mikkonummelin

Kouluruokailun arvostus ja maksuttomuus

  • Suomalainen kouluruokailu
    Suomalainen kouluruokailu
  • Esimerkki amerikkalaisesta kouluruoasta
    Esimerkki amerikkalaisesta kouluruoasta

Valion toimitusjohtaja Annikka Hurme on esittänyt, että kouluruokailun voisi muuttaa Suomessa maksulliseksi, jotta sen arvostus paranisi. Nykyiselläänhän verovaroista rahoitettu kouluruokailu julkisissa kouluissa on maailmalla harvinaisuus ja universaalina etuutena vain Suomessa ja Ruotsissa. Joissakin muissa maissa kouluruokailun maksullisuus tai maksuttomuus riippuu vanhempien varallisuudesta ja tuloista.

Kouluruoan arvostus on kuitenkin huono peruste periä kouluruokailusta erillistä maksua oppilaiden vanhemmilta. Syynä tähän on se, että palvelun käyttäjä on tässä tapauksessa eri kuin maksaja, jolloin oppilaalle itselleen ei näy se, miten rahat ruokailuun joudutaan ansaitsemaan. Oppilaan näkökulmasta ainoa seikka, joka muokkaa hänen arvostustaan kouluruoasta on sen laatu.

Kouluruokailuun käytetään Suomessa nykyisellään keskimäärin 2,80€ yhden peruskoululaisen tai toisen asteen oppilaitoksen oppilaan ateriaa kohti ja näinkin pienillä rahasummilla pystytään usein saamaan aikaiseksi hämmästyttävän monipuolisia ateriakokonaisuuksia. Ei toisaalta pitäisi käydä yksipuolista keskustelua siitä, onko kouluruoka yleisesti korkea- vai heikkotasoista, vaan pitää huomata, että laatukysymys on ateriakohtainen. Täsmälleen sama kouluruokala saattaa tarjota joinakin päivinä erityisen herkullisia annoksia ja joinakin muina päivinä sellaisia, joita suuri osa aikuisista ei suuhunsa pistäisi.

Jonkinlaiseksi ratkaisuksi laadun parantamiseksi voitaisiin käyttää mielipidekyselyä, mutta siinä saatetaan karahtaa siihen ikävään tosiseikkaan, että vaikka 2,80€/päivä olisikin keskimäärin annoksen raaka-ainehinta, saattaa olla niin, että suositumpien ruokien hintalappu onkin tätä korkeampi ja joidenkin vähemmän suosittujen tätä matalampi. Pelkkien herkkuruokien valikoiminen saattaisi lisätä kustannuksia, mutta erityisen huonosti arvostetut ruoat kyllä sietää poistaa listalta, koska niitä heitetään roskiin ja jää yli.

Pidän itse verovaroista maksetun kouluruokailun terveydellisiä ja tasa-arvoistavia etuja kiistattomina. Joissakin niistä maista, joissa kouluruokailu puuttuu tai on maksullinen, on ajauduttu siihen, että joillakin lapsilla on mukana huonot eväät tai he ostavat joko kouluruokalan tiskiltä tai läheisestä pikaruokalasta roskaruokaa. Erityisesti Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa on monissa kouluissa kärsitty kouluruokailun painotuksen muuttumisesta hyvin epäterveelliseen suuntaan, aterioilla saattaa olla tarjolla esimerkiksi rasvaisia pizzoja, limonadeja, runsaasti sokeroituja mehuja ja ranskanperunoita. Asiasta käydään jatkuvasti kitkerää poliittista keskustelua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Mitä mieltä blogisti olisi muodollisesta 1€:n kouluruokamaksusta, joka voidaan periä bussilipun tapaan korttia vilauttamalla? Jos ei syö, a) ei tarvitse maksaa tai b) peritään silti maksu.

Esitän kysymyksen, koska koulussani - silloin, kun sekä valtio että ihmiset olivat köyhempiä - ei viimeisen 8 vuoden aikana tarjottu kouluruokaa, vaan söimme eväitämme.
Ilman kitkerää keskustelua - tämä vain avauskysymyksenä. :D

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tällainen maksujärjestelmä todennäköisesti maksaisi enemmän kuin mitä sillä saadaan kerättyä rahaa. Käytännössä pienimpien koululaisten osalta maksullinen järjestelmä jouduttaisiin toteuttamaan niin, että vanhemmat suorittavat koululle kuukausittain tai puolivuosittain maksun ja itse ruokalassa rahatransaktiot eivät näy lapselle mitenkään. Noin 3-4-luokkalaisista eteenpäin rahatransaktioiden tapahtuminen lapsen itse tuodessa kouluun rahaa ja maksaessa johtaisi ikävästi siihen, että lapset älyäisivät "kilpailuttaa" kouluruokalaansa kaupan sipsipussien kanssa.

Perheen perustamisesta ja lapsista on jo nytkin runsaasti kustannuksia. Jos niitä lisätään tai vanhempainetuuksia leikataan, ne johtavat siihen, että keskituloiset työssäkäyvät eivät perheenlisäystä siihen aikaan kun se olisi biologisesti sopivinta, saa.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Jatkan vielä. Ehkäpä kommenttini on poliittisesti epäkorrekti.
Näyttäisi siltä, että järjestelmänä kaupungeilla on varaa luoda esim. liikuntaranneke, johon ladataan summa ja josta poistuu n. 3€ jokaisella liikuntakäynnillä. Kirjastoilla on sujuva sakotusjärjestelmä myöhästymisistä. Samoin liikennelaitokset ja museot pitävät viisaina arvokorttejaan.

Tätä siis ei saataisi toimimaan esim. 600.000 koululaisen ruokailun osalta?
Millä ihmeellä perheillä on varaa käydä, mökeillä, risteilyillä, etelänlomilla, laskettelulomilla ja suoda lapsilleen verovaroilla tuettuja soittotunteja jne. - mutta ruoka ei saisi maksaa mitään?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Minä kyllä olen käsittänyt, että lapset yleensä arvostavat kouluruokaa, varsinkin ne joilla on nälkä. Spagetti-polognese on kuulemma yleisin suosikki, ei edes kallis valmistaa.

Pekka Heliste

Kyllä kouluruoka maistuu kasvavalle nuorelle.

Jos kotona on oppinut syömään monipuolisesti niin kouluruoka kelpaa ja sitä arvostetaan. Eihän se gourmet ruokaa ole ja mausteita käytetään maltillisesti, mutta terveellistä

Minulla oli vielä muutama vuosi sitten kaksi poikaa peruskoulussa ja kyllä ruoka kelpasi.Kaksi suurta kasvava jätkää tarvitsee kolme -neljä ruokaa päivässä.

Ongelma on ruokavammaiset, siis sellaiset, jotka eivät ole oppineet syömään monipuolisesti eivätkä normaalia kotiruokaa.

Ja päälle anorektikot

Mutta heitä on pieni vähemmistö, ei sen takia kannata hankaloittaa muiden elämää

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Oppikouluissa ei ennen vanhaan, silloin hyvinä aikoina, ollut maksutonta ruokailua. Omilla äidin laittamilla eväillä, voileivällä ja maidolla, pärjäsi aivan mainiosti.

Muistini mukaan kouluruokailijat valittivat usein ruoan laatua ja menestyivät heikosti erityisesti matematiikassa ja voimistelussa.

Pekka Heliste

Tänä päivänä omatoiminen ruokailu ei perustu äidin tekemiin eväisiin vaan roskaruokaan.

Englanti ja USA ovat hyviä esimerkkejä tästä.

Eväät ovat kalliita, hamppari tai valmispizza tai halvin makkara maksaa vain puolet esim salaatista

Samoin juomaksi valikoituu limukka

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Näin se ikävä kyllä taitaa juuri olla.

Heli Hämäläinen

Nykyisin on vaikeaa saada järjestetyksi edullisesti kouluruokailua, koska on erilaisia allergioita tai uskonnollisia perusteita karttaa joitakin raaka-aineita.

Kouluruokailussa voitaisiin antaa joka päivä salaatti, johon saa myös lisukkeet eli perunaa, riisiä tai makaronia. Tämä olisi ilmaista. Koululainen voisi valita lisäksi kastikkeensa tai proteiinilisänsä, joka olisi maksullinen ja ehdottomasti perheen uskonnon mukainen.

Pekka Pylkkönen

Minusta monipuolisen Sapuskan tarjoaminen lapsille on ihan hyvä idea. Keskeinen kysymys on kuitenkin se että miten hävisi saadaan pois? Yksi askel olisi ainakin veloittaa vanhempia sellaisina päivinä kun lapsi on poissa koulusta tai päiväkodista ilmoittamatta. Jos ilmoitamme lapsen päiväkotiin aamulla ennen yhdeksää poissaolosta, aamupuuroa lukuunottamatta kaikki ruuat ehditään perua. Ja päiväkotiruokailu maksaa yli 7€ päivässä ainakin täällä Helsingissä.

Eli samaan tapaan kuin peruuttamatta jääneestä lääkäriajasta myös ilmoittamattomasta poissaolosta voisi periä sen 32€.

Pekka Heliste

Ei ruokaa voi koskaan mitoittaa tarkasti. Opin sen armeijassa kun toimin huoltopäällikkönä.Paikalla on aina sen päivän raaka-aineet ja jos joku eksyy niin jää vaille ruokaa tai jostain löytyy eksynyt porukka, jolle pitää saada ruokaa.

Ja jos harjoitus on ollut tavallista kovempi niin ruokaa kuluu enemmän

Raaka-aineet on varattava muutama päivää aiemmin

Aina on syitä , miksi ruokaa jää. Ja

Ja ilmoitus pitää tulla pari päivää ennen, jotta raaka-aineitakaan ei varata.
Ruokalista on sen verran vaihteleva, että raaka-ainekin menee hukkaan.

Mutta keskitetyn ruokahuollon hävikki on pienempi kuin jos jokainen eläisi kotona tehtyjä eväitä

Viljo Häggman

Niin Valion Hurmeelta kuin arvon blogitiltakin on jäänyt ymmärtämättä eräs perusasia.

Kouluruoan on oltava pahaa.

Paha kouluruoka tarjoaa lapsille kanavan purkaa turhautuneisuuttaan, ja huonoa oloaan. Sitä voi haukkua turvallisin mielin ilman että ollaan syyttämässä vihapuheesta tai syrjimisestä.
Mitä siitäkin tulisi jos kouluruoka olisi hyvää. Lapset söisivät niin paljon ettei iltapäivän opinnoista tule mitään kaikkien ovat puolitajuttomia, kun koko elimistön energia keskittyy sapuskan sulattamiseen. Ylipainoisuus lisääntyisi, ja ennen kaikkea maalitaulun puuteessa turhautuminen purkautuu koulutovereiden kiusaamiseen ja kenties jopa väkivaltaan.

Säilyttäkäämme paha kouluruoka.
Tilliliha ja kylmennyt ruispuuro takaisin viikottaiseen ruokalistaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Täällä on jonkin verran puhuttu pienistä maksuista. On kuitenkin hyvä huomata, että kun koulupäiviä on vuodessa paljon, niin pienetkin maksut kertautuvat kohtalaiseksi menoeräksi. Jos perheessä on kaksi kouluikäistä lasta ja ateriamaksu olisi 3€ päivässä, siitä kertyisi vähintään 20*3*2 == 120€ menot kuukaudessa. Summa vastaa runsasta auton tankkausta täyteen 98E:llä, vajaata tyypillistä yhtiövastiketta tai keskituloiselle noin 2% ansiotuloveron korotusta ja se voi monien lapsiperheiden budjetissa olla merkityksellinen.

Toimituksen poiminnat