mikkonummelin

Sama rahasumma on saajalleen arvokkaampi palkkana kuin sosiaaliturvana

  • Heikompiosaisten työntekijöiden mielenosoitukset ovat viime vuosina yleistyneet Yhdysvalloissa
    Heikompiosaisten työntekijöiden mielenosoitukset ovat viime vuosina yleistyneet Yhdysvalloissa

Matalapalkkakeskusteluissa on toistuvasti nostettu esiin mahdollisuus täydentää elämiskuluihin riittämättömiä palkkoja sosiaaliturvalla. Tätä tapahtuu myös nykyään yleisen asumistuen ja osa-aikatyöntekijöiden soviteltujen päivärahojen muodossa. Näitä malleja on myös hämmästyttävän useat pitäneet ongelmattomina, vaikka tarve tilkitä laajojen palvelualasektorien työntekijöiden toimeentuloa voi käydä jo valtiontaloudelle ja kuntataloudellekin kalliiksi ja pakottaa veronkorotuksiin.

Asiaa kannattaa katsoa myös työntekijöiden näkökulmasta. On virheellistä ajatella, että sama rahasumma olisi saajalleen yhtä arvokas, oli se peräisin palkasta tai tulo- ja varallisuusperusteisesta sosiaaliturvasta. Palkkaraha on kuitenkin arvokkaampaa, koska sen saamiseksi työntekijä on periaatteessa vain tilivelvollinen antamaan parhaan työpanoksensa työnantajan käyttöön ja verovelvollisuus hoituu myös ennakonpidätysmekanismein. Näiden velvoitteiden jälkeen palkansaaja on vapaa käyttämään rahojaan elinkustannuksiinsa tai säästämään ne.

Osittainkin sosiaaliturvan varassa oleva henkilö on sitävastoin tilivelvollinen myös yhteiskunnalle koko senhetkisestä varallisuudestaan ja mahdollisesta tulotason muutoksesta. Sosiaaliturvan saaminen vaatii erilaisia selvityksiä ja pienenkin lisäansion saaminen voi leikata tukia niin paljon, että efektiivinen rajaveroaste voi olla jopa sataprosenttinen. Sosiaaliturvaa saava voi joutua pakkorealisoimaan mitä tahansa omistuksiaan, kuten omistusasunnon, perityn kesämökin tai arvopapereita, jos niitä on joskus saanut vaikkapa lahjaksi vanhemmiltaan. Olisiko tällainen täyspäiväisiä töitä tekevän työntekijän ansaitsemaa elämää?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Pekka Pylkkönen

Tästä pitää syyttää poliitikkoja jotka vetelyydessään eivät ole onnistuneet rakentamaan sosiaaliturvasysteemiä joka vastaa ihmisten tarpeisiin.

Se on aivan väärä asenne että ihmisten ja yritysten pitää sopeutua poliitikkojen käsityksiin. Päin vastoin, valtion pitää sopeutua ihmisiin ja yrityksiin.

Suomalaiset olivat täällä ensin. Ennen Suomen valtiota siis. Ja vanhimmat yrityksemmekin ovat jostain viidensadan vuoden takaa. Hiukan asiakaslähtöisyyttä toivokaamme poliitikoilta.

Toimituksen poiminnat