mikkonummelin

Kunnallisvaalit lähestyvät, mutta missä ovat "Fixit"-puolueet?

  • Puoluerekisteristä ulos ajautuneen Itsenäisyyspuolueen entinen puheenjohtaja Antti Pesonen
    Puoluerekisteristä ulos ajautuneen Itsenäisyyspuolueen entinen puheenjohtaja Antti Pesonen

Kunnallisvaalit on tarkoitus pitää tulevana keväänä ja useimmat puolueet asettelevat jo innokkaasti ehdokkaita. Suurilla eduskuntapuolueilla ei liene vaikeuksia saada kasaan täysiä listoja tärkeimmillä kannatusalueillaan, mutta keskisuurille puolueille se on hankalampaa ja eduskunnan ulkopuolisille puolueille todella raskaan työn alla, joskin menestymisen kannalta elintärkeää. Tällä hetkellä eduskunnan ulkopuolisia rekisteröityjä puolueita ovat Suomen Kommunistinen Puolue, Kommunistinen Työväenpuolue (Rauhan ja sosialismin puolesta), Liberaalipuolue, Piraattipuolue ja Eläinoikeuspuolue.

Puoluerekisterissä ei tällä hetkellä ole kuitenkaan yhtäkään sellaista puoluetta, jotka voisi ohjelmaltaan tulkita sekä kansallismielisiksi että EU- tai eurovastaisiksi kun niitä viime vaalikaudella oli esimerkiksi Itsenäisyyspuolue ja Muutos 2011. Tämä on mielenkiintoista kun ottaa huomioon, miten paljon jotkut toitottavat Fixitin, eli Suomen EU:sta tai euroalueesta eroamisen tärkeydestä. Luulisi, että jos EU- tai eurovastainen katsantokanta olisi Suomessa erityisen suosittu, olisi sellaista asiaa ajavalla liikkeellä helppoa saada kasaan 5000 kannattajakorttia ja tuhdit kuntavaalilistat ainakin suurimmissa kunnissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Oli huvittavaa katsoa lauantain aamuhaastattelua, kun Soini kiemurteli kuin mato koukussa toimittajan yrittäessä saada häneltä kannanottoa siihen pitäisikö Suomen erota EU:sta. Vastausta ei tullut, mutta fiilikseksi jäi, että "ei nyt sentään".

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Pahasti pieleen näyttää menneen myös Keskustan europarlamentaarikko Paavo Väyrysen kansalaispuoluehanke. Väyrynen vetoaa kannattajakorttien puutteeseen, mutta todennäköisesti hän ei enää uskallakaan yrittää viedä uutta puoluettaan rekisteriin, koska hän kuitenkin tarvitsee Keskustaa jatkossakin pääsylippunaan vaalien kautta päättäviin elimiin ja kahden puoluekirjan polttaminen taskussa olisi liian suuri riski. Väyrysen poliittista imagoa ei myöskään kohottaisi, jos Kansalaispuolueen kannatus jäisi vaaleissa vaatimattomaksi.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Voisiko ehkä tällä brexitin käsittelyllä olla merkitystä? Mikäli tässä ajan saatossa paljastuukin,että brexit olikin todella järkevä ratkaisu,niin mitäs luulet muuttuuko tilanne?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Euroopan Unionin päättävät elimet osaavat tarvittaessa tehdä brexitistä seuraamuksiltaan sellaisen prosessin, että se tulee näyttäytymään historiankirjoissa hyvin kielteisenä.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tottakai osaavat. Edustavatko he silloin omia arvojasi missä yhteisöstä eroamisesta pitää rankaista? Minun arvojen mukaan,jos toinen tahtoo lähteä,niin se on iha ok. Ei väkisinkään voi pitää ja ne hyödyt mitä yhteisöstä oli,niin tietty myöskin poistuu. Kaikesta voi koittaa silti neuvotella,mutta en kostamista ymmärrä.

Vähän kuin uskonnollisissa piireissä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #6

Mikäli Euroopan Unionista ja ETA-alueesta sallitaan sellainen ulospääsy, että työvoiman vapaa liikkuvuus rajataan vapauksien ulkopuolelle, se on valtava petos niiden maiden työntekijöitä kohtaan, joissa kansalaisten halu pysyä näissä eurooppalaisissa yhteisöissä on korkea. Kun kumartaa liian syvään briteille, pyllistää esimerkiksi Latvialle ja Puolalle. Otin tämän seikan esille taannoisessa kirjoituksessani, jonka mukaan ilman työvoiman vapaata liikkuvuutta EU edustaisi nykyistäkin enemmän pelkästään rahaeliittiä..

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Vähän vaikea liittää kunnallisvaaleihin fixit-teemaa.

Käyttäjän PasiRipari kuva
Pasi Ripari

Pahoin pelkään, että tilanne tulee olemaan sama eduskuntavaaleissa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Mutta välttämätöntä, jos halutaan tuoda EU- tai eurovastaista asiaa ajava puolue kentälle uskottavalla tavalla. Kunnallisvaaleissa on kaikkein matalin äänikynnys ja historia on osoittanut, että niillä puolueilla, jotka eivät ensin pääse kunnanvaltuustoihin, ei ole ollut toiveita saada myöskään ehdokkaita läpi eduskunta- tai eurovaaleissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Eduskuntavaaleihin Suomen itsenäisyys liittyy sopivasti kuin nenä päähän. Toinen asia on että lähes kaikki puolueet kieltäytyvät käsittelemästä Suomen tulevaisuutta koska eivät itsekään tiedä mihin sotkeentuivat.

Toimituksen poiminnat