Naisparille tai sinkkunaiselle sukusoluja luovuttanut mies lapsen isäksi?

Tämä ongelma ei varsinaisesti liity nyt säädettyyn sukupuolineutraaliin avioliittolakiin, mutta sivuaa tapoja, joilla sateenkaariperheet tai yksinäiset naiset lapsia hedelmöityshoidoilla saavat.

Vuonna 2012 Korkein oikeus antoi Suomessa ennakkopäätöksen diaarinumerolla KKO:2012:11, jossa se asetti perustuslain 10 §:n ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen tavallisena lakina säädetyn isyyslain edelle, jossa on erikseen rajattu isyyden vahvistamista määräajoin. Isyys vahvistettiin kanneoikeuden umpeutumisesta huolimatta kun siihen oli painavat perusteet. Minun nähdäkseni tämä päätös on niin merkittävä, että siihen vedoten voidaan myöhemmin kyseenalaistaa lähes mikä tahansa tilanne, jossa isyyden vahvistamista estäisi tavallisen lain säätämisjärjestyksessä säädetty laki, mikäli kantajan (lapsen) mahdollisuus isyyskanteen ajamiseen olisi ollut muusta kuin hänestä itsestään johtuvasta syystä estynyt.

Tämä merkitsee esimerkiksi sitä, että voimassaolevan hedelmöityshoitolain 1237/2006 16§ ja 17§:ssä mainitut siittiösolujen luovuttajien suostumusten isyyden vahvistamiseksi puuttuminen ja asian soveltaminen voimassaolevan isyyslain 700/1975 3a§:ssä voivat koitua ongelmallisiksi, jos niiden nojalla lapselle ei voitaisi vahvistaa isää, vaikka biologinen isä olisi lakisääteisen sukusolujen luovuttajarekisterin perusteella tiedossa. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi, jos sukusolujaan luovuttanut mies on antanut hedelmöityshoitolain 16§ 2. momentin mukaisen suostumuksen luvan sukusolujensa käyttöön muulle kuin [miehen ja naisen muodostamalle] parille, ilman suostumusta isyyden vahvistamiseen ja sukusoluja tämän nojalla yksinäiselle naiselle tai tällaiseen rinnastettavaan naisparin osapuoleen raskauden alulle saamiseksi käytettäisiin.

On todennäköistä, että siinä vaiheessa kun tavalla tai toisella yksinäisten naisten tai naisparien hedelmöityshoitojen avulla saamille lapsille ilmenee biologisen isän henkilöllisyys joko lakisääteisesti luovuttajarekisteristä tai tietovuodon kautta, asiasta tullaan nostamaan isyyskanteita. Kysymyksessä voi olla joko tyytymättömyys tilanteeseen, jossa hedelmöityshoitolain, isyyslain ja adoptiolain pykälien vuoksi lapselle on jäänyt vastoin yhteiskunnan hallussa olevaa parempaa tietoa vain yksi vanhempi tai kaksi samaa sukupuolta olevaa vanhempaa tai se, että perintöoikeudellisesti isyyden vahvistamisella on suuri merkitys.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu