mikkonummelin

Mielipiteitä Sipilän puheesta

  • Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitämässä työmarkkinapuhettaan
    Pääministeri Juha Sipilä (kesk) pitämässä työmarkkinapuhettaan

Kuuntelin Sipilän puheen äsken.

Se ei koskenut kovinkaan paljoa omaa ammattialaani tai omia tulojani tai etuuksiani niitä vähentävästi.

Siitä huolimatta se suututti, koska se perustui pitkälti valheille ja puolitotuuksille ja yritti viedä huomiota pois Suomen työrauhaongelmista koukkailemalla pakolaisasioissa ilman varsinaista päämäärää. Sipilän on kuitenkin hyvä ymmärtää, että pakolaisasioiden sekoittaminen työehtojen kokonaisuuteen tai suomalaisen hyvinvointivaltion ylläpitämisen mahdollisuuksiin ei ole kovin uskottava tai pitkäjänteinen tie, kustannukset muutamasta kymmenestätuhannestakaan pakolaisesta ja heidän kotouttamisestaan ovat mitättömiä verrattuna muihin tärkeisiin valtionbudjetin kohtiin kuten eläkkeisiin, muihin sosiaalimenoihin, maataloustukiin, maanpuolustukseen, koulutukseen - lähes mihin tahansa!

Sipilän puheen ja hallituksen peräänantamattomuuden käytännön seuraus tulee olemaan se, että ammattiyhdistysliikkeiden johto ja lakimiehet sekä vasemmistopuolueiden poliittiset asiantuntijat näkevät vähintään samojen savuverhojen läpi kuin minäkin, todennäköisesti paljon enempienkin, jolloin juopa työntekijä- ja työnantajapuolten välillä palvelualoilla ja uhanalaisilla ja suuria muutoksia kokeneilla teollisuusaloilla kasvaa entisestään. Lakkoherkkyys ja sen aikaansaamat tuotannon pysähtymiset ja taloudelliset vahingot tulevat kasvamaan hyvin suurella todennäköisyydellä, ehkä myös ilkivalta ja väkivaltakin.

Käytännössä näkyvissä oleva kehitys on murheellinen ja varoitusmerkit näkyvissä myös monille keskituloisillekin, erityisesti perheille. On nähtävissä, että naisvaltaisten alojen voimakkaat heikennykset voivat johtaa siihen, että perheelliset avioliitossa elävät naiset epäsuorasti painostetaan ulos työelämästä kokonaan kotiin, mikäli vähääkään isompia tuloeroja puolisoiden välillä olisi. Korkeakoulutetut ja hyvätuloisissa ammateissa olevat vanhemmat voivat ehkä omien työehtojensa kannalta muuten päästä helpolla, toki huomioiden naisia koskevat perheellistymisen erityisriskit, mutta ilmassa leijuu suuri koulutuksen kaupallistumisen ja maksullisuuden lisääntymisen uhka, vaikkei sitä ole vielä sanottu monin paikoin ääneen muuten kuin EU/ETA-maiden ulkopuolisten opiskelijoiden osalta. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka oma talous ei muodollisesti olisi uhattuna, käy kuitenkin oman aikuisen jälkikasvun opintolaskujen kuittaaminen hyvinkin kalliiksi. Opiskelijoiden tulisi pitää varansa ja kaikin puolin välttää tukemasta Sipilän hallituksen nykyisiä hankkeita.

STTK ja Akava ovat ojentaneet sovinnon kättä sen verran, että ovat avanneet keskustelun lomarahoista. Hyväksyn tämän lähestymistavan muuten, mutta mainittujen keskusjärjestöjen, joista Akava on omani, tulisi kuitenkin liittää mukaan lausuma siitä, että eivät millään tavoin edellytä SAK:n lähtevän samaan tarjoukseen ja erityisesti mainita perusteissaan, että SAK:n alla on liittoja, kuten PAM, joiden palkka- ja työsuhdeasiat ovat toimeentulon kannalta niin veitsen terällä, ettei niistä mitenkään voi inhimillisesti leikata.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jukka Laine

Tämähän on vasta alkua.

http://www.verkkouutiset.fi/talous/imf%20suomi-40916

Mitä ne Kreikassa tekivät. Lakkoilivat maan konkurssiin. Vaikka hallitus perääntyisi troikka ei peräänny. Rinne alkaa Suomen tsiprakseksi?

Käyttäjän ReijoManttari kuva
Reijo Mänttäri

"Siitä huolimatta se suututti, koska se perustui pitkälti valheille ja puolitotuuksille ja yritti viedä huomiota pois Suomen työrauhaongelmista koukkailemalla pakolaisasioissa ilman varsinaista päämäärää."

Kun syytetään valehtelusta tai vaikkapa vain puolitotuuksista, niin usein on kysymys vain väittäjän kannan vastaisesta mielipiteestä.

Mielestäni Sipilä ei syyllistynyt kumpaisenkaan, ei valehteluun eikä puolivalehteluun.

Pitää keskittyä hätätilan hoitamiseen, ja sen sanoman Sipilä antoi ja sai mielestäni kansaa puolelleen, että ammattiliittojen on tehtävä loikka halvempiin kustannuksiin yhteisymmärryksessä mahdolliseksi.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Sipilä lähinnä toisteli puheessaan vanhoja fraasejaan. Pääsisältö oli, että ulkomaankauppa elpyy, kun yritysten työvoimakustannuksia vain tarpeeksi alennetaan. Se on itsensä pettämistä. Suomella pitää olla myytäväksi sellaisia tuotteita, joita maailmalla halutaan ostaa. Jos tuotteet eivät vastaa kysyntää, eivät ne kaupaksi mene, vaikka työntekijät työskentelisivät ilmaiseksi.

Edelleen Sipilä kauppasi keinoksi työajan pidennystä 20 minuutilla työpäivää kohti, mikä hänen mielestään on mitätön uhraus, kun ansiot säilyvät ennallaan. Keino on kelvoton. Ei työntekijän pidennetty oleskelu työpaikalla tuota mitään. Työajan pidennysten pitää olla vähintään työpäivän pituisia ennen kuin niillä on aitoa merkitystä. Vaarana kuitenkin on työttömyyden lisääntyminen lisättyjen työpäivien suhteessa.

Kun tämä puoli sivuutetaan, on parin arkipyhän poisto paikallaan. Lisäksi voidaan sopia lomarahan pienentämisestä ja vastaavasta lomien lyhentämisestä tai lomien pitämisestä ennallaan, mutta palkattomana.

Tällä tavoin voidaan hyvinkin saavuttaa 2 - 3 prosentin alennus työvoimakustannuksiin. Sen lisäksi voidaan alentaa työnantajan eläke- ja sosiaaliturvamaksua niin, että kokonaisvaikutus on tavoiteltu 5 prosenttia.

Esittämäni keino on varmasti parempi ja ennen kaikkea tasapuolisempi kuin hallituksen kaavailemien pakkolakien toteutus. Varmaa ei ole edes se, ovatko ne toteutettavissa. Joka tapauksessa hallitus alentaa työvoimakuluja tavalla tai toisella. On parempi, että työmarkkinajärjestöt päättävät itse, miten kulujen alennus toteutetaan.

Nyt hallitus odottaa vaihtoehtoisia esityksiä. Tilaisuus on syytä käyttää. Jos ja kun siten päästään ulos nykyisestä pattitilanteesta, jää työmarkkinajärjestöille reilu noin vuosi aikaa suunnitella tulevaisuutta. Ei maailma yhteen sovintoon kaadu.

Toimituksen poiminnat