mikkonummelin

Teknologioiden edellä juokseminen on huonoa politiikkaa

  • Poliittisia ratkaisuja ei kannata perustaa uusien ja liian huonosti tunnettujen teknologioiden varaan.
    Poliittisia ratkaisuja ei kannata perustaa uusien ja liian huonosti tunnettujen teknologioiden varaan.

Kukapa poliittista uraa luova ei haluaisi olla uuden teknologian edelläkävijä. Innovaatiot tuottavat liiketoimintaa, työpaikkoja, rahaa ja ihmisten parempaa elämänlaatua. Ne, jotka ensimmäisinä hyödyntävät menestyksekkäästi uusia tekniikoita, saavat muihin nähden etumatkan, joka tosin jossakin vaiheessa hiipuu kun muut kurovat sen umpeen.

Pörssikielessä on kuitenkin englanninkielinen termi front running, jolla tarkoitetaan sellaista vilpillistä meklarien kaupankäyntiä, jossa he hyödyntävät sisäpiiritietoa erityisen suurista välitystoimeksiannoista tehdäkseen sen nojalla sivussa jonkun oman voitollisen osakesiirtonsa. Erittäin suuren ostotoimeksiannon laatitiminen indikoi sitä, että sen julkistuessa kurssi nousee ja erittäin suuren myyntitoimeksiannon laatiminen taas sitä, että sen julkistuessa kurssi laskee. Vilpillinen pörssivälittäjä pystyy hyödyntämään lyhyen aikaa arbitraasia.

Samantapainen ilmiö esiintyy myös politiikassa. Vaikka tällaisessa tapauksessa kyseeseen eivät tulisikaan "varmojen voittojen hakeminen", aiheuttavat teknologioiden edellä juokseva valtion tai suuren kaupungin hallitus tai päättäjät suuren riskin kansalaisten tai asukkaiden hyvinvoinnille tai lievemmässäkin tapauksessa paljon veronmaksajien rahojen menetyksiä. Teknologioiden edellä juoksemisella tarkoitan politiikkaa, jota tehdään niin, että se on liian riippuvaista uusista ja vielä puutteellisesti tunnetuista teknologioista tai niiden yhdistelmistä toimiakseen ja näiden teknologioiden toiminnallisuuden yliarviointi johtaa jonkinlaiseen umpikujaan. Seuraavassa on tunnettuja esimerkkejä, yksi globaali, yksi lokaali:

  • Liian innokas uusiutuvien energiamuotojen varaan luottaminen, johon usein yhdistyy ydinvoimanvastaisuus. Epäonnistumisista on seurauksena hiilivoiman käytön lisääntymistä ja riippuvuutta muiden maiden sähköntuotannosta ja liikennepolttoaineiden puolella muita ympäristöön ja kustannuksiin liittyviä ongelmia, kuten palmuöljyntuotantoskandaalit.
  • Automatisoinnista riippuvaiset projektit, kuten ilmeisen väärin suunniteltu Länsimetro Espoossa. Automatisointiongelmat ovat nyt aiheuttaneet vähintään puolentoista vuoden viivästyksen ja satojen miljoonien eurojen kustannusten paisumiset.

Lisäksi samantapaisia merkkejä on näkyvissä myös kaavoituksessa. Tämänhetkinen teknologian taso esimerkiksi ei mahdollista kaavoittamista robottiautoliikenteen yleistymisen varaan. Jos ajatellaan vaikkapa matkapuhelimia, nekin tulivat käyttöön erittäin paljon myöhemmin kuin radio, akkuteknologiat ja tietokoneet keksittiin. Lentäviä autoja oli ennustettu 2000-luvulle aikanaan, mutta ei ole toistaiseksi toteutunut. Vastaavasti mainittu robottiautoliikenne, jos se yleistyy, tulee käyttöön pitkällisten välivaiheiden ja epäonnistumisten kautta, jossa senkintyyppistä liikennettä varten vaaditaan aluksi vähintään yhtä hyvää liikenneverkkoa kuin kaavoitettaisiin nykymallisille autoille.

Infrastruktuuria saa siis uusia uusien teknologioiden käyttöönoton mahdollistamiseksi, mutta ensin niin, että varaudutaan vain rinnakkaiskäyttöön ja ainoastaan todellisessa käytössä toimiviksi havaituista ratkaisuista saa tulla riippuvaiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat