mikkonummelin

Piraattipuolue ei huku "vihreään massaan"

 • Piraattien kokoontuminen
  Piraattien kokoontuminen

Tänään tuli jonkin verran keskustelua siitä, millä olennaisella tavalla Piraattipuolue agendoineen poikkeaa eduskuntapuolueista, lähinnä Vihreistä. Itse sanoisin, että kaikki vähääkään asiaan perehtyneet tietävät, että huomattavasti, mutta tärkeämpi tapa tunnistaa puolueiden väliset erot kuin käydä läpi kaikkia julkilausumia, ohjelmia ja lupauksia sana sanalta, on tunnistaa puolueiden ydinteemat ja ne erityispolitiikka-alat, joihin ne valtakunnanpolitiikan vuoksi mieluiten myös sekaantuvat tai osallistuvat. Erityispolitiikka-aloja ovat mm. työmarkkinajärjestöpolitiikka, opiskelijapolitiikka ja kirkkopolitiikka. Taulukoidaan tähän näiden osalta eduskuntapuolueet ja Piraattipuolue:

 1. Kok: ydinalue: markkinatalous ja suuryritysten liiketoiminta, osallistuu mielellään myös työmarkkinajärjestöpolitiikkaan elinkeinoelämän etujen ajajana ja on kiistanalainen osapuoli opiskelijapolitiikassa
 2. SDP: ydinalue: markkinatalous ja suuryritysten liiketoiminta, osallistuu mielellään myös työmarkkinajärjestöpolitiikkaan ammattiyhdistysliikkeiden etujen ajajana
 3. PS: ydinalue: kansallismielisyys ja maltillinen eurokriittisyys, ei ole profiloitunut erityispolitiikka-aloilla
 4. Kesk: ydinalue: markkinatalous, suuryritysten liiketoiminta ja maatalous
 5. Vas: ydinalue: työväenaate ja pienituloisten oikeudet, osallistuu mielellään myös työmarkkinajärjestöpolitiikkaan ammattiyhdistysliikkeiden etujen ajajana
 6. Vihr: ydinalue: ympäristöpolitiikka, osallistuu mielellään myös opiskelijapolitiikkaan
 7. RKP: ydinalue: ruotsin kielen asema Suomessa
 8. KD: ydinalue: kristillis-konservatiivisuus, osallistuu mielellään ainakin epäsuorasti kirkkopolitiikkaan
 9. Pir: ydinalue: immateriaalioikeuksia koskevat uudistukset ja Internetin sananvapaus, osallistuu mielelään myös opiskelijapolitiikkaan

Mistä sitten huomaammekin, millainen differenssi on vihreillä ja Piraateilla. Opiskelijapolitiikka yhdistää, mutta ydinteema eriää. Vihreitä äänestämällä on mahdollista saada päättäviin elimiin henkilöitä, jotka ajavat esimerkiksi elokuva- tai äänitealan järjestöjen ylileveitä immateriaalioikeuksia tai verkon sananvapauden rajoituksia, Piraatteja äänestämällä ei. Vastaavalla tavalla voi huomioida tärkeitä eroavaisuuksia myös Piraattien ja muiden puolueiden väliltä, jos hallituksen toiminta tympii ja haluaa vertailla meitä esimerkiksi Perussuomalaisiin, niin opiskelijat havaitsevat heti tärkeän differenssin: Perussuomalaisilla ei ole niin suurta kiinnostusta opiskelijapolitiikkaan ja opiskelijoiden edun vaalintaan, siksi toiseksi Piraattipuolue on luonteeltaan enemmän Euroopan Unionin yhtenäisyyttä vaaliva.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän usvi kuva
Janne Paalijärvi

Hitsi ku meitsillä oli tos kuvan kokouksessa tuuhea parta :D

Käyttäjän MikkoValtteriKalli kuva
Mikko Kalli

Nyt kun Jyrki Kasvi ei enää ole eduskunnassa, olisi kiva saada sinne 200 joukkoon edes yksi modernista tietoyhteiskunnasta jotakin ymmärtävä henkilö. (On siellä tilastollisesti pakko olla joku, mutta ei ole ainakaan itselle noussut esiin.) Tsemiä teille!

Käyttäjän hautakangas kuva
Ville Hautakangas

On siellä kosolti ihmisiä, jotka ovat osittain piraatteja.

Jotkut ajavat (ainakin omille eturyhmilleen) lisää oikeuksia, tai (ainakin oman joukkonsa) sananvapautta, tai läpinäkyvämpää päätöksentekoa (ainakin vastustajilleen).

Tai jopa suorempaa demokratiaa ja kansalaisaloittelta (omanmielistensä ulottuville).

Käyttäjän ReiskaRopponen kuva
reino ropponen

Piraateissa on tiettyä raikkautta ja tervehenkistä anarkisuutta.
Komppaan Mikko Kallia tuossa yllä, että tietokoneiden miehittämässä maailmassa on välttämätöntä saada asiantuntijuutta myös päättäviin elimiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"puolueeseen aina pesii kuri ja järjestys, jossa vain muutamalla johdossa on mielipiteitä."

Äänestäjän kannalta olisi oleellista että puolue pitäytyisi loogisesti puolueohjelmassaan eikä kuten SDP julistaisi yhtä ja tekisi päinvastaista. Mikä on piraattien kanta puolueena EU:n, euroon, maahanmuuttoon ja muihin merkittäviin kysymyksiin?

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Piraatit puolueohjelmassaan vaativat, että EU:ta hallitaan avoimen demokraattisesti. Lisäksi piraatit haluavat vähentää byrokratiaa kaikilla hallinnon tasoilla.

Muuten puolueohjelma ei ota kantaa mainitsemiisi esimerkkeihin merkittävistä kysymyksistä, jokaisella ehdokkaalla on siis oma näkemyksensä aiheesta kuten demokratiassa kuuluukin. Piraattipuolue kannattaa kuitenkin ns. osallistuvaa demokratiaa jossa kansalaiset pääsevät suoraan vaikuttamaan päätöksentekoon myös mainitsemiesi kysymyksien yhteydessä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Piraatit puolueohjelmassaan vaativat, että EU:ta hallitaan aivoimen demokraattisesti."

Vaikuttaa uskovaisten touhulta.

Käyttäjän JuhoRimpelinen kuva
Juho Rimpeläinen

Muutos on mahdollinen. Piraattipuolueita on tänä päivänä ympäri eurooppaa ja on hyvinkin mahdollista että europarlamentissa tulee olemaan kohtuukokoinen joukko piraatteja demokratiaa vaatimassa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Piraatit hukkuvat nimenomaan vihreään massaan. Katsoisin piraattien kalastelevan osittain samaa äänestäjäkuntaa kuin vihreätkin.

Käyttäjän mikkonummelin kuva
Mikko Nummelin

Kalastelemme toki myös muidenkin puolueiden äänestäjäkuntaa yhtä lailla. Vihreät ei ole mikään spesiaalitapaus.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Piraatit kuuluvat samaan Greens/EFA-ryhmään vihreiden kanssa Euroopan parlamentissa. Jos piraatit onnistuisivat saamaan ehdokkaan läpi, se olisi iloinen asia vihreille koska ryhmän painoarvo nousisi. EU-vaalien äänestysprosentti on niin matala, että kilpailuasetelman sijaan kaikkien puolueiden kannattaa strategisesti keskittyä siihen, että saavat äänestäjiä aktivoitua.

Toimituksen poiminnat