Vähävaraisen luokan muodostumisen ehkäisemisestä

Monet tulevaisuusvisioita tekevät haluavat kiinnittää huomiota köyhyyden torjuntaan, koska liian suuren pientuloisten tai vähävaraisen luokan muodostuminen voi johtaa sisäiseen levottomuuteen ja poliittiseen kaaokseen. Tällöin kannatusta saavat yhä enenevässä määrin joko sellaiset äärivasemmistolaiset liikkeet, jotka eivät kunnioita yksityisen omaisuuden suojaa lainkaan tai voimakkaan kansallismieliset ja maahanmuuttovastaiset liikkeet. Maailmalla on paljon esimerkkejä siitä, kuinka tavanomaiset demokraattisesti toteutetut äänestykset ovat nostaneet valtaan puolueita, jotka valtaan päästyään alkavat rakentaa totalitaarista järjestelmää ja polkea kansalaisoikeuksia.

Miten Suomessa tulee pidemmällä aikavälillä nähdä köyhyys ja millainen merkitys sille tulee antaa? Jos termi ”köyhä” rajataan tarkoittamaan niitä, jotka vähävaraisuutensa takia kärsivät nälästä tai asuvat kadulla, ollaan liian kapeakatseisia ja lakaistaan maton alle niitä ongelmia, joista ylemmässä kappaleessa varoittelin. Nostan esiin joitakin omasta mielestäni käyttökelpoisempia teesejä, joista yhden tai useamman toteutuminen viittaa siihen, että henkilö on köyhä tai vaarassa ajautua pysyvästi taloudellisesti heikko-osaisempaan luokkaan.

Eräs tärkeä kriteeri on se, millaiseen toimeentuloon täysipäiväinen työ riittää. Jos täysipäiväisestä työstä saatava palkka on niin matala, että sitä täytyy täydentää sosiaaliturvalla, jotta se riittäisi esimerkiksi kohtuullisten asumismenojen maksamiseen, jotakin on pielessä. Tilanne voi olla hyväksyttävissä, jos kyseinen työ on transientti elämänvaihe esimerkiksi opiskelujen aikaisessa työharjoittelussa. Muussa tapauksessa on kiinnitettävä huomiota siihen, ovatko koulutusmahdollisuudet riittävän tasa-arvoiset. Ei esimerkiksi ole hyväksyttävää, että vanhempien vähävaraisuus estäisi jälkikasvua menemästä lukioon tai korkeakouluun vaikka taidot riittäisivät.

Pidän ratkaisevan tärkeänä myös sitä, minkälaisessa muodossa yksityinen omaisuus suurimmalla osalla kansalaisista on. Tulevaisuuden kannalta on eduksi, jos merkittävä osa siitä olisi kasvukeskusten omistusasunnoissa tai maaomaisuudessa niin, että laaja keskiluokka omistaisi edes jompaa kumpaa näistä. Jos asuminen on pääasiassa vuokra-asumista, ihmiset ovat varallisuutensa kanssa pääasiassa keskuspankin armoilla siitä, miten valuuttayksikköä hoidetaan. Kasvava inflaatio tuhoaa pelkkänä rahana olevat säästöt ja voi johtaa kulutushyödykkeiden ja vuokrien korotuskierteeseen, joka ylittää palkkakehityksen. Omistusasuminen on varmaan yksi merkittävimmistä suuren keskiluokan säilyttämisen takeista.

Omistusasuminen ja kansalaisten mahdollisuus omistaa kiinteää omaisuutta ei ole itsestäänselvyys ja täysin vapaat markkinamekanismit johtavat tällaisen omaisuuden kasautumiseen harvoille. Ne, jotka jäävät näistä omaisuuslajeista osattomiksi, ajautuvat jälkipolvineen vääjäämättä vähävaraiseen luokkaan ajan myötä. Käytännössä nuorten mahdollisuuksia oman (ei osaomistus-) asunnon ostamiseen on joillakin maltillisilla tavoilla tuettava. Hyviä keinoja tähän ovat asuntosäästötilit ja näiden suosiminen ensiasunnon ostajien lainojen osittaisilla valtiontakauksilla. Nämä ovat myös sentyyppisiä markkinamekanismeihin väliintuloja, jotka ovat riittävän lieviä, etteivät ne herätä kansalaisten närää omaisuuden suojaan puuttumisesta, toisin kuin esimerkiksi vuokrasäännöstely tai pakkolunastusuhat. Liian suuret omistusasumisen verohelpotukset ovat ongelmallisia siksi, että ne voivat mennä asuntojen hintoihin ja kuten kaikki verovähennykset muutenkin, rei’ittävät verojärjestelmää ja luovat sinne etenkin suurituloisten mentäviä aukkoja.

Mikko Nummelin
Sosialidemokraatit Espoo
Ehdolla kuntavaaleissa

Diplomi-insinööri vm 2007, Aalto-yliopiston jatko-opiskelija tutkimusalana teknillinen matematiikka, syventävänä aihealueena ohjelmistojärjestelmät, ohjelmistosuunnittelija Cinia Group Oy:ssä Espoon Keilaniemessä/Helsingin Ilmalassa vuodesta 2015, aiemmin ohjelmistosuunnittelija Ixonos Oyj:ssä Helsingin Herttoniemessä 2008-2015, s. 1975. Etelä-Espoon sosialidemokraattisen työväenyhdistyksen johtokunnassa kaudella 2019. Espoon sosialidemokraattien hallituksen ja edustajiston jäsen kaudella 2019.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu