä niin kuin muissakin yhteiskuntatilastoissa kansainvälisin sopimuksin sovittuja käsitteitä. Sinänsä olen kanssanne samaa mieltä määritelmän epäjärkevyydestä. Ihmettelin sitä koko työurani ajan Tilastokeskuksessa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Mainitsin kirjoituksessani erikseen, että määritelmä on epäkäytännöllinen nimenomaan rikkaissa teollisuusmaissa. Kehitysmaissa tilanne on valitettavasti sellainen, että useiden lasten koulunkäynti keskeytyy joko työnteon tai tyttöjen kohdalla avioliiton vuoksi jo paljon ennen 15. ikävuottakaan. Mahdollisuus käydä peruskoulun jälkeistä koulutusta tai etenkään pääsy yliopistoon on rajattu vain kapealle eliitille.

Toimituksen poiminnat