mikkonummelin

Lait, jotka Suomessa mahdollistivat eurovaluutan käyttöönoton

  • Eurokolikoita
    Eurokolikoita

Eräässä toisessa keskustelussa esitettiin kysymys, mikä oli se laki, jolla eurovaluutta on Suomessa otettu käyttöön. Koska asiasta lienee laajemminkin epäselvyyttä, postaan vastauksen myös tänne. Vuonna 1998 säädettiin hallituksen esityksellä (HE 6/1998 vp.) laista Suomen Pankista ja eräistä siihen liittyvistä laeista Laki rahalain kumoamisesta (215/1998), jolla Suomen laista katosivat kohdat, joilla Suomen Pankki hallinnoi markkaa. Seuraavana vuonna 1999 tuli voimaan Suomen uusi perustuslaki (731/1999), joka tietenkin säädettiin eduskunnassa kahden eri eduskunnan aikana perustuslain säätämisjärjestyksen mukaisella määräenemmistöllä. Se ei enää sisältänyt mainintaa Suomen rahayksiköstä.

Eurovaluutta otettiin Suomessa käyttöön käteisvaluuttana 1. tammikuuta 2002.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Esitä nyt näistä lakimuutoksista kohtia jotka tukevat näkemystäsi? Huomioi samalla että kyseessä on perustuslaki joka vaatii peruslain säätämisjärjestyksen.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täsmennettäköön, että uusi perustuslaki tuli voimaan 1. maaliskuuta 2000. Vuonna 1999 kokoontui se toinen peräkkäinen eduskunta, joka sen voimaantulosta päätti. Silloisessa perustuslainsäätämisjärjestyksessä. Asiassa ei ole mitään epäselvää.

Makkosjaakkolat haluaisivat, että laista esitettäisiin asioita, joita siinä ei mainita. Suomen perustuslaissa ei sanota, että heinäsirkat pitää grillata eikä paistaa tai keittää. Eikä siinä sanota, että Suomen valuutan pitää olla markka, euro, möngö tai ringgit. Niinpä Suomen valuutaksi tuli markan sijasta euro vuoden 2002 alusta.

Ollilaisosaaret väittävät joskus, että Lipposen hallitus päätti euroon siirtymisestä "ilmoitusasiana". Näin ei tietenkään ole. Eduskunta äänesti hallituksen tiedonannosta 17.4.1998. Tuleva euroon siirtyminen hyväksyttiin äänin 135–61. Sana "tiedonanto" voi jotakuta hiertää, mutta tämän päätöksen teki eduskunta, kuten sen jälkeisen perustuslainmuutoksenkin

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ja yllä mainittu laki rahalain kumoamisesta oli tavallinen hallituksen esityksestä säädetty laki, ei mikään tiedonanto.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Milloinkas meillä oli kansanäänestys eurosta, kuten oli Ruotsissa ja Tanskassa ?????????,sen vuoksi he eivät kuulukaan mätävaluutta euroon.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

EMU-PÄÄTÖS EDUSKUNNASSA VUONNA 1998

http://www.youtube.com/watch?v=PwEbyUactDE

Ketkä maistelevat kitkerän makuista EMU-kakkua: KUKA nahkurin orsilla ja kuka on poliittisessa paitsiossa, KUKA EI?

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä tavalla Tanskan valuutta mielestäsi käytännössä eroaa meidän valuutasta ERM II liittymisen jälkeen, eli vuodesta 1999? Käsittääkseni teoreettista mahdollisuutta poiketa määritellystä kurssista 2,25% ei ole hyödynnetty, vaan kurssi on ohjattu 0,5% sisään. Ethän sano, että erona on kuningattaren kuva käteisrahassa, vaikka se toki lienee vaikuttanut vuoden 2000 kansanäänestyksen tulokseen.

Tanskalaisten tilanne on sillä tavalla erilainen, että he ovat käsittääkseni opetelleet pärjäämään ilman devalvaatioilla kikkailua jo vuodesta 1982, joten lienevät pidemmän kokemuksen myötä siinä meitä parempia. Omaa [kelluvaa] valuuttaa heillä ei ole kuitenkaan käytännössä ollut miesmuistiin. Ruotsin kelluvan ja Tanskan ankkuroidun kruunun rinnastaminen kuulostaa tarkoitushakuiselta harhautukselta, tai vaihtoehtoisesti tietämättömyydeltä. Vai olisiko kolmaskin selitys?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tanskan tapauksessa oma käteisraha kuitenkin mahdollistaa sen, että ERM-kytköksistä olisi mahdollista irtautua ilman vaikeita omaisuudensuojallisia ja teknisiä ongelmia. Tosin sellainen irtautuminen tarkoittaisi järkyttävän suurta luottamuspulaa Tanskan kruunuun sen jälkeen. Viro, Latvia ja Liettua pitivät kansallisten valuuttojensa onnellisiin loppuihin (2011, 2014, 2015) asti kiinni niiden euro- tai euro- ja dollarivaluuttakorikytköksistä vaikeistakin devalvaatiopaineista huolimatta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Joo no, käytännössä putki on toiminut, ei 0,5%:n, vaan 0,05%:n sisällä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö sieltä kirjoitetusta lakitekstistä sitten löydykään tukea väitteelle Suomen valuutan markan muuttamisesta euroksi?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jarmo Makkonen kuule, pyysin sinua kerran kahville Hakaniemen torille mutta en saanut vastausta. Tarkoitukseni oli esitellä sinulle oikea Kremlin trolli kun sinä vähän väliä todisteita sellaisesta kyselet. Miten on, oletko valmis kahville tietysti silloin kun se sinulle sopii?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eikö sieltä kirjoitetusta lakitekstistä sitten löydykään tukea väitteelle Suomen valuutan markan muuttamisesta euroksi? Tuletko torille esittämään todisteet?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Sinä olet vaatinut todisteita Venäjän trollien olemassolosta. Sellaisesta haluan kertoa sinulle tarkemmin jos tulet kahville, voidaan jutella kaikesta muustakin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Onko tämä nyt ymmärrettävä niin ettei blokin väitteille läydy mitään tukea?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tulispa sota ja tappas saivartelijat!
Keskustelun käynnistäjä Mikko Nummelin esitti asiansa harvinaisen selkeästi ja Jari-Pekka täydensi sitä. Asian pitäisi olla selvä. Vain Putinin trollit virkansa puolesta yrittävät sotkea ja jaaritella.

Mutta se kahvikutsu, se on eurosta erillinen juttu.
Onko käsitettävä että sinä et halua tulla kahville tapaamaan vanhaa eläkeukkoa?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Keskustelun käynnistäjä Mikko Nummelin esitti asiansa harvinaisen selkeästi"

No kun ei esittänyt, tuossa linkatussa lakitekstissä on kirjoitettu vain kolikoista ja rahasta ei sanaakaan Suomen valuutasta. Olen pyytänyt tekstilainauksia perustuslainmuutoksesta mutta täällä höpötetään kaikkea muuta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kuten leipätekstistä ilmeni, vuonna 1999 uusittiin koko perustuslaki. Sen koko teksti Finlexissä on linkattuna leipätekstiin. Otsikko kertoo myös, että kyse on niistä lainmuutoksista, jotka mahdollistivat euron käyttöönoton siivoamalla markkaviittaukset pois laista, eivät niitä lainmuutoksia, jotka olisivat jossakin erikseen määritelleet euroa Suomen valuutaksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #15

Etkö siis pysty hakemaan lakimuutostekstiä jossa ko. asiaa on käsitelty? Eihän perustuslakia noin vain kumota.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #17

Kun nykyinen perustuslaki hyväksyttiin, sen viimeinen, 131§ kuului ja kuuluu edelleen:

-----

131 §

Kumottavat perustuslait

Tällä perustuslailla kumotaan niihin myöhemmin tehtyine muutoksineen:

1) 17 päivänä heinäkuuta 1919 annettu Suomen Hallitusmuoto;

2) 13 päivänä tammikuuta 1928 annettu valtiopäiväjärjestys;

3) valtakunnanoikeudesta 25 päivänä marraskuuta 1922 annettu laki (273/1922); sekä

4) eduskunnan oikeudesta tarkastaa valtioneuvoston jäsenten ja oikeuskanslerin sekä eduskunnan oikeusasiamiehen virkatointen lainmukaisuutta 25 päivänä marraskuuta 1922 annettu laki (274/1922).

-----

joten perustuslakin säätämisjärjestyksellä siis onnistui 1999 koko vanhan perustuslain heittäminen kerralla roskiin ja uuden antaminen tilalle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

En löytänyt mainintaa valuutanmuutoksesta eli siltä osin vanha perustuslaki on siis voimassa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #19

Voiko joku ihminen olla oikeasti niin tyhmä, ettei tajua vanhojen perustuslakien kumoutuneen kokonaan, joka sanaltaan, 1.3.2000?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #21

Jarmo Makkonen on Pietarin robotti, ei siltä voi vaatia liikaa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Enkö ole esittänyt kahvikutsua harvinaisen selkeästi?
Kyllä vai Ei?

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Yks kaveri soitti ja sanoi että turha kutsua sitä Makkosta mihinkaan. Se ei ole oikea ihminen vaan Pietarin trollitehtaassa kehitetty robotti joka kiusaa suomalaisia jankkaamalla. Se ei osaa lukea mutta fraaseja lykkää stahanovilaiseen tyyliin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jarmo Makkonen ei kuitenkaan vaikuta olevan ainoa robotti tai henkilö, joka jankkaa samoja virheellisiä väittämiä Euroopan Unionin tai euroalueen jäsenyyden laittomuuksista. Eräs toinen on Kokoomuksen puoluekirjan omaava Jorma Jaakkola. Ukrainan viipalointi taas on tullut viime aikoina ihan hypetysaiheeksi (onneksi entisen) puolustusvoimain komentajan ja eräiden perussuomalaisten keskuudessa.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala Vastaus kommenttiin #23

Timo Nenonen ja Ari Kuivanen voivat olla samaa pyhää kolminaisuutta, keksittyjä nimiä, ei mitään lisätietoja, vain epäselvä kuva.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Jarmo se jaksaa ärhäkästi saivarrella. Mutta eipä ole miestä tulla tapaamaan 79-vuotiasta eläkeukkoa!!!

Toimituksen poiminnat