mikkonummelin

" Voisitko tulla lauantaina ilmaiseksi töihin? "

  • Juha Sipilän hallitus nimityspäivänään
    Juha Sipilän hallitus nimityspäivänään

Minulle tupsahti sähköpostiin Ylempien toimihenkilöiden YTN:n tiedote kilpailukykysopimuksesta. Sen mielenkiintoisin kohta on työajan pidentämistä koskeva osio, jossa lukee seuraavasti (lainattu tähän kokonaisuudessaan ja muutama kursivointikorostus lisätty):

----- lainaus alkaa

Työajan pidentäminen 24 tunnilla vuodessa

Vuosittaista työaikaa pidennetään 24 tunnilla vuodessa ansiotasoa muuttamatta aikaisintaan 1.1.2017 alkaen.
 
Ensisijaisesti työajan pidentämistapa sovitaan paikallisella sopimuksella. Paikallisen sopimuksen säännöllisen työajan pidentämisestä tekee luottamusmies tai rekisteröity yrityskohtainen työntekijöiden yhdistys. Jos näitä ei työpaikalla ole, sopimuksen tekevät työntekijät yhdessä.
 
Jos työajan pidentämisestä ei tehdä paikallista sopimusta marraskuun loppuun mennessä, työnantajalla on mahdollisuus pidentää työaikaa enintään 12 tunnilla kuudessa kuukaudessa työehtosopimuksen perälautamääräysten mukaan. Tämä tarkoittaa, että tällöin työnantaja voi:

  1. Ensisijaisesti pidentää työntekijän työpäivää enintään 2 tunnilla. Työajan pidentämisestä on ilmoitettava vähintään viikkoa ennen.
  2. Jos päivittäisen työajan pidentäminen edellyttää työntekijän suostumusta (työsopimuksessa sovittu työpäivän enimmäispituus) ja työntekijä kieltäytyy päivittäisen työajan pidentämisestä, toissijaisesti työnantaja voi osoittaa työaikaa työntekijän vapaapäivälle. Tällöinkin työajan pidentämisestä on ilmoitettava viikkoa ennen. 

Monen työntekijän työsopimuksessa on sovittu työpäivän enimmäispituudeksi 7,5 tuntia, jolloin työntekijällä on mahdollisuus kieltäytyä päivittäisen työajan pidentämisestä. Siksi perälaudassa on toissijainen määräys työajan pidentämisestä kokonaisilla päivillä. Kokonaisia päiviä koskevaa perälautamääräystä sovelletaan kuitenkin vasta silloin, mikäli työntekijä kieltäytyy päivittäisen työajan pidentämisestä.
 
Kaikista sopimukseen liittyvistä kysymyksistä voit olla yhteydessä yrityksesi luottamusmieheen/henkilöstöedustajaan.

----- lainaus päättyy

Ilmoitan tässä vaiheessa julkisesti, että jos minua pyydetään tekemään 9,5-10 tunnin päivää 7,5-8 tunnin palkalla tai lauantaiksi tai sunnuntaiksi töihin ilmaiseksi, ylityökorvauksista puhumattakaan, kieltäydyn. En koe olevani työnantajalleni nykyistä enempää hyödyksi tällaisilla työajan pidennyksillä, koska kymmenen tunnin päivä on itsessään poikkeuksellisen rasittava ja viikonlopun jäädessä vajaapituiseksi, joutuu seuraavaa viikkoa tekemään myös poikkeuksellisen väsyneenä.

Toisaalta, mikäli ylimääräinen työpanos osoittautuisi tärkeäksi ja parantaisi oman tai muun työnantajan liiketoiminnallisia edellytyksiä, se on erinomainen syy maksaa palkka ja ylityökorvaukset  kuten oikeudenmukaista on.

Tällä hetkellä kilpailukykysopimuksen "onnistumista" juhlitaan. Olen varma, että kun sitä aletaan oikeasti panna ruohonjuuritasolla täytäntöön, siitä tulee korpilakkoja ja ulosmarsseja enemmän kuin mitä sillä työajan ja työtehon pidennyksiä on koskaan tavoiteltukaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Että ihan poliittisia lakkoja Sipilän hallituksen kaatamiseksi?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Ei tässä tapauksessa poliittista lakkoa vaan työmarkkinakonflikteja vielä teoreettisista työsopimusten rikkomisista.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Täällä Ruotsissa voidaan määrätä väliaikaisesti ay-paikallisosaston suostumuksella ns. kollektiiviset (eli pakoliset ylityöt). Jos joustavaa työaikaa sovelletaan, niin tällöin ei tarvitse edes maksaa ylityökorvauksia. Näin on näreet länsinaapurissa.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Määrätä? Vapaaehtoiselta tuo kuullostaa jos vaatii suostumuksen. Aika monessa firmassa samaa mallia käytössä, sitä paikallista sopimista katsos.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #6

Ammattiosasto (työnantajan aloitteesta) päättää ja työmiehet tekevät työt!

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #7

Ja työntekijät valitsevat ammattiosaston väen, et sinä tuosta pakotusta saa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #8

Noin voi sanoa suurissa työpaikoissa. Niissä ammattiosasto muodostuu niistä sos.demeista, jotka viitsivät niiden kokouksissa käydä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin Vastaus kommenttiin #9

No toki sinulla on omakohtaistakin kokemusta paikallisista markkinoista.

Itsekin päässyt seuraamaan läheltä ruotsalaista työelämää ja ollut siinä osallisenakin. En usko että siellä menisi sellaisenaa kollektiivinen työajan lisäys läpi, sen verran siellä väki arvostaa vapaa-aikaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #10

Kyllä niitä täällä Scanialla aina välistä harjoitetaan, ja facki kiittää!

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Yksi malli olisi että viikossa olisi yksi puoli tuntia pidempi päivä.

Tai vaihtoehtoisesti liukumasaldoja "rokotettaisiin" puolella tunnilla viikossa, siis aloilla joissa on saldot käytössä.

Käyttäjän JussiNummelin kuva
Jussi Nummelin

Tämä olisi tasapuolista ja läpinäkyvääkin. Joku viikko voisi tehdä parin seuraavan viikon tunnit sisälle.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Täältä kommentoimata puuttuu ne samat jotka Li Anderssonin 6 tunnin ehdotusta itkivät.. nyt ne hyppivätkin riemusta,kun tehdään 10 tuntia 8 tunnin palkalla.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Totta kai hyppivät riemusta, jos ei itse tarvitse sitä pidennettyä työpäivää tehdä.

Jyrki Paldán

Ehkä vielä olennaisempana että heidän sijoituksensa ja yrityksensä tuottavat paremmin kun muut tekevät pidempää päivää samalla hinnalla. Sehän on varsin hyvä syy pomppia ilosta, kun ei tarvitse tehdä nykyistä enempää mutta saa nykyistä enemmän. Täysin riippumatta siitä että jo alkutilanteessa sai potentiaalisesti satoja kertoja enemmän massia kuin mikään muu luokka.

Käyttäjän deneidez kuva
Petri Pakarinen

Hienoa olkinukkeilua taas. Liin ehdotus on järjetön ja tämä kiky taas hemmetin typerä.

Toimituksen poiminnat