mikkonummelin

Kansalaisten 2 tärkeintä syytä kannattaa EU:ta

  • Viron kaljarallia
    Viron kaljarallia
  • Euro on ollut Suomelle markkaa stabiilimpi valuutta koko olemassaolonsa ajan
    Euro on ollut Suomelle markkaa stabiilimpi valuutta koko olemassaolonsa ajan

Joissakin kirjoituksissa on esitetty varsin utopistisia visioita siitä, mitkä asiat saavat tavallisen kansan keskuudessa kannattamaan tai vastustamaan Euroopan Unionia ja muita eurooppalaisia liittoumia. On esimerkiksi ajateltu, että ihmiset spekuloisivat arjessaan työllisyyskysymyksiä siltä kantilta, että pohtisivat euroalueeseen kuulumisen vaikutusta Suomen vaihtotaseeseen. Todellisuudessa kuitenkin alle puolet tietänee edes, mikä vaihtotase on tai onko se tällä hetkellä ali- tai ylijäämäinen. Pidän todennäköisenä, että Euroopan Unioniin kuulumisen kannatusargumenteista kaksi on ylitse muiden.

#2: Euro

Niillä, joilla on omakohtaisia muistoja tai historian tietoa markka-ajalta, arvostavat sitä, että käydessään töissä heille maksetaan kansainvälisesti arvostetulla valuutalla, joka ei ole herkkä devalvaatioille tai rajulle inflaatiolle.

#1: Oikeus hakea alkoholijuomia Virosta

Euroopan Unioniin kuulumattoman Suomen päättäjät eivät olisi ikimaailmassa suostuneet avaamaan etelärajaamme siinä määrin, että joitakin muodollisia ohjerajoja lukuunottamatta matkalta saa tuoda mukanaan mielin määrin alkoholijuomia ja monia muitakin tuotteita, jotka ovat täällä puolen rajaa kalliimpia. Sen verran merkittäviä ovat rajakaupan verovaikutukset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

"#2: Euro

Niillä, joilla on omakohtaisia muistoja tai historian tietoa markka-ajalta, arvostavat sitä, että käydessään töissä heille maksetaan kansainvälisesti arvostetulla valuutalla, joka ei ole herkkä devalvaatioille tai rajulle inflaatiolle.

Jos euro on niin vakaa ja hyvä valuutta, miksi sitten puhutaan eurokriisistä?

"#1: Oikeus hakea alkoholijuomia Virosta

Euroopan Unioniin kuulumattoman Suomen päättäjät eivät olisi ikimaailmassa suostuneet avaamaan etelärajaamme siinä määrin, että joitakin muodollisia ohjerajoja lukuunottamatta matkalta saa tuoda mukanaan mielin määrin alkoholijuomia ja monia muitakin tuotteita, jotka ovat täällä puolen rajaa kalliimpia. Sen verran merkittäviä ovat rajakaupan verovaikutukset."

Eiköhän tämä olisi ongelma lähinnä niille, jotka kuluttavat muutenkin paljon alkoholia. Ja kun ihmiset ostavat alkoholia Virosta, niin Suomelta jää saamatta alkoholiverorahat.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Valtiontalouden voi pilata huonolla budjettipolitiikalla tai liian villin pankkien luotutustoiminnan avulla valuutasta riippumatta. Eurokriisillä tarkoitetaan kategorisesti sitä valtiollisten ylivelkaantumisongelmien osajoukkoa, jossa laillisena valuuttana on ongelmien kasautumisen aikana ollut euro. Sen sijaan jotkut katsovat, kenties perusteetta, että eurovaluutta olisi jostakin syystä kaikista maailman valuutoista juuri se, johon olisi sisäänrakennettuna mahdollisimman paljon riskejä ja kurjistumista.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Sen sijaan jotkut katsovat, kenties perusteetta, että eurovaluutta olisi..."

Mihin erillisten talousalueiden yhteisvaluuttaan tässä vertaat?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #4

Yhdysvaltain dollariin, joka on käytössä virallisena valuuttana emämaansa ja sen alusmaiden lisäksi myös Ecuadorissa, epävirallisena valuuttana muutenkin kansainvälisessä kaupassa, sekä Länsi- ja Keski-Afrikan frangeihin, jotka ovat eurosidonnaisia, aiemmin Ranskan frangiin sidonnaisia, valuuttoja ja käytössä useissa erillisissä Afrikan maissa, jotka ovat aiemmin olleet Ranskan siirtomaita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #6

Ei pelkkä valuutan sitominen johonkin toiseen valuuttaan tee siitä yhteisvaluuttaa, hakevat vain uskottavuutta omalle taloudelleen. Oma keskuspankki ja omaehtoinen rahapolitiikka ovat itsenäisen valtion tunnusmerkkejä. Et siis löytänyt maapallolta yhtäkään vertailtavissa olevaa erillisten talousalueiden valuuttaliittoa.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #7

Länsi- ja Keski-Afrikan frangit ovat itsessään yhteisvaluuttoja, joista kumpikin on käytössä useassa valtiossa ja ne ovat täysin legitiimejä valuuttaliittoja. Ecuador, toisin kuin Argentiina aiemmin, ei ole vain sitonut valuuttaansa US-dollariin, vaan käyttää US-dollareita sellaisenaan. Tämä tosin ei ole tasapuolinen valuuttaliitto, koska US-dollaria hallinnoidaan vain Yhdysvaltain valtiojärjestelmän ja keskuspankin ehdoilla. Euroa käyttävät vastaavalla tavalla omana valuuttanaan Kosovo ja Montenegro, olematta minkään siihen liittyvän valtioliittouman jäseniä.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

EU:n ulkopuolella tuontijuomat sun muut olis mahdollista kokonaan kieltää. Nyt se ei oikein onnistu, vaikka sitä kansallisella suomalaisella lainsäädännöllä kovasti yritetään haitata.
Jos meno käy vallan mahdottomaksi, on aina mahdollisuus hakea oikeutta unionin tuomioistuimista. Onkin kuvaavaa että kuluttajan paras kaveri saattaa löytyä sieltä kotimaista mielivaltaa vastaan.
Ei oikein jaksa jummartaa miksi löytyy tahoja jotka haluaisivat ottaa suomalaisilta tämän oikeuden pois.

Omalla heiluvalla valuutalla kansalalaiset maksaisivat ostoksistaan moninkertaisen summan esim unionin jäsenmaksuihin verrattuna. Markka-ajoista muistuukin mieleen niin sadat tai tuhannet kerrat nostaa jolloin kotimaiset tuottajat saivat tekosyyn nostaa hintoja aina tuontitarvikkeiden kallistuessa. Sitä kutsutaan noiden kohdalla epäterveeksi monopoliasemaksi ja uhreina ovat kansalaiset.
Nyt pitääkin kysyä kenen taskuun sellainen devalvaatiosta aiheutuva lisälasku menee. Ne ovat niitä kurjistajia.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Tästä artikkelista on pidempi ja analyyttisempi versio eurovastaisuuden näkökulmasta täällä viime tammikuulta. Lainaus sieltä alkoholin tuontia koskevasta kohdasta:

" Sen sijaan kansan keskuudessa on suuri joukko ihmisiä, jotka näkevät vapaan liikkuvuuden ennemminkin kielteisenä asiana. Viinarallia pidetään kansakuntaa uhkaavana rappioilmiönä, avointen rajojen pelätään päästävän maahamme läpi lähinnä kerjäläisiä, rosvoja ja huumelasteja, EU:n avoimista työmarkkinoista ei pidetä kun muualta tulevan työvoiman pelätään vievät esim. oman alan työpaikkoja. "

On myös hyvä huomata, että vaikka EU:ta vastaan esitetään mielipidekirjoituksissa legitimiteettikritiikkiä (aiemman artikkelini kohta 4), niin siitä huolimatta oikeasti tuomioistuimissa käsiteltävät jutut ovat yleisemmin Suomen valtiota vastaan siitä, että se ei tarjoaisi oletettuja unionin tarjoamia kansalaisvapauksia.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

1) Omat bisnekset olisivat ihan kuralle ilman euroa. Pitkäaikaisten ja stabiilien liikesuhteiden kehittäminen eurooppalaisten toimijoiden kanssa olisi vaikeaa ilman euroa, koska pienikatteisessa bisneksessä valuuttakurssien muutokset saattaisivat helposti tehdä kaupasta kannattamatonta.

2) Viron viinat kuulostaisi hyvältä syyltä, jos joisin viinaa.

3) Olisiko kolmanneksi tärkein syy se, että on hieno asia kuulua Eurooppaan, eli eurooppalainen kansallistunne, vai miksi sitä pitäisi kutsua.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Omat bisnekset olisivat ihan kuralle ilman euroa."

Olisi mielenkiintoista tietää mikä ala on kyseessä, ehkä joku tukityöllistämisbisnes? Ruotsi nyt näyttää pärjäävän huomattavasti Suomea paremmin bisneksissään ihan omalla valuutallaan eikä mielenkiintoa yhteivelkavaluuttaan juuri esiinny. Mikäli joku keksii taas väittää että Ruotsilla on monipuolisempi teollisuus niin huomauttaisin että liian vahva valuuttamme on siirtänyt merkittävän määrän suomalaista teollisuutta Suomesta pois.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Metalli. Raaka-aineiden hinta on ratkaisevassa asemassa. Joillekin euro on hyvä joillekin huono, riippuu bisneksistä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Vaikeiden riippuvuussuhteiden lisäksi moni kysyy arkisesti:

* Miksi nuo syyt - lähinnä euron osalta - eivät kuitenkaan vetoa ruotsalaisiin?
* Luottokortti toimii Vanuatu'ssakin, joten mikä ihmerooli €:lla tässä on?
* Miksi meille yritetään kaupata varsin riitaista unionia "primääristi rauhanunionina ja keskeisenä turvallisuusratkaisuna"?
* EU:n harmonia saattaa näyttäytyä tällaisena, mutta onko auvo todella niin aitoa?
http://i44.tinypic.com/eajitj.gif

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

* Miksi nuo syyt - lähinnä euron osalta - eivät kuitenkaan vetoa ruotsalaisiin?

Siksi, että Ruotsin keskuspankilla ja valtiovallalla on parempi maine kuin suomalaisilla sisarorganisaatioillaan valuutan arvon puolustamisessa.

* Luottokortti toimii Vanuatu'ssakin, joten mikä ihmerooli €:lla tässä on?

Jos tulee devalvaatio, se alentaa palkkojen reaaliarvoa ja ylivelkaannuttaa valuuttavelkaa ottaneita. Markka-aikana 1980-luvulla tunnetusti ajauduttiin tilanteeseen, jossa ulkovaluuttamääräisillä lainoilla oli markkalainoihin verrattuna reippaasti alemmat korot ja monet yrittäjät olivat käytännössä pakotettuja rahoittamaan toimintaansa ensinmainituilla, hirvittävin seurauksin.

Kannattaa huomata, että en esittänyt leipätekstissä matkavaluutanvaihdon argumenttia.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

Ruotsin keskuspankki onkin hyvin pitkälle mennyt samoilla linjoilla ekp:n kanssa. Eikä missään ole takeita että täällä osattaisiin tehdä samanlaisia päätöksiä, osin eri lähtökohdista. Siitä on paljonkin esimerkkejä markka-ajalta miten Ruotsissa toimittiin fiksummin.

Toisena vertauksena voisikin ottaa Norjan. Nyt kun siellä tuhannet ja tuhannet öljyalan miehet on saaneet kenkää hinnan tippumisen vuoksi niin siellähän se työvoima joustaa. Kuitenkin markan haikailijat ovat toistuvasti väittäneet että omalla valuutalla joustaa vain ostovoima eli valuutta, työvoima ei missään tapauksessa koskaan.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Norjassa kukaan pois potkituista ei toisaalta joudu tyhjän päälle, koska siellä työttömyyskassojen maksut ovat veroluonteisia ja jäsenyys pakollista kaikille työntekijöille, jolloin ei voi huolimattomuuttaan ajautua tilanteeseen, jossa ansiosidonnaista ei saisi. Tämä ei tosin ole valuuttakysymys.

Toimituksen poiminnat