mikkonummelin

Vain eduskunta saa päättää hallituksen erottamisesta

  • Suomen eduskunta on ylimmän lainsäädäntövallan käyttäjä
    Suomen eduskunta on ylimmän lainsäädäntövallan käyttäjä

Juha Sipilän (kesk) hallitus on rämpinyt kriisistä toiseen ja useaan otteeseen sen toimintaan ollaan oltu niin hermostuneita, että hallituksen eroa on vaadittu. Nyt tätä esittävät oikeusoppineet, esimerkiksi Åbo Akademin valtio-opin professori Göran Djupsund STT:lle, syynä lakialoitteiden huono valmistelu ja niiden toistuvat ongelmat perustuslain kanssa.

Mielestäni kuitenkin laillisuusvalvonta on toiminut, koska perustuslakivaliokunta on päätöksissään tutkinut esitysten perustuslainmukaisuudet ja tarvittaessa tehnyt niihin muutoksia. On ymmärrettävää, että mikä tahansa hallitus joutuu tekemään esityksiä, jotka joskus koskettavat perustuslain aluetta ja joissa on selvitettävä, minkätyyppistä lainsäädäntöjärjestystä tarvitaan. Olisi toki hienoa, että asioita selvitettäisiin etukäteen ennen valiokuntakäsittelyitä, mutta eivät huolimattomuudet mitään valtiopetoksia vielä ole, jos niihin kiinnitetään asianmukaista huomiota hyvissä ajoin ennen kuin lait ovat säädöskokoelmassa asti.

Hallituksen on erottava siinä ja vain siinä tapauksessa, että se lakkaisi nauttimasta eduskunnan luottamusta. Tämä on enemmistöparlamentarismin ydin ja edellyttäisi sitä, että riittävän monet hallituspuolueidenkin kansanedustajat olisivat sitä mieltä, etteivät hyväksy nykyisen hallituksen toimintaa. Näin voi tapahtua toki välillisesti muista syistä, esimerkiksi Anneli Jäätteenmäen (kesk) urkintajutuissa tai jos hallituksen luottamus rapautuisi omien joukossa siksi, että se olisi esimerkiksi aiheuttanut ison työmarkkinakaaoksen tai sotkenut Suomen kansainvälisiä suhteita pahasti.

On ymmärrettävää, että hallituksen kaataminen ulkoparlamentaarisin keinoin voi joissakin tapauksissa näyttää erityisen houkuttelevilta, esimerkiksi opposition silmissä nykyisen kaltaisessa tilanteessa, jossa kannatusluvut ovat nähtävästi muuttuneet reippaasti viime vaaleista. Tällainen kuitenkin rapauttaa laillisuusperiaatteita ja luottamusta Suomen valtiovallan stabiiliuteen ja voi myöhemmin kostautua myös silloin kun hallituskokoonpano on erilainen ja nykyisiä oppositiopuolueita suosiva. On olemassa myös riski, että Venäjä voi tarvittaessa käyttää poliittista sekasortoa hyväksi omien tarkoitusperiensä ajamiseen rajojensa ulkopuolella. Eduskunnan kokoonpano ja siitä seuraavat mahdollisuudet muodostaa enemmistöhallituksia kuuluu ratkaista rehellisissä vaaleissa, olivat ne sitten normaaliin aikaan tai aikaistetusti.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

"Mielestäni kuitenkin laillisuusvalvonta on toiminut, koska perustuslakivaliokunta on päätöksissään tutkinut esitysten perustuslainmukaisuudet ja tarvittaessa tehnyt niihin muutoksia."

Jonkka on eri mieltä, sillä hänen neuvojaan ehdotusten perustuslaillisuudesta ei ole huomioitu. On jopa voinut syntyä tilanne, että käsittelyn aikana on kuviteltu, että perustuslaillista ongelmaa ei ole, kun Jonkka ei ole asiaan puuttunut.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Veikkaan että useimmiten hallitukset länsimaissa ovat itse päätyneet eroamaan, en muista äkkiseltään tapausta, jossa eduskunta olisi erottanut hallituksen. Ulkoisella paineella lienee tässä usein merkitystä. Lopulta on kuitenkin tärkeää, että hallitus nauttii kansan luottamusta - aina näin ei ole vaikka omat eduskunnan enemmistönä edelleen kannattaisivat. Venäjän uhka oli kyllä liikaa tässä..

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Pitäisi olla presidentillä oikeus erottaa hallitus kun se toimillaan on erottamisen ansainnut terv tepivaari

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Samaa mieltä - tämän oikeuden poistaminen presidentiltä oli historiallinen virhe.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Pitkiö pakollinen venäjä kortti ottaa esille ? On vain käsittämätöntä se ettei ole keinoa keinoa potkia hallitusta ja pääministeriä pihalle kuin siinä tapauksessa kun se palvele enään Suomen kansan etuja. Kekkosen aikaan hallitus olisi jo vaihdettu.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

On olemassa yksinkertainen keino potkia pääministeri ja hallitus pihalle ja sen nimi on epäluottamuslause. Koska kuitenkin yli puolet kansanedustajista vielä kannattaa nykyisen hallituksen jatkamista virassaan, ei sen jatkumiselle ole laillista estettä.

Hyvä keskustelunaihe on myös se, että jos Sipilän hallitus eroaisi, tulisiko valtaan uusi todennäköisesti edelleen keskustajohtoinen hallitus, mahdollisesti jopa täysin samalla puoluekokoonpanolla ilman uusia eduskuntavaaleja vai määräisikö Tasavallan presidentti pääministerin perustellusta aloitteesta ja eduskuntaryhmiä kuultuaan perustuslain 26 § mukaisesti ennenaikaiset eduskuntavaalit.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Arvostettavaa, että oppositiopoliitikolta tulee näin harkittu ja tasapainoinen kirjoitus. Viime aikoina tällaiset ovat olleet enemmänkin harvinaista herkkua.

Toimituksen poiminnat