Vain sääntöjen mukainen avioliittoon vihkiminen on pätevä

Mikäli sukupuolineutraali avioliittolaki astuu ensi vuonna voimaan liitännäislakeineen aikataulussa ilman, että siihen olisi tullut muutosta esimerkiksi "Aito avioliitto"-kansalaisaloitteen käsittelyn johdosta eduskunnassa, mahdollistaa se samaa sukupuolta oleville pareille siviilivihkimisen avioliittoon kuten avioliittolain (234/1929) 4. luvussa todetaan. Muutamissa viimeaikaisissa artikkeleissa kuten tämän päivän Helsingin Sanomien jutussa on esitetty, että myös samaa sukupuolta olevan parin kirkollinen vihkiminen voisi olla mahdollinen, jos joku pappi suostuisi sellaisen toimittamaan. Laki kuitenkin sanoo muuta.

Avioliittolain (234/1926) 16 § 1. momentti sanoo ensinnäkin, että "Sen lisäksi, mitä vihkimisestä säädetään 15 §:ssä, kirkollisen vihkimisen muut ehdot ja muodot määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan.". Kirkkojärjestyksen (1055/1993) 18 § 1. momentissa vastaavasti todetaan, että "Kihlakumppanit vihitään kirkollisesti avioliittoon kirkkokäsikirjassa määrätyllä tavalla. Vihkimisen toimittaa pappi.". Kun katsotaan sitten kirkkokäsikirjan avioliittoon vihkimisen kaavaa, havaitaan, ettei se ole sukupuolineutraali, vaan perustuu velvoittavilta osiltaankin siihen, että vihkiminen tapahtuu aviomieheksi ja aviovaimoksi, ei mieheksi ja mieheksi tai vaimoksi ja vaimoksi. Väärin toimitettu vihkiminen ei siis ole pätevä. On toki ikävää, että lain voimaantultua joudutaan tilanteisiin, jossa jotkut ajavat oikeusjuttuja toisten henkilöiden keskenään solmimien avioliittojen pätevyyttä vastaan, mutta viime kädessä väestörekisterimerkintöjen juridinen oikeutus on tuomioistuimista haettava.

Muissa maissa, joissa sukupuolineutraali avioliittolaki on säädetty, on kirkollinen vihkiminen tai muu uskonnollisen yhdyskunnan toimittama vihkiminen tullut mahdolliseksi vasta sen jälkeen kun kyseinen uskonnollinen yhdyskunta on itse sukupuolineutraalin vihkikaavan hyväksynyt. Näin ovat tehneet esimerkiksi Ruotsin ja Islannin kirkolliskokoukset. Tanskassa parlamentti saa suoraan muuttaa kirkkolakia ja siellä samaa sukupuolta olevien parien kirkollinen vihkiminen on tällaisen lainmuutoksen vuoksi mahdollista nykyään. Norjassa kirkko ei toistaiseksi ole sukupuolineutraalia vihkikaavaa hyväksynyt, joten kaikki pätevät avioliittoon vihkimiset on siellä toimitettu siviiliteitse tai hajatapauksittain vihkioikeuden omaavissa sellaisissa uskontokunnissa, joissa samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen on hyväksytty.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu