mikkonummelin

Poliittiset päätökset liittyvät toisiinsa

  • Euroopan Unioni säännöstelee roaming-hinnoittelua alueellaan
    Euroopan Unioni säännöstelee roaming-hinnoittelua alueellaan

Eräs edustuksellisen parlamentaarisen demokratian vahvuuksista suoraan demokratiaan verrattuna on se, että lakeja säädettäessä on mahdollista harkita niiden liittymistä toisiinsa suuremmiksi kokonaisuuksiksi. Kuten nyt on nähty, valtioiden jäsenyyksistä erilaisissa eurooppalaisissa liittoumissa seuraa sekä yhteistyön etuja, mutta myös tarvittaessa epämiellyttävän tuntuisia velvoitteitakin. Suurin osa lainsäädännöstä on myös riippuvaista siitä, mistä saadaan rahat niiden täytäntöönpanoon. Tästä syystä hallitus esityksiä antaessaan toimii budjettikehysten sisällä, oppositio vastaehdotuksissaan ei aina.

Kansanäänestyksissä voidaan kysyä mielipidettä yksittäisiin harvoihin asioihin, joiden seurannaisvaikutuksia ei välttämättä pystytä tunnistamaan ja niitä ei kukaan etukäteen tiedä. Esimerkiksi silloin kun suomalaiset äänestivät EU-jäsenyyden puolesta ja eduskunta kansanäänestyksen tulokseen yhtyi, ei ollut tiedossa, että tulevaisuudessa matkapuheluiden roaming-hinnat jäsenvaltioiden välillä säännöstellään, jolloin esimerkiksi naapurimaasta kotiin soitettaessa puhelinlasku ei revähdä nopeasti älyttömiin summiin. Toki tämä on saattanut tulla monille järkytyksenä ja monet varmasti maalailevat jo mielenosoituskylttejä, jossa toivovat, että sikamainen halpa rajat ylittävä kännyköinti loppuisi ja matkailijat laitettaisiin maksamaan kännykkäpuheluidensa rangaistuksena lompsansa tyhjäksi. Ihmisiä harmittaa Euroopan Unionissa varmasti myös SEPA-järjestelmän seurannaisvaikutukset eli se, että pankkisiirrot eri jäsenmaiden pankkien välillä ovat liian helppoja suorittaa ja että muissa jäsenmaissa toimii maksuvälineenä ja automaateilla myös pankkikortti eikä vain luottokortti.

Kansanäänestykset ovat mukavimpia järjestää silloin, jos kumman tahansa vaihtoehdon toimeenpano on parlamentille poliittisesti helppo tehtävä. Aina näin ei ole, vaan joskus kansanäänestys järjestetään jonkun yksittäisen puolueen tai sen pääministerin egon kohottamiseksi ja äänestyksen toivotaan vahvistavan "paremman" vaihtoehdon "erittäin huonoa ja hankalaa" vastaehdotusta vastaan. Suuria sekaannuksia tulee siitä, kun tästä ruletista pyörähtääkin rosvosektori.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kansanäänestys sopii todella harvoihin asioihin. Tiedän yhden asian, johon se sopii mainiosti: Kesäaika. Kansalaisten pitää saada päättää jatketaanko kellojen siirtoa tunnilla eteenpäin kesän ajaksi vai ei. Siitä on useimmilla selkeä mielipide. Vahinko on lähes olematon, oli äänestyksen tulos kumpi tahansa.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Asia voidaan järjestää suorassa demokratiassa siten, että jos kaksi kansalaisaloitetta on keskenään ristiriidassa, myöhäisempi kumoaa aikaisemman. Luonnollisesti myöhäisemmän aloitteen kannattajien tai vastustajien (tilanteesta riippuen vähintään jommankumman) intresseissä on tuoda tämä ristiriita myös äänestäjien tietoon.

Toimituksen poiminnat