mikkonummelin

Ilman työvoiman vapaata liikkuvuutta EU olisi pelkkä eliitin hanke

  • Työvoiman vapaa liikkuvuus on tärkeä tapa, jolla tavallinen kansakin voi hyötyä unionista.
    Työvoiman vapaa liikkuvuus on tärkeä tapa, jolla tavallinen kansakin voi hyötyä unionista.

Ison-Britannian mahdollisesti pyrkiessä Euroopan Unionista eroon, keskeisenä kysymyksenä on tunnetusti Euroopan Unionin ja talousalueen sisäinen vapaa liikkuvuus. Ison-Britannian kuihtuvilla teollisuuspaikkakunnilla ulkomaisesta työvoimasta haluttaisiin ilmeisesti kiivaasti päästä eroon, samantapaisia ideoita on ollut myös muiden maiden "rajat kiinni"-hankkeissa esillä vaihtelevalla menestyksellä. Moni ei pysty ymmärtämään, miksi työvoiman vapaa liikkuvuus on niin tärkeä yhteismarkkinoiden elementti, että se on ehdottomasti kytkettävä myös tavaroiden, palveluiden ja pääomien vapaaseen liikkuvuuteen.

Syynä tähän on mielestäni se, että Euroopan Unioni on kaikkien vastaavanlaisten vapaakauppa- ja liittovaltiohankkeiden tapaan väistämättä luonteeltaan sellainen, että vapaat liikkuvuudet hyödyttävät eniten talouseliittiä, jolla on rahaa käyttää hyväkseen rajat ylittäviä liiketoimintamahdollisuuksia. Työvoiman vapaa liikkuvuus on erittäin tärkeä kädenojennus "tavallista kansaa" kohtaan, jolle on näin annettu mahdollisuus hakea parempaa elintasoa toisesta jäsenmaasta, jos sen työmarkkinaolosuhteet ovat paremmat kuin kotimaan. Ottamalla työvoiman vapaa liikkuvuus tai etelä-Suomen tapauksessa mahdollisuus tehdä vapaasti ostoksia naapurijäsenmaassa pois, Euroopan Unionin legitimiteetti äänestäjien keskuudessa heikkenisi nykyisestäänkin rajusti. Se antaisi kuvan siitä, että heikompiosaisessa asemassa olevia unionin kansalaisia yritettäisiin vangita raja-aitojen taakse kurjuuteen pilaamasta parempiosaisten juhlia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Hyvä blogi. Ehkä EU:kin oppii, ettei "ilmaisia lounaita ole" ainakaan maasta toiseen...?

Onhan EU juuri paraikaakin pääasiassa eliitin hanke juuri siksi, että se hyödyttää eniten eliittiä.
Nimittäin, kuka tahansa on jo 1950-luvulta alkaen (itseni mukaan lukien) voinut liikkua työn perässä tai opiskelemassa jne. Euroopassa tai USA:ssa - JOS ON HALUNNUT.
On EU:n oman legendan vahvistamista sanoa, että ainoastaan EU olisi sen meille eurooppalaisille mahdollistanut.
Perhe- ja tuttavapiiristäni on vapaasti työskennelty tai opiskeltu 1950-luvulta alkaen mm. Sveitsissä, Britanniassa, Italiassa, Alankomaissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Norjassa jopa DDR:ssä jne., kun on mukana ollut passi tai henkkari (joskus viisumi), ilman EU-byrokratiaakin.

Moni rajoituksia vaativa esittää lähinnä rajatarkastuksia, passikontrollia, rikollisten seulomista, sekä lakiin perustumattoman sosiaalishoppailun tsekkaamista - ei liikkumisen estämistä. Huijareiden seulonta muusta liikkumisesta on eri asia, kuin totaalinen "rajat kiinni"-propaganda.
Ei siinä vielä lasta pesuveden mukana heitetä.

Toimituksen poiminnat