mikkonummelin

Ehdotus SDP:n strategiaksi alkaneelle vaalikaudelle

  • Ehdotus SDP:n strategiaksi alkaneelle vaalikaudelle

Hallitusneuvottelut ovat vasta kunnolla käynnistymässä, mutta ne eivät sinänsä muuta miksikään vaalitulosta, jossa SDP jäi neljänneksi 34 eduskuntapaikallaan. Tämä tarkoittaa sitä, että SDP tarvitsee hyvän strategian noustakseen ylös kuilusta alkaneella vaalikaudella. Minun mielestäni seuraavat perusperiaatteet auttavat parantamaan uskottavuutta:

  • Isoja puolueen sisäisiä riitoja on vältettävä. On ikävää, jos harkitsemattomista lausunnoista tulee heti massiiviset otsikot iltapäivälehtiin.
  • Avauksia, joissa yritettäisiin vaatia vaalijärjestelmän muutosta suljetuksi listavaaliksi, tulee välttää. SDP on niin iso puolue, että se voi vaaleissa kuin vaaleissa esittää tarvittavan suuret ja valikoidut listat, joille ei tarvitse päästää henkilöitä, joita ei päättävissä elimissä siedettäisi. Hankaliin päätöksiin osallisten ministerienkin pitää tarvittaessa kyetä mittauttamaan henkilökohtainenkin kannatuksensa äänestäjien keskuudessa ilman ylimääräisiä suojamekanismeja ja jos mahdollisuus pudota eduskunnasta huolestuttaa, sen tulee vaikuttaa nykyistä vahvemmin omiin ratkaisuihin päättävissä elimissä toimiessa.
  • Omasta agendasta tulee pitää kiinni. SDP ei voi lakata olemasta työväenpuolue lakkauttamatta samalla oman olemassaolonsa oikeutusta. Ihmisillä tulee olla oikeus toimeentuloon ja tämä oikeus tulee ensisijaisesti kummuta oikeudesta työhön ja asiallisiin työehtoihin ja riittävään palkkaan; mahdollisen perustulon ja muiden sosiaaliturvan muotojen tulee olla turvaverkkoina, mutta niiden varaan ei saa koko systeemiä rakentaa.
  • Kunnallisvaalit ovat seuraavat vaalit ja ohjelmat pitää niiden osalta saada kuntoon. Omasta mielestäni kuntaliitokset pitää saada aikaiseksi silloin kun ne selvästi yhdistävät paremmin samoja työssäkäynti- ja palvelualueita. Pelkältä vapaaehtoispohjalta tehtävät kuntaliitokset, joissa kermankuorijakunnat suurimpien kaupunkiseutujen liepeillä saavat jäädä kartalle ja keskuskunnan riesaksi laitetaan vain etäisemmät talousvaikeuksissa olevat kunnat on häviöasetelma.
  • Pääkaupunkiseudun osalta tulee edelleen vaatia vahvaa metropolihallintoa. Asian helpommaksi toteuttamiseksi SDP:n aiemmasta 14 kunnan metropolihallintomallista tulisi karsia iso joukko Keski-Uudenmaan kuntia ja jättää tavoiteltavan metropolialueen ytimeksi nykyiset Helsingin, Espoon, Vantaan, Kauniaisten ja Keravan kaupungit ja Kirkkonummen ja Sipoon kunnat sekä Tuusulan eteläosa. Alueelle on luotava kattava joukkoliikenne- ja liikenneväylästrategia, jossa on myös huolehdittava, ettei olemassa olevaa ja hyvin toimivaksi havaittua liikenneinfrastruktuuria, kuten pääkaupunkiseudun sisääntuloväyliä pureta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Mielenkiintoisia ja tärkeitä linjauksia. Menisin monessa kohtaa pitemmälle, jos Sdp:stä on tarkoitus rakentaa oikea työn puolue.

Puoluejohdon avoimia ja myös sisäisiä riitoja on vältettävä. Mutta avointa keskustelua ei saa tukahduttaa. Kyvyttömät johtajat on saatava nopeasti sivuun asioita sekoittamasta.

Ruotsalaismallisia listavaaleja en kannata. Sen sijaan kannatan lämpimästi ruotsalaismallisia blokkivaaleja ja blokkihallituksia. Ne takaisivat ajan mittaan Sdp:lle kunnon kannatuspohjan ruotsalaisen veljespuolueen malliin.

Perustuloa olisi vakavasti harkittava.

Valtakunnan kannalta järkevät kuntaliitokset on toteutettava viipymättä ja ilman viiden vuoden irtisanomissuojia.

Pääkaupunkiseutu on liitettävä yhdeksi kunnaksi. Se on ainoa oikea ja järkevä ratkaisu, vaikka espoolaisten poliitikkojen on vaikea myöntää asiaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mikko Nummelin, ohjelmasi on asioina hyvä. Kysynpä kuitenkin, miten saat ohjelmallasi demareiden kenttäväen liikkeelle? Arvioin, että aika heikosti. Mitä siis pitäisi tehdä?

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

En todellakaan tiedä kenttäväen liikkeelle saamisen tehokeinoista. Tällä hetkellä ammattiyhdistysliikettä piestään kuin vierasta sikaa ja etenkin vähänkään isompien työtaisteluiden uhankaan esiintyessä, lehdistössä ja mielipidekirjoituksissa on kova hyökkäys päällä.

Todennäköisesti kenttäväen herättää vasta se, jos Suomessa joku hallitus pääsee tekemään jonkin aikaa hyvin talousoikeistolaista politiikkaa sillä seurauksella, että asiat menevät pahemmin pieleen ja tulee esiin paljon suuria kansanosia koskettavia konkreettisia epäkohtia.

Uusien avauksien ohella SDP:n ja ammattiyhdistysliikkeen agendasta suuri osa on väistämättä jarruttamista ja puolustamista ja se siksi näyttäytyy suurelle osalle ihmisistä vanhakantaisena ja vähemmän innostavana. Joillakin on tietenkin lapsenusko siihen, että kun hyvinvointivaltio ja oman työuran perusta on rakennettu, ne vain pysyvät pitämättäkin. Minun näkökulmani on kuitenkin se, että vaikka mistään ei todennäköisesti olekaan tulossa mitään kaiken romahduttavaa tsunamia, jos ei ihan sota syty, niin kuitenkin jatkuvasti näkee vähäpätöisen tuntuisia uudistusehdotuksia, jotka kuitenkin toteutettuna tuottaisivat hyvinvointivaltion perustaan pieniä halkeamia.

Käyttäjän paavonevalainen kuva
Paavo Nevalainen

Mielenkiintoinen kirjoitus! Konsultoin hiukan ja kommentoin ehdotuksia:

* ... puolueen sisäisiä riitoja on vältettävä: Olisi hienoa, jos SDP olisi johtava yhteiskunnallisen dialogin osallistuja,

* ... [ei] vaalijärjestelmän muutosta suljetuksi listavaaliksi: samaa mieltä. On vaikea ymmärtää tuon ehdottelijoita. Ehkä jonkinlainen turhautuminen taustalla, tai halu muuttaa politiikka virkamiesammatiksi. Sitä se ei voi olla, paljon muutoksia on tulossa. Myös kansanäänestyksiä voisi olla lisää, jos jokin sopiva tekninen ja lainsäädännöllinen järjestely saataisiin. Luultavasti muutos perustuslakiin.

* Omasta agendasta tulee pitää kiinni: SDP on kärsinyt massiivisen tappionsa juuri lipeämällä tästä.

* ... kuntaliitokset ... : Kun olet ATK -ihminen, voisit tuoda agendalle keskikokoisten ja pienten kuntien organisaatiorakenteen standardisoinnin ja automatisoinnin. Massiivisia säästöjä yhtenäisellä mallilla. Myös moni kuntaliitos voitaisiin välttää tällä. Jotkin tekniset virat ja toiminnot voisivat olla usean pienen kunnan yhteisiä jne.

* vahvaa metropolihallintoa: Hyvä hyvä!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Kommentoinpa kommentointia. Puoleen sisäisten riitojen välttely on vain hurskas toive. Täysin toteutuessaan se ajaisi puolueen yhden mielipiteen tuhoisaan valtarakenteeseen. Parempi olla reilusti eri mieltä kuin rakentaa näennäissopia, jossa eri näkemyksistä vaietaan.

Nykyistä vaalijärjestelmää ei pidä muuttaa. Listavaali ei kummempaa onnea tuo, mutta kylläkin lisää rutosti puolue-eliitin valtaa.

Omasta agendasta tiukka kiinni pito jäykistää toimintaa ja voi jopa ehkäistä uutta ideointia. Se on varma kuihtumisen tie.

Nykyinen kuntarakenne kuuluu hevosvetokauteen. Suurempiin yksiköihin pitää päästä ja sote on irrotettava kunnallishallinnosta kokonaan omaan maakunnalliseen organisaatioon, jolla on kustannuksia vastaava verotusoikeus.

Toimituksen poiminnat