mikkonummelin

Immateriaalinen kasvu ei voi täysin korvata materiaalista kasvua

  • Kopiosuojaukset ovat tosiasiassa digitaalisten tuotteiden laatua huonontavia käytönestoja
    Kopiosuojaukset ovat tosiasiassa digitaalisten tuotteiden laatua huonontavia käytönestoja

Ympäristön- ja ilmastonsuojelun nimissä on pohdittu talouskasvun rajoja ja välillä tultu lopputulokseen, jonka mukaan materiaalinen kasvu voitaisiin yrittää korvata immateriaalisella kasvulla. Tällaista kehitystä on toki tapahtunut itsestäänkin kun musiikkia ja elokuvia välitetään yhä useammin verkossa fyysisen median kuten CD-, DVD- ja BluRay-levyjen sijasta ja paperin kulutus on vähentynyt kun uutisvälitys tapahtuu myös yhä enemmän verkkosivujen välityksellä ja E-kirjatkin yleistyvät. Paljon toiveita on myös kohdistettu siihen, että perinteinen teollisuus voisi runsaasti energiaa kuluttavana vähentyä ja korvautua mahdollisimman paljon tietoverkkoja hyödyntävillä palveluilla.

Immateriaaliseen kasvuun ja uusiin toimintamuotoihin liittyy myös ongelmia. Eräs niistä on se, että digitaaliset sisällöt ovat kopioitavissa ja välitettävissä eteenpäin ilmaiseksi joko laillisesti tai laittomasti. Yritykset kehittää kopiosuojauksia ovat tuomittuja epäonnistumaan, koska ne mielletään käytönestoiksi, jotka haittaavat digitaalisen tuotteen laillisestikin ostanutta käyttämästä sitä haluamallaan tavalla ja haluamissaan laitteissa omaan käyttöönkin. Jos joku lataa E-kirjan tai videon, hänellä on hyvä syy olettaa voivansa tallentaa sen kiintolevynkulmalleen tai muistitikulleen ilman, että sen olisi toimiakseen kysyttävä jatkuvasti purkukoodiavaimia muualta verkosta ja ettei kukaan voisi ottaa sitä enää pois estämällä selväkieliseen muotoon saattamisen esimerkiksi tietyn vanhentumispäivämäärän jälkeen tai muista mielivaltaisista syistä kuten siksi, että digitaalisen tuotteen alunperin tarjonnut palvelu on kadonnut verkosta. Tekijänoikeuksia ja patenttioikeuksia käsitteleviä lakeja pitäisi huomattavasti lieventää nykyisen niiden jatkuvan kiristämisen sijasta.

Toinen immateriaalisiin tuotteisiin liittyvä ongelma on se, että niiden kaupankäynnissä käy ohessa materiaalinen yhdensuuntainen rahan sivuvirta. Alunperin Habbo Hotelin huonekaluja, sittemmin useiden verkkopelien rahalla ostettavia lisäominaisuuksia on pidetty suurina liiketoimintainnovaatioina, jotka mahdollistaisivat tietotekniikan alan uuden nousun. Käytännössä virtuaalisten huonekalujen tai peliä helpottavien ominaisuuksien ostamisen ja puhtaiden rahapelien kuten verkkopokerin välissä on veteen piirretty viiva. Suurimmat maksullisten verkkopelien ja niiden virtuaaliominaisuuksien myyntivoitoista tulevat peliriippuvaisilta ihmisiltä, osa myös alaikäisiltä pelaajilta, jotka pelaavat luvatta tai epähuomiossa isoja summia vanhempiensa rahoja. Monet ovat kyseenalaistaneet koko liiketoimintamallin nykymuodossaan.

Ihmiskunta tarvitsee jatkossakin myös materiaalista prosessiteollisuutta, maa- ja metsätaloutta ja energiantuotantoa, toivottavasti ympäristöystävällisillä tavoilla. Tietotekniikka ja immateriaalituotteet ovat rikastuttaneet elämäämme, mutta kannattaa aina pitää silmällä sitä, missä arvo-omaisuus menee ja kenen käsiin esimerkiksi suurten kaupunkien asuntovarallisuus, strategiset luonnonvarat kuten puhdas vesi tai kiinteä maaomaisuus kasautuu. Mahdollisesti nykyistä harvemmille ja huomaamatta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat