mikkonummelin

Älä hötkyile - paitsi, jos ostat olutta tai siideriä!

  • Prismat ovat nyt auki aikaisempaa myöhempään ...
    Prismat ovat nyt auki aikaisempaa myöhempään ...
  • ... mutta olut- ja siiderihyllyt eivät.
    ... mutta olut- ja siiderihyllyt eivät.

Käväisin tänään paikallisessa Prismassa ensimmäistä kertaa sen jälkeen kun se oli ottanut laajemmat aukioloajat käyttöön kauppojen aukioloa koskevan lain tultua kumotuksi vuodenvaihteessa. Kaupan aulassa asiakkaita tervehtivät ilmoitukset vähemmästä kiireestä kauppaan aukioloaikojen puitteissa, mutta kaupan sisäpuolella olut- ja siiderihyllyjen edessä on tuttuun tapaan maininta sallituista myyntiajoista.

Käytäntö on jopa kiristynyt, koska aikaisemmin kun kauppa meni kiinni samaan aikaan kun alkoholin myyntikielto alkoi, ainakin joissakin kaupoissa oli mahdollista ostaa juomat vielä, jos ne olivat olleet asiakkaan hallussa ennen kello 21:tä. Nyttemmin kun kauppa on auki siitä vielä pari tuntia, edellytetään juomien tuomista kassalle asti ennen kiellon alkua.

Olisikohan tämä alkoholin myyntirajoitus syytä myös päivittää nykyaikaan, joko kokonaan poistamalla se tai pidentämällä sallittua alkoholin myyntiaikaa esimerkiksi kello 7-23 välille asti, jolloin se suurimmassa osassa kauppoja suunnilleen kattaisi aukioloajat?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Itse asiassa riittä, että olet ottanut oluen hyllystä ennen yhdeksää. Voit maksaa sen yhdeksän jälkeen. Voin kuvitella sen vapauden tunteen minkä tämä tieto sinulle tuo.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Etkö lukenut linkittämässäni kuvassa olevaa Prisman juomahyllyjen tekstiä?

Käyttäjän MarkkuJohannesLikitalo kuva
Markku Likitalo

Anteeksi! Hötkyilin! Sori siitä, lyhyt oli blogi mutta puolet taisin lukea. Isoimmissa kaupoissa ongelma on se, että myyjä ei voi kontrolloida tilannetta, hänen pitäisi itse huomata onko asiakas ottanut pullon ennen yhdeksää vai ei, jossain prismassa onnistunee vain yhden myyjän olemalla passissa kaljahyllyllä. Eipä siinäkään mitään järkeä ole, muutenkin puhutaan kuitenkin useimmiten joistain minuuteista mihin tuo vaikuttaa. Tuskin kukaan ensin menee kaljahyllylle ja sitten kiertelee tunnin kaupassa. Tosin se helpottaisi asiakasta, mutta pysyykö myyjä kärryillä kuka otti pullon ennen yhdeksää ja kuka ei. Ei tietenkään.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten sen muka voisi kassalla todistaa mihin kellonaikaan on ottanut juomat hyllyltä?
Monet korttelikapakat menisivät konkurssiin jos juomia saisi hakea viimeisilläkin vuorokauden tunneilla.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #6

Hyvä ajatus työllistämisen kannalta ja kustannukset laitettaisiin kai juomien hintaan.

Pekka Iiskonmaki

#3
Onko niitä korttelikapakoita vielä Suomessa?

Eikö ne ole jo menneet nurin. Alkoholiveroa on korotettu joka vuosi viimeiset kymmenen vuotta. Ei sellaista kestä mikään elinkeino.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toinen tällä aluella on jäljellä, toinen meni ihan sananmukaisesti nurin kuin joku aikaa sitten rakennus purettiin.

Pekka Iiskonmaki

#8
Ei se toinenkaan kauan notku. Ei olutta voi myydä kympin tuoppi edes Suomessa.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #10

Ihmiset seurustelevat nykyisin netissä. Minun nuoruudessani mentiin kapakkaan tapaamaan ihmisiä.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #11

#11
Noin se menee ja juomat haetaan Virosta. Suomesta on tullut kiva yhteiskunta. Täältä on helppoa lähteä ulkomaille ja ei koe nopeasti koti-ikävää.

Mikä meni munilleen? Unohdettiin ihminen.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #16

Ihmisen tarkoitus on rahan kierrättäminen.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #17

#17
Luontoäidille riittää, kun vain lisääntyy ja jatkaa sukuaan. Kaikki muu on siihen liittyviä toimintoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #18

Luontoäidille ihminen on onnettomuus.

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Osa juomistahan on usein lukittavissa kaapeissa, joten niitä ei enää saa yhdeksän jälkeen. Itse kävin jo jemmaamassa näitä pulloja vessapaperihyllyyn, saappaisiin sisälle ja koiranruokasäkkien taakse jos tarvitsee yhdeksän jälkeen lähteä ostoksille.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Onhan tuo alkoholijuomien myynnin rajoittaminen 9-21 väliseen aikaan täysin järjetöntä. Nyky-yhteiskunta kun pyörii 24/7.

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

Kaupoista saa alkoholijuomia laillisesti myös kl 21-09 välillä, kunhan ostaa vain ykkösvahvuisia. Tämän tietää jokainen alkoholisti ja aika moni muukin.

24/7 vapaus myydä kaikkia alkoholijuomia on ainoa järkevä vaihtoehto.

Vähenee hamstraaminen "varalle" (ihan kuin joku juomaan ryhtynyt jättäisi varaoluet juomatta). Vähenee haitta muille asiakkaille, mm. noin kello 20:30 alkava jonotus kaljanhakijoiden seurassa.

Saattaa jopa vähentyä alkoholin kulutus, kun ottaa sen vastareaktioita aiheuttavan sääntelyn pois.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Asioin harvoin kaupassa iltamyöhällä, mutta sitäkin useammin aamuisin. Heti seitsemän jälkeen valikoima on siinä mielessä suppeimmillaan, että tuore leipä ei ehkä ole ehtinyt hyllyyn asti, eikä alkoholijuomia voi ostaa. Klo 9 tilanne on molempien tuoteryhmien osalta korjaantunut, ja varsinkin kaljasatseja alkaa tuossa vaiheessa körötellä kassahihnalla tämän tästä.

Ehkä todellakin on periaatteellinen epäkohta, että myymälän aukioloaika ja tietyn tuotteen myyntiaika eivät ole yksi yhteen. Silti uskon, että kalja-asiakas esimerkiksi vuoden mittaan kykenee ostamaan juuri sen olutmäärän jonka katsoo tarvitsevansa. Kaksituntisia jaksoja ilman alkoholin myyntiä aamuin illoin voidaan ehkä yrittää pitää vähittäiskauppa-alan tekemänä raittiustyönä, ja toisaalta tietynlaisena viihtyisyyselementtinä niille asiakkaille, jotka eivät osta olutta.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Itse odotan kaikkein eniten ravintoloille ulosmyyntilupaa. Mutta sallisin myös alkoholin myynnin kellonajasta riippumatta.

Pekka Iiskonmaki

#15
Kyllä tuo toimii EU:n -alueella ja maissa joissa euro on käytössä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Havaitsin tänään kuntosalille mennessäni, että Ruoholahden Citymarket oli valinnut toisin kuin Olarin Prisma ja ilmeisesti alkoholiasetuksista johtuen pitänyt aukioloaikansa lähes sellaisinaan, mitä ne olivat ennen lainmuutostakin. Ainoa muutos oli kaupan sulkemisajan myöhentäminen lauantaisin kello 18:sta 21:een. Arki- ja lauantaiaukioloiksi oli siis määritelty 9-21 (eli nimenomaan sallitut alkoholin myyntiajat) ja sunnuntaiaukiolo oli edelleen 12-18.

Toimituksen poiminnat