mikkonummelin

Perustuslaki estää rahastamasta tutkintokoulutuksilla mielivaltaisesti

  • Perustuslakikin asettaa tutkintokoulutuksella rahastamiselle rajoja
    Perustuslakikin asettaa tutkintokoulutuksella rahastamiselle rajoja

"Koulutusvienti" on sitkeässä istuva muotisana, jota käytetään jatkuvasti perusteena säätää EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille lukukausimaksut, tämä tavoite on myös Sipilän hallituksenkin ohjelmassa. Jos kuitenkin tarkemmin ajatellaan, niin sellainen, että suomalaiset yliopistot rahastaisivat Suomen alueella suoritettavista tutkinnoista, ei määritelmällisestikään ole mitään vientiä, vaan sisämarkkinatoimintaa, eli koko "koulutusvienti" on tässä mielessä terminä harhaanjohtava. Suomalaisten oppilaitosten ulkomailla tapahtuva toiminta, joka voi jo nykyisellään olla maksullista, sen sijaan täyttää viennin määritelmät paremmin.

Kuten kaikki tietävät, vuosina 2010-2014 voimassa ollut ja rauennut EU- ja ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita koskenut lukukausimaksukokeilu epäonnistui surkeasti. Maksujen perimiseen ja stipendijärjestelmiin upposi rahaa enemmän kuin maksuilla itsessään pystyttiin keräämään rahoja. Jotkut ovat mahdollisesti ajatelleet, että "valuvirheen" voisi korjata niin, että stipendijärjestelmää ei kehitettäisi tai vaadittaisi yliopistoilta pakollisena, vaan sisään otettaisiin vain aidosti maksukykyiset ulkomaalaiset opiskelijat. Tällainen tavoite kuitenkin kaatuisi, paitsi mahdolliseen hakijamäärien tyrehtymiseen, myös Suomen perustuslakiin. Sen 16 §, joka koskee sivistyksellisiä oikeuksia, kuuluu:

-----

16 §

Sivistykselliset oikeudet

Jokaisella on oikeus maksuttomaan perusopetukseen. Oppivelvollisuudesta säädetään lailla.

Julkisen vallan on turvattava, sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään, jokaiselle yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perusopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä.

Tieteen, taiteen ja ylimmän opetuksen vapaus on turvattu.

-----

Se on menty kirjoittamaan muotoon, jossa oikeus maksuttomaan perusopetukseen, samoin kuin "yhtäläinen mahdollisuus saada kykyjensä ja erityisten tarpeidensa mukaisesti myös muuta kuin perustopetusta sekä kehittää itseään varattomuuden sitä estämättä" tarjotaan jokaiselle (Suomen lain soveltamisen piirissä olevalle) eikä pelkästään Suomen kansalaisille! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kun opiskelija otetaan suomalaiseen oppilaitokseen ja hän sillä perusteella saa oleskeluluvan Suomen alueelle, mahdollinen maksukyvyn puute on tavalla tai toisella pystyttävä kompensoimaan. Perustuslakia voi toki muuttaa, mutta se on hankalan prosessin takana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Oscari Wirola

Onneksi Mikko tuot esille suuren hölmöyden, jota maassamme ollaan tekemässä. EI kukaan ole kiinnostunut Suomessa saatavasta koulutuksesta, jos se maksaa kustannusten mukaisesti. Suomalaiset oppilaat menettävät tärkeä kansainväliset kontaktit ja maastamme muodostuu koulutuksen umpilisäke. Kansainvälisyys on enemmän kuin tärkeätä, niin tieteellemme kuin sivistyksellemmekin, Miksi me omaehtoisesti haluamme romuttaa kaiken?

Toimituksen poiminnat