mikkonummelin

Mietojen ja vahvojen tupakkatuotteiden "tasaisesta haitallisuudesta"

  • Tupakoitsijat ovat oppineet tulkitsemaan pakettien värejä
    Tupakoitsijat ovat oppineet tulkitsemaan pakettien värejä

Vuosikausia on väitetty, että tupakkateollisuuden aikanaan lanseeraamat keksinnöt, filtterit ja kevytsavukkeet, eivät olisi tehneet tupakasta lainkaan vähemmän vahingollista, vaan keuhkosyöpä- ja muut riskit olisivat niistä aivan samoja kuin vahvemmistakin merkeistä. Tämä on vaikuttanut myös politiikkaan siten, että jo ennen tupakkatuotteiden esillepanokieltoa kiellettiin käyttämästä tupakkatuotteiden nimissä ilmaisuja light (suom. kevyt) tai mild (suom. mieto). Sittemmin kokeneet tervakeuhkot ja muutkin kansalaiset ovat oppineet ymmärtämään, että aikaisempia mietoja merkkejä vastaa useimmiten tupakkapakkauksen sininen väri, minttua eli mentholia vihreä väri ja vahvoja merkkejä punainen tai ruskea väri.

Kun näkee tämänhetkistä sähkötupakka- ja kieltolakikeskusteluita, minua on alkanut tuo terveysviranomaisten väite tupakkatuotteiden "tasaisesta vahingollisuudesta" epäilyttämään. Kaiken järjen ja logiikan pitäisi sanoa, että jos tuotteen karsinogeenipitoisuutta vähennetään muuttamalla koostumusta tai keräämällä haitta-aineita suodattimeen, se myös muuttuu vähemmän vahingolliseksi. Jos tilanne rinnastetaan alkoholituotteisiin, niin keskiolut on vastaavasti väkeviä viinoja paljon vähemmän vahingollista kun sillä ei esimerkiksi saa alkoholimyrkytystä yhtä helposti eikä se myöskään samassa määrin ärsytä suun ja kurkun limakalvoja.

Eräällä tuntemallani henkilöllä on Facebookissa esitelty tupakan kotikasvatusprojekti. Mikäli tupakassa siirrytään kieltolakiin ja teolliset tupakkatuotteet korvautuvat kotikasvatetuilla lajeilla ja omatekoisilla sätkillä, nähdään pidemmän päälle, pitääkö tieto filtterien turhuudesta keuhkosairauksien ehkäisyssä oikeasti paikkansa. Varmaa on myös, että tupakan kieltolakia kohti ajautuminen tekee tuotteesta kevyehkönä ja alkoholia helpommin salakuljetettavana harmaiden markkinoiden hittituotteen, josta veroja ei kuitenkaan valtion kassaan kilahtaisi yhtään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Eikö se luokitus viitannut lähinnä nikotiinipitoisuuteen.
Joidenkin maustettujen laatujen karsinogeenipitoisuus saattoi jopa lisääntyä.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Nikotiinipitoisuutta toki on säädelty, muttei käsittääkseni valtavan korkeaksi eikä nikotiini ole yhtä syöpävaarallinen osa tupakassa kuin terva ja siinä olevat aromaattiset yhdisteet. Tupakan maustamisen ideana tuskin on ollut lisätä karsinogeenipitoisuutta, vaan lisätä kuluttajan valinnanmahdollisuuksia ja tehdä tuotteita houkuttelevammiksi nuorille samaan tapaan kuin limuviinoja markkinoidaan alkoholituotteiden puolella.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Niin juuri, se kai olikin mietousluokituksen poistamisen idea,ettei nikotiinipitoisuuden vähentäminen vähännä karsiogeenisuutta.
Kaersiogeenipitoisuuden lisääminen ei tietenkään ollut maustamisen tarkoitus vaan seuraus houkuttavuuden lisäämisestä.

Käyttäjän rkoski kuva
Raimo Koski

Kevytsavukkeiden väittäminen huijaukseksi tai jopa haitallisemmiksi perustuu käsittääkseni siihen, että kun niissä on vähemmän nikotiinia, niitä poltetaan enemmän ja kun savukaasut yleensäkin ovat haitallisia ja mm. karsinogeeneja sisältäviä, on kokonaisvaikutus haitallisempi kuin vahvoissa savukkeissa.

Nikotiini ei muuten ole karsinogeeni, joten sen vähentäminen kevytsavukkeissa oli se suurin virhe terveysnäkökulmasta. Terva ja pienhiukkaset sun muut palokaasujen osat ovat ne pahikset. Nikotiini kyllä koukuttaa, mutta ilmeisesti yllättävän vaihtelevasti lähtien lähes huomaamattomasta.

Silloin, peräti kymmeniä vuosia sitten, kun halusin vertailla tavallisia savukkeita ja kevyitä pikkusikareihin, tavalliset maistuivat palavalta paperilta, mutta kevytsavukkeissa oli parempaa paperia eivätkä ne maistuneet juuri miltään.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Myös kevytsavukkeista tulee häiritseviä määriä savua ympäristöön, eli ne tupakoinnin rajoitukset, joilla on pystytty välttämään muiden altistumista passiiviselle tupakoinnille, ovat olleet ihan toimivia ja hyviä.

Toimituksen poiminnat