mikkonummelin

Koulusta ei saa tehdä lasten säilytyspaikkaa

  • Koulunkäynnin tulee olla lasten työtä, ei vankeusrangaistuksen kärsimistä
    Koulunkäynnin tulee olla lasten työtä, ei vankeusrangaistuksen kärsimistä

Säännöllisin väliajoin erilaiset järjestöt esittävät vaatimuksissaan peruskouluikäisten lasten koulupäivän pidentämistä, usein verhottuna enemmän tai vähemmän asiaa kierteleviin ilmaisuihin, kuten kokonaiskoulupäivä, "eheytetty koulupäivä" tai uusimpana älynväläyksenä "joustava koulupäivä". Asiaa viimeksi käsitellyt Helsingin Sanomien juttu on lainattu tähän blogikirjoitukseen.

Vaikka hanketta on useassa mediassa ylistetty, on siinä lukuisia ongelmia. Eräs merkittävimmistä nykyisessä taloudellisessa tilanteessa on hinta. Jo se, että koulupäivän loppuun lisätään harrastustoimintaa, maksaa maltaita, kun rahat pitää löytyä opettajien ylimääräiselle työajalle tai kerhonohjaajien palkkoihin. Sama koskee hieman vähäisemmässä määrin ohjattua aamupäivätoimintaa. Kaikkein hankalin osa näissä hankkeissa on koulupäivän väliin, kuten ruokatauon oheen laitettavat ylimääräiset harrastustunnit, koska ne eivät enää ole luonteeltaan vapaaehtoistoimintaa, johon vanhemmat voivat joko ilmoittaa lapsensa tai olla ilmoittamatta, vaan ne pidentäisivät kaikkien lasten koulupäivää, vaikka opetustavoitteiden kannalta sellainen ei olisi ollenkaan tarpeellista. Suomi on jo nyt peruskoulunsa osalta parhaiten menestyvien maiden joukossa.

Näissä hankkeissa kuultaa läpi se, että pohjimmillaan kysymys ei ole lasten edusta, hyvinvoinnista tai oppimistuloksista. Kysymys on siitä, että kouluista halutaan tehdä lasten säilytyspaikkoja opinahjojen ohella, jotta koulu voisi mukautua entistä enemmän vanhempien työelämän ja liike-elämän vaatimuksiin. Tällainen on koulujärjestelmän väärinkäyttöä ja hämärtää lasten mahdollisuuksia havaita, että koulunkäynnin kuuluu olla heidän työtään ja harrastusten tulee olla mieluisia ja kuulua vapaa-aikaan. Vanhempien tulee vastata siitä, että he joko itse pystyvät huolehtimaan pienten lasten hoidosta tai saavat heille hankittua muun hoitopaikan koulupäivän ja oman työpäivänsä päättymisen väliseksi ajaksi. Tätä varten on onneksi Suomessa olemassa myös rahallisia vanhempainetuuksia, joiden nimi on lapsilisät.

Se tosiasia, että vanhempien loma-ajat töistä ovat usein lyhyemmät kuin lasten loma-ajat kouluista, on saanut monet myös vaatimaan koulujen lukuvuoden pidennystä ja lomien, erityisesti kesäloman, lyhentämistä alkupäästä. Lukuvuosi on kuitenkin nykyisellään aivan riittävän pitkä ja siinä olisi ennemminkin lyhentämisen kuin pidentämisen varaa. Lapsi tarvitsee aikuista enemmän vapaa-aikaa ja virikkeitä ja liian raskaat lukuvuodet voivat vain heikentää monien kiinnostusta koulunkäyntiin. Tässäkin kohden on vanhempien vastuulla järjestää lapsille turvallista ja mielekästä tekemistä loma-aikanaan, jos katsovat, ettei heidän vielä ikänsä puolesta ole syytä olla koko aikaa omissa oloissaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat