mikkonummelin

Miksi työntekijöiden ja opiskelijoiden edunvalvontaa vastustetaan?

  • Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) on vaikutusvaltainen opiskelijoiden edunvalvontajärjestö.
    Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) on vaikutusvaltainen opiskelijoiden edunvalvontajärjestö.

Eturyhmäpolitikointi tarkoittaa sitä, että tietyt kansalaisryhmät löytävät keskenään yhteisiä intressejä ja pyrkivät rahoituksen keinoin ja mielipiteenilmaisuin vaikuttamaan vallanpitäjiin saadakseen mahdollisimman suuren osan aiotuista veronkevennyksistä ja tuista juuri itselleen ja puolustaakseen aikaisempia etujaan kiivaasti. Merkittävä osa vuotuisten valtion budjettien sisällöistä liittyy tavalla tai toisella eri eturyhmien intressien väliseen tasapainotteluun.

Jostakin syystä suuressa osassa talousasiantuntijoiksi tituleerattujen puheenvuoroja tuntuu olevan niin, että tiettyjen ryhmien eturyhmäpolitikointi hyväksytään hiljaisesti tai jopa kiittäen ja joidenkin toisten ryhmien eturyhmäpolitikointia haukutaan itsekkyydeksi, ahneudeksi ja jopa rikollisuudeksi. Erityisessä suojeluksessa tuntuvat olevan suuryritysten (usein puheenvuoroissa puhutaan vain "yritystoiminnasta"), varakkaiden sukujen (perintöverotus) ja suuria osinkoja ja johtajanpalkkoja nostavien edut (tässäkin ohessa voidaan puhua työn verotuksesta), mutta sen sijaan kohtuullisen usein moitittuja opiskelijajärjestöjen puolustamat opintososiaaliset edut ja kiivaimmin vastustettuja ammattiliittojen puolustamat työntekijöiden oikeudet järkeviin työehtoihin.

Miksi opiskelijan tulisi keskittyä taistelemaan muita opiskelijoita tai opiskelijoiksi hakevia vastaan tai työntekijän vain raivaamaan uraansa kyynärpäätaktiikalla muita työntekijöitä vastaan, muttei saisi järjestäytymällä valvoa viiteryhmänsä yhteisiä taloudellisia etuja?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Hyvä pointti. Eturyhmäpolitikoinnin kritiikki on usein vain löysää retoriikkaa, jossa omia lähtökohtia ei tuoda rehellisesti esille. Pelkkä oman ryhmän etujen ajaminen on huonoa politiikkaa, mutta yhteiseen sopimiseen ei päästä jyräämällä toiset ryhmät.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Blogistilla on oivallinen lähestymistapa yhteiskunnan tämänhetkiseen politiikkaan ja päättäjien mukanaan tuomiin kriiseihin. Jos poliitikot olisivat viisaampia, ajattelisivat kansaa kuten vastuullisen valtiomiehen tulisi eivätkä seuraavia vaaleja, niin maamme tilanne saattaisi olla jos ei parempi, niin selkeämpi tavallisen pulliaisen elää.

Hyväksyttävälle oman edun ajamiselle voisivat esimerkiksi meidän nerokkaat filosofimme laatia ihannenormit, joiden perusteella 200 viisasta laatisivat lait, joista selviäisi, missä menevät vastuut ja rajat kohtuuttomalle tai rikolliselle oman edun ajamiselle. Tietenkin on hyvä pitää mielessä, että lait ovat poliittiseen ilmastoon sidottuja muoti-ilmiöitä, joilla etuoikeuksia jaetaan varsin mielivaltaisesti.

Toimituksen poiminnat