mikkonummelin

Schengen-passivapausalue voi toimia siirtolaisvirroista huolimatta

  • Euroopan Unioni ja Schengenin passivapausalue
    Euroopan Unioni ja Schengenin passivapausalue

On monia asioita, joita poliitikot tai osa mediasta toistaa moneen kertaan ja sitten ne alkavat vähitellen kypsyä ihmisten keskuudessa itsestään selvyyksiksi, joita ei sovi kyseenalaistaa, vaikka lähtöoletus olisi jo alusta alkaen väärä. Eräs tällainen hokema, joka on nyt erityisen suosittu on, että "Schengen-alue ei voi toimia, jos sen ulkorajat vuotavat", eli ajoittain eri syistä olevia siirtolaisia siirtyy passivapausalueen sisäpuolelle, tyypillisesti pakoon konfliktialueilta.

Tehokas ulkorajavalvonta on myös Schengenin sopimuksen perusteissakin ja siitä on puhuttu Euroopan Unionin koko olemassaolon ajan. Tästä huolimatta jos tarkkaan katsoo, on Schengen-alueen sisäpuoli jo nykyisellään kokonaisuutena erittäin monikulttuurinen ja eri jäsenmaiden elintasoerot ovat suuria. Työperäinen muutto on jo nyt arkea, erityisesti matalamman elintason maista korkeamman elintason maihin. Jonkin verran liikkuu myös kerjäläisiä. Vastaavasti korkeamman elintason maista tehdään ostosmatkoja ja investointeja matalamman elintason maihin. Euroopan Unionissa heijastuu edelleen kovin jyrkkänä entisen rautaesiripun eri puolilla olleiden maiden erot ja kulttuurilliset pohjois-eteläsuuntaiset erot.

Tämä siis tarkoittaa, että Schengen-alue voi toimia myös niin, että sen ulkorajat ylittää säännöllisesti ihmisiä suuntaan tai toiseen. Ongelmia tulee lähinnä siitä, jos lyhyessä ajassa ihmismäärät ovat kovin suuria ja aineelliset tarpeet runsaita. Tällöin olisi ensiarvoisen tärkeää, että tulijoiden rekisteröinti ja tasaaminen jäsenmaiden välillä olisi helpompaa. Erityisesti Suomen olisi mahdollista ottaa paljon enemmän vastaan maahanmuuttajia. On toisaalta odotettavissa, että kuukaudet ja vuodet eivät ole veljiä keskenään ja suurimman osan ajasta EU:hun pyrkiminen Lähi-Idästä ja Afrikasta olisi nykyistä vähäisempää.

Schengenin sisäisen alueen valvontaa ja turvallisuustoimia voidaan hoitaa myös niin, ettei ihmisten liikkuvuuden haittaamista tarvitsisi tehdä juuri alueen sisärajoilla niitä sulkemalla. Vaatimukset sisärajojen sulkemista sisältävät monien mielessä ikäväntuntuisen sivuagendan kyseenalaistaa myös EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden ilmentymät ja estää myös alueen sisäistä työperäistä maahanmuuttoa tai alkaa karsia sisärajoilla maahantulijoita etnisin tai uskonnollisin perustein. Vielä pidemmälle vietynä sisärajojen sulkeminen voi tarkoittaa erilaisia tapoja vangita jäsenmaiden kansalaisia omien rajojensa sisään, esimerkiksi niin, että rajan yli pääsee, mutta ilman suurinta osaa omaisuudesta tai vaikkapa oikeutta nostaa eläkkeitään tai muuta nykyään laillista tukimuotoa kuten päivärahoja rajan yli, vaikka ehdot muuten täyttyisivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Mitä merkitystä on passeilla, jos ihminen voi liikkua muutenkin?
Seutulassa tarkastellaan passit ja joukkomatkalaiset Torniossa menee ja tulee kuten haluaa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kysymys ei ole pelkistä Suomen rajoista vaan myös Baltian maista ja muusta Schengenin sisäalueesta, jossa on paljon maarajoja. Liian tiukat rajatarkastukset aiheuttavat vanhan kokemuksen perusteella myös Tallinnan laivoille mielettömät jonot molemmin puolin Suomenlahtea.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi siis lentokentillä mielettömästi edelleen jonotetaan. Matkalle passeitta ja ei tarvitse jonottaa. Passit pois ihan noin aattesi mukaan maailmanlaajuisestikin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #3

Lentokoneita koskevat tiukahkot turvamääräykset ja minunkin mielestäni ne ovat paikoitellen ylilyötyjä, erityisesti nesteiden kuljettamisen osalta.

Toimituksen poiminnat