mikkonummelin

Taas muistutus opiskelijoille porvarihallituksen paluun vaaroista

  • Keskustapuolueen kansanedustaja Inkeri Kerola
    Keskustapuolueen kansanedustaja Inkeri Kerola
  • Kuvaa opiskelijaruokalasta. Opiskelijoiden ateriatuki on tärkeä osa tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia.
    Kuvaa opiskelijaruokalasta. Opiskelijoiden ateriatuki on tärkeä osa tasa-arvoisia koulutusmahdollisuuksia.

Näihin aikoihin vuodesta on käynnissä haku yliopistoihin ja korkeakouluihin ja monet tulevat opiskelijat odottavat jo elämännälkäisinä hetkeä, jolloin painavat valkolakit päähänsä. Samalla valtakunnanpolitiikassa on voimassa trendi, jossa Keskustapuolue on saanut oppositiossa nostetta pirteän puheenjohtajansa Juha Sipilän johdolla. Keskusta on samaten kosiskellut opiskelijoitakin kritisoimalla kansanedustaja Inkeri Kerolan suulla kulttuuriministeri Arhinmäen (vas) toimintaa opintotukiasioissa. On kuitenkin ehdottoman tärkeää, että nykyiset ja tulevat opiskelijat ymmärtävät niin Keskustan kuin Kokoomuksenkin todellisen linjan opiskelijoiden oikeuksia kohtaan, jos joutuvat laittamaan heidät esimerkiksi johonkin vaakakuppiin budjettileikkausasioissakin.

Kokoomuksen opiskelija- ja nuorisojärjestöt ovat opiskelijapolitiikassa aivan omaa luokkaansa ja harjoittavat opiskelijaelitismiä. Heille opiskelijoiden asianhoito ja edut eivät koske opiskelijoita yleensä, vaan ainoastaan sitä osaa opiskelijoista, jotka muottiin vanhempiensa varallisuuden perusteella sopivat. Kapeampi varakkuusperustainen sisäänotto kun luo helpommaksi sekä koulutustason että vaurauden periytyä.

Keskusta on yleensä ollut opiskelijapolitiikka-asioissa välinpitämätön, mikä ei ole sinänsä ihme. Puolueen keskeinen teema on ollut haja-asutusalueet ja niillä asuvien edut, samoin kuin maatalouspolitiikka. Todennäköisesti asetelmassa, jossa on vahva Kokoomuksen, Keskustan ja RKP:n varaan rakentuva porvarihallitus, Keskusta on valmis antamaan Kokoomukselle opiskelijapolitiikkaan liittyvissä asioissa täyden valtakirjan.

Yliopistouudistus, joka toi yliopistojen hallituksiin vahvan liike-elämän edustuksen (Aalto-yliopistossa 100%-sellaisen), sotki monien maakunnissa olevien yliopistojen rahoituspohjan ja heikensi olennaisella tavalla Aalto-yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston edellytyksiä opettaa yliopistotasoista matematiikkaa tutkimuksen tueksi, laitettiin alulle juuri mainitunlaisen vahvan porvarihallituspohjan aikana. Tuolloin Kokoomuksella ja Keskustalla oli 101 paikkaa keskenään koko eduskunnasta, eli ilman RKP:täkin juuri ja juuri enemmistö. On ilmeistä, että hallituspohjan raju muutos Perussuomalaisten jytkyvoiton jälkeen on vaikuttanut siihen, ettei esimerkiksi opiskelijoiden lukukausimaksuja tai opintotuen muuttamista lainapainotteiseksi ole voitu toteuttaa. Tilanne kuitenkin muuttuisi heti, jos vaalitulos sallisi saman pohjan kuin Jäätteenmäen, Vanhasen ja Kiviniemen hallituskausilla.

Piraattipuolueella on puolueen kokoon nähden suhteellisen vahva kannatuspohja useilla tärkeillä yliopistokampuksilla ja tämä on ilman muuta heijastunut puolueemme kehittämistavoitteisiin tulevaisuuden teknologia-alan puolueena. Opiskelijoiden asioiden hoito on ollut tärkeää ainakin Uudenmaan Piraateille, joiden hallitus on tänä keväänä antanut mm. tärkeän kannanoton yhdessä useiden muiden Piraattien kanssa lukukausimaksujen käyttöönottoa vastaan. Puolueemme on samoin tarkoitus nyt tulevassa kesäkuun puoluekokouksessaan hyväksyä ohjelmanlaajennoksia ja tarjolla hyväksyttäväksi on myös koulutus- ja työvoimapoliittinen ohjelma osana tietoyhteiskuntaohjelmaamme. Vetoan samalla myös Piraatteihin, jotka puoluekokoukseen osallistuvat, tällaisen mahdollisimman nopeaksi hyväksymiseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Entäs nettikorkeakoulut? Niiden arvioidaan tulevaisuudessa syrjäyttävän ns. tavalliset yliopistojen kampukset.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Osa opinnoista voi siirtyä nettiin, mutta tutkinnonanto-oikeuksien osalta tullaan jatkossakin käymään tiukkaa politiikkaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

On kuulemma olemassa jo nyt kansainvälisesti hyväksyttyjä certifiointilaitoksia, jotka voivat tutkia opiskelijoiden taidot ja antaa tutkinnon. En tarkoita mitään jenkeistä ostettavia tutkintoja,vaan aivan muuta.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin Vastaus kommenttiin #3

Suomessa on nykyään tutkinnonanto-oikeuden rajoituksia koskien Suomen alueella annettavia ulkomaalaisten yliopistojen maksullisia ohjelmia, esimerkiksi Business School of Estonian sellaisia. On myös tyypillistä, että ulkomaisissa yliopistoissa suoritetut tutkinnot joudutaan hyväksyttämään erikseen täällä, jos niitä käytetään esimerkiksi valtion tai kuntien virkojen haussa.

Käyttäjän roopeluhtala kuva
Roope Luhtala

"Piraattipuolueella on puolueen kokoon nähden suhteellisen vahva kannatuspohja useilla tärkeillä yliopistokampuksilla"

En tiedä onko Piraattipuolueen suunnitelmissa alkaa virallisesti opiskelijoiden eturyhmäpuolueeksi, mutta monien mielestä nykypolitiikan ongelmana on juuri eturyhmäpolitikointi, eli se että valtapuolueet yrittävät saada omalle eturyhmälleen hyötyä kaikkien muiden kustannuksella.

Ilmaista koulutusta ei oikeastaan ole, vaan sen maksaa aina joku. On hyvä kysymys kumpi on reilumpi ratkaisu, se että koulutuksen maksavat ne jotka siitä hyötyvät, vai pakotetaanko myös kouluttamattomat maksajiksi.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Jos kouluttautumattomillakin on riittävästi tuloja, niin kannatan heidän laittamistaan koulutusjärjestelmämme maksajiksi. Olen myös sitä mieltä, että Piraattipuolueella on täysi syy ja myös varaa ottaa opiskelijoita ja akateemista väkeä eturyhmikseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset