mikkonummelin

Onko aika ajanut opintolainojen ohi?

  • Opiskelijoiden pakottaminen syömävelan ottoon aiheuttaa kansantaloudellisiakin ongelmia
    Opiskelijoiden pakottaminen syömävelan ottoon aiheuttaa kansantaloudellisiakin ongelmia

Tämänpäiväisessä (pe 08.07.2016) Helsingin Sanomissa Finanssialan keskusliiton tutkimuspäällikkö Tarja Kallonen kirjoittaa, että taloudenhallinnan opetus ei tavoita sitä tarvitsevia. Maksuhäiriömerkinnöistä Kallonen tekee avauksen jälkeen mielenkiintoisen toteamuksen:

" Erityinen ongelmaryhmä ovat nuoret aikuiset miehet. Hieman yli kaksikymppiset, ammatillisen koulutuksen saaneet miehet ovat selvästi suurin ryhmä, joka ei huolehdi opintolainoistaan. "

ja sen jälkeen pohtii erilaisia talousosaamiskoulutuksia, kuten Taloudellisen tiedotustoimiston Yrityskylä-opetuskehikkoa ja oman työnantajansa Finanssialan keskusliiton kehittämää "oman talouden saloja avaavaa Zaldo-peliä".

Kalloselta on kuitenkin tässä kohden jäänyt eräs olennainen seikka huomaamatta: opintolainojen takaisinmaksu on nimittäin mahdotonta, jos ei ole palkallista työtä ja siitä saatavia tuloja. Tätä seikkaa on vaikea millään taloudenhallinnallisella kikkailulla kiertää. Monet ammattikouluohjelmat eivät nykyään työllistä nuoria kovinkaan hyvin vaan ajavat suurimman osan valmistuneista kortistoon. Kun samalla opintolainat jäävät hoitamatta, ne ajautuvat Kelan vastuulle valtiontakauksien lauettua, jolloin seurauksena ovat sakkokorot, luottotietojen menetys ja pitkäaikainen joutuminen ulosottoon. Se ei välttämättä motivoi myöhemmin työuralle pääsyn yrittämistäkään.

Opintolainat ovat Suomessa tulleet käyttöön aikana, jolloin myös ammattikoulutukset työllistivät nykyistä paremmin ja reipas inflaatio söi lainoja nopeammin kuin niiden korot juoksivat. 1990-luvun laman jälkeen seuranneina EU- ja eurojäsenyyksien aikoina inflaatio on onneksi taltutettu, mutta teknisen kehityksen ja ammattikuntien häviämisen ja uusien muodostumisen vuoksi työelämä on silppuuntunutta ja paljon koulutusriippuvaisempaa. Koska opintolaina on voimakkaasti kulutusluottotyyppinen velkasitoumus, ei sen käyttö epävarmasti työllistävien koulutusohjelmien opiskelun rahoittamisessa välttämättä ole tätä päivää vaan opintotuen pitäisi olla opintorahapainotteisempaa. Erittäin huonosti työllistävät koulutusohjelmat pitäisi siivota ammattikoulujen valikoimista pois tai uudistaa voimakkaasti. Opintolainan käyttöä voisi hyvin rajoittaa yliopisto- ja ammattikorkeakoulututkintojen loppupäähän tilanteisiin, joissa työllistyminen riittävällä palkalla on todennäköistä, huomioiden näissäkin vallitsevia eroja eri koulutusohjelmien välillä. Opintolainoissa voisi myös siirtyä malliin, jossa takaisinmaksu olisi sidoksissa ansiotasoon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Suomen korkeasta verotuksesta johtuen pitäisi kaikki palvelut olla ilmaisia. Myös opiskelu.

Käyttäjän KariHaapakangas kuva
Kari Haapakangas

Suomi on täynnään hankkeita, jotka olisi hyvä toteuttaa, kuten tämä opintolainasta luopuminen.

Valitettavasti kylmä todellisuus iskee hansikkaalla, joka on vuorattu lyijyllä. Valtiolla ei ole rahaa. Ja jos olisikin, niin käsi sydämellä. Kuinka korkealla hyvien hankkeiden listalla olisi opintolainasta luopuminen?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Otsikkotekstistä huolimatta leipäteksti ei koske suoranaisesti opintolainasta luopumista vaan opintolainan käytön järkevöittämistä niin, että päästäisiin eroon tilanteista, joissa siitä on tullut nuorten ylivelkaannuttamisautomaatti.

Toimituksen poiminnat