mikkonummelin

Arvio eduskunnan ulkopuolisten puolueiden mahdollisuuksista kunnallisvaaleissa

  • Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi
    Piraattipuolueen puheenjohtaja Jonna Purojärvi
  • SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen
    SKP:n puheenjohtaja JP Väisänen
  • Liberaalipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä
    Liberaalipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä

Tällä hetkellä Suomessa on neljätoista rekisteröityä puoluetta, joista kuusi on eduskunnan ulkopuolisia. Monet miettivät varmasti, kuinka mielekästä eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla on osallistua kevään kunnallisvaaleihin, jos resurssit ovat niukat ja pelko siitä, että äänestäjät eivät pitäisi niitä kovin uskottavina, suuri. Muutamalla niistä on kuitenkin rajatusti mahdollisuuksia tuoda itsensä esiin, joten niistä kannattaa olla tietoinen niidenkin, jotka tekevät omaa vaalityötään suurempien eduskuntapuolueiden riveissä. Käyn järjestyksessä läpi erikseen kaikkien kuuden kohtaamia ongelmia ja harkinnan paikkoja.

-----

Suomen Kommunistinen Puolue

Tällä puolueella on ollut kunnallisvaaleissa poikkeuksellisen hyvät asetelmat, koska se on pystynyt kompensoimaan ohjelmansa ja imagonsa heikkouksia masinoimalla pienpuolueeksi poikkeuksellisen suuren määrän kunnallisvaaliehdokkaita suurimmissa kaupungeissa, mikä on johtanut muutamien valtuutettujen saamiseen. Vaikka mainittu puolue on ollut Piraattipuolueeseen nähden altavastaaja toissa eduskuntavaaleista lähtien, teki se kuitenkin ainoan poikkeuksen pienpuolueeksi kaikkein tärkeimmässä kohdassa eli vuoden 2012 kunnallisvaalien kohdalla.

Kommunistinen työväenpuolue - rauhan ja sosialismin puolesta

Kaksikin kommunistista puoluetta pienpuoluekentässä on todennäköisesti liikaa (kyllä, niitä on ollut joskus vieläkin enemmän!) ja nyt mainittu puolue liian esoteerinen, jotta sillä olisi realistisia mahdollisuuksia ilman, että molemmat kommunistipuolueet lyövät hynttyyt yhteen vaaliliittoon niin monessa kunnassa kuin mahdollista.

Liberaalipuolue - Vapaus valita

Tämä on uusi tulokas, mutta nimensä puolesta se assosioituu jossakin määrin historialliseen Liberaaliseen kansanpuolueeseen, joka pärjäsi aikoinaan kohtuullisesti. Menestys lienee varsin paljon kiinni siitä, kuinka pitkät kunnallisvaalilistat se saa aikaiseksi, vrt. SKP:hen ylempänä tässä suhteessa. Jos Liberaalipuolue painottaa ohjelmiaan liikaa oikeistolaista markkinaliberalismia kohden vankemman arvoliberalismipainotuksen sijasta, siihen sisältyy kaksi riskiä: ensinnäkin hyväosaisten äänet voivat siitä huolimatta mennä ennemminkin Kokoomukselle ja toiseksi tärkeät yritettävissä olevat vaaliliitot riittävän pitkän listan turvaamiseksi Piraattipuolueen kanssa useissa kunnissa voivat vaikeutua, mikä voi olla aivan fataalia.

Piraattipuolue

Sen perusteella, mitä vuoden 2011 eduskuntavaalien jälkeisestä vaalihistoriasta ja vaaligallupeissa eduskunnan ulkopuolisten puolueiden kannatuksen lievästä kasvusta voi päätellä, Piraattipuolueen kohtalo on täysin kiinni kunnallisvaalilistojen pituudesta. Jos listat ovat vähintään yhtä pitkät kuin SKP:lla, niin suurimmissa kaupungeissa tulee muutamia paikkoja käytännössä varmasti, mutta muuten ne jäävät Piraateilta ottamatta, mikä tarkoittaa pahoja vaikeuksia valmistautua muihin vaaleihin. Jos Liberaalipuolue ei pilaa imagoaan huonoilla ohjelmilla tai asiantuntemattomalla johtamisella, Piraattipuolueen ja Liberaalipuolueen vaaliliitot voivat olla todennäköisiä useissa kunnissa riittävän pitkien listojen ja henkilökohtaisten äänikynnysten pienentämisen turvaamiseksi, vaikka onhan se uhkapeliä, kumpi osapuoli niissä loppujen lopuksi voittaa. Useilla Liberaalipuolueeseen nykyään kuuluvilla on historiaa Piraattien ehdokkaana viime eduskuntavaaleissa.

Eläinoikeuspuolue

Mainitulla puolueella on suuri riski jäädä samoja asioita painottavien vihervasemmistolaisten eduskuntapuolueiden varjoon, erityisen selkeästi tämä tulee ilmi, jos riittävän pitkien vaalilistojen keruu epäonnistuu.

Kansalaispuolue

Mainitun puolueen puheenjohtaja ei ole suunnitellut ehdokkaiden nimeämistä kunnallisvaaleihin. Jos ei lähde peliin mukaan, ei tietenkään voi voittaa. On arvoitus, muuttuvatko suunnitelmat, jos jotkut mainitun puolueen asiantuntija- tai kannattajajäsenet haluavat ehdokkaiksi ryhtyä ja välttääkseen tarvetta valitsijayhdistyksen muodostamiselle, kerjäisivät puheenjohtajalta oikeuden saada nimitys ehdokkaaksi kuitenkin puolueen nimissä. Tällöinkin listat voivat puolueen sotkuisen hallintomallin vuoksi jäädä liian lyhyiksi menestymistä ajatellen, vaikka ohjelmallisesti eurokritiikille voi olla jonkin verran tilausta eduskunnassa olevien Perussuomalaisten itsensä kannalta onnettomasta hallitusvastuusta ja johtajiensa huonosti peitellystä eurofederalismista johtuen.

-----

KORJAUS 18.12.2016: korjattu Liberaalipuolueen nimi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei unohtunut. Se ei ole puoluerekisterissä kuten ei ole sinne mahdollisesti lähipäivinä ilmaantuva feministinen puoluekaan vielä. Teen mahdollisesti täydentävän kirjoituksen, jos puoluerekisteriin ilmaantuu lisää puolueita.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jokaisessa kunnassa on omat ongelmansa ja eityispiirteensä joten varmasti eduskunnanulkopuolisille puolueillekin tulee valtuutettuja, vai pitäisikö eduskuntapuolueille antaa yksinoikeus osallistua vaaleihin ?

Käyttäjän JonneKlockars kuva
Jonne Klockars

Blogissa on virhe Liberaalipuolueen nimen kohdalla. Kyseessä on siis Liberaalipuolue - Vapaus valita. Puolueohjelma ja Helsingin piirin kuntavaaliohjelma löytyvät osoitteesta https://liberaalipuolue.fi/

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Virhe on nyt korjattu artikkeliin. Sain siitä muistutuksia myös Facebookissa. Pahoittelen huolimattomuutta.

Toimituksen poiminnat